Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 29.05.2008.

15:07

Obeležena 17-godišnjica Barija

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Fudbalski klub Crvena zvezda obeležio je u četvrtak 17. godišnjicu od osvajanja titule prvaka Evrope. "Osvajanje tadašnjeg Kupa evropskih šampiona je vrhunac istorije fudbalskog kluba Crvena zvezda. Taj tim se stvarao pet godina, a ne kao što sada pokušavamo da radimo, godinu ili šest meseci", rekao je tadašnji Zvezdin trener Ljupko Petrović.

"Država je, međutim, tada bila veća, a mi smo uspeli da dovedemo najbolje. Ubeđen sam da bi, da nije došlo do raspada stare Jugoslavije, Zvezda u tom periodu osvojila još nekoliko evropskih titula", dodao je Petrović.

Crvena zvezda je do titule šampiona Evrope došla pošto je 29. maja 1991. godine na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju posle boljeg izvođenja penala pobedila Olimpik iz Marselja.

Pobednika je odlučio penal koji je golman Zvezde Stevan "Dika" Stojanović, sadašnji savetnik predsednik kluba, odbranio Manuelu Amorosu.

"Sećate se sigurno svi da je 'Dika' u prethodnom meču sa Bajernom u polufinalu primio onaj gol kroz noge. Ali, ja sam mu rekao da je dobar i pošten čovek i da će u finalu biti najbolji igrač. I bio je", kazao je Petrović.

On je izrazio žaljenje što svečanosti na klupskom stadionu nisu prisustvovali tadašnji čelnici kluba Dragan Džajić, Vladimir Cvetković i Miloš Marinković, koji su pritvoreni zbog finansijskih malverzacija, kao i dugogodišnji član "crveno-belih", preminuli Zoran "Žota" Antonijević.

Žaljenje je izrazio i predsednik kluba Toplica Spasojević, koji je rekao da se nada da će "arhitekte istorijskog uspeha Zvezde" uskoro biti pušteni na slobodu.

Spasojević je dodao i da slavna prošlost kluba mora da bude smernica za dalji rad.

"Verujem da ćemo u prelaznom roku koji sledi dovesti prave akvizicije i stvoriti jak tim za sledeću sezone. Čestitam ekipi na sezoni koju su završili bez poraza, ali neke utakmice smo jednostavno morali da dobijemo", kazao je Spasojević.

Svečanost je završena uručivanjem prigodnih nagrada Vladici Popoviću, koji je kao trener Zvezdu doveo do titule prvaka sveta, najboljim članovima omladinskog pogona i sponzorima kluba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve