Nova vest
Fudbal

Petak, 04.07.2008.

12:10

Širenje istrage ili kraj pritvora?

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Istražni sudija Branislav Pantelić podneo je zahtev za produženje pritvora bivšim čelnicima Crvene zvezde Draganu Džajiću, Vladimiru Cvetkoviću i Milošu Marinkoviću, uz obrazloženje da mogu da utiču na četiri svedoka koja još nisu saslušana. O produženju pritvora za još mesec dana odlučivaće u petak Vrhovni sud, a imaće u vidu i zahtev odbrane Džajića i Cvetkovića da se ukine pritvor, kao i tužiočevo neslaganje sa predlogom odbrane. Istog dana 'Večernje novosti' pišu o mogućem proširenju istrage.

Ukoliko do 5. avgusta ne bude podignuta optužnica protiv Džajića, Cvetkovića i Marinkovića, oni će morati da budu pušteni na slobodu, jer je to krajnji zakonski rok za završetak istrage. Preostali svedoci su Vladimir Pavković, nekadašnji menadžer fudbalera Zorana Njeguša, i trojica bivših članova Upravnog odbora Zvezde. Pavković je belgijski državljanin i živi u Švajcarskoj, a Tomica Raičević, član UO Zvezde, teško je bolestan, tako da su male šanse da se odazovu pozivu suda. Džajićevi branioci smatraju da je cilj celog postupka da Zvezdini funkcioneri što duže ostanu u pritvoru.

"Traže produženje pritvora zbog svedoka koji se očito neće odazvati pozivu suda i koji i nisu bitni za postupak," kaže advokat Sead Spahović.

Advokat Milan Vujin ističe da bi proširenje istrage protiv Džajića i na transfer Dejana Stankovića u Lacio značilo da „neko iz policije hoće po svaku cenu da ga zadrži u zatvoru“.

'Večernje novosti' od petka pišu da operativci za suzbijanje privrednog kriminala MUP Srbije privode kraju istragu o još dva sumnjiva transfera fudbalera Crvene zvezde.

Pored Dejana Stankovića, sledeća krivična prijava protiv nekadašnjih čelnika crveno-belih mogla bi da bude podneta za sumnje u neregularnost sa prelaskom Dragana Mladenovića u škotski Glazgov rendžers 2004. godine.

Operativni rad policije i tužilaštva na 'slučaju Stanković' priveden je kraju i, kako saznajemo, očekuju se samo još neke provere. Najdalje se, od ostalih sumnjivih transfera, otišlo u slučaju Dragana Mladenovića.

Ovaj bivši prvotimac crveno-belih prodat je škotskom klubu za 1,6 miliona evra. Toliko je, kako se tvrdi, dobila Zvezda na ime obeštećenja. U zvaničnim dokumentima beogradskog kluba svota je umanjena za oko pola miliona evra.

Za prelazak Stankovića u rimski Lacio 1998. godine dobijeno 27 miliona maraka. Postoje određene sumnje da je brojka bila veća za najmanje četiri miliona. U papirima Crvene zvezde nema ni traga o pomenutim milionima.

Dokumenta koja su stigla od FIFA kao i od rimskog kluba pokazala su određena neslaganja kada je reč o novcu. Iz samih dokumenata se vidi da je novac za Stankovićev prelazak iz beogradskog prvoligaša u Lacio išao preko izvesne kiparske firme čiji je vlasnik srpski biznismen.

Pre tri meseca Dejan Stanković je o svom sada spornom transferu razgovarao i sa inspektorima za privredni kriminal. Ispitivanje je obavljeno u hotelu u Kovilovu, gde se bila okupila srpska reprezentacija pred odlazak na utakmicu u Ukrajinu. Stanković i njegov nekadašnji klupski drug Nemanja Vidić detaljno su ispričali svoja saznanja o tim događajima.

Džajić i Cvetković su u istražnom zatvoru od januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve