Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 26.05.2008.

20:54

Eurosportov fudbalski tim godine

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Na kraju klupske fudbalske sezone 2007/2008, Eurosport je izabrao idealnu jedanaestorku evropskog fudbala za ovu sezonu. Zbog velikog broja izuzetnih napadača, formacija njihovog tima je 4-1-3-2, ali se naglašava i da su defanzivci koji su dobili mesto u ovom timu odradili fenomenalni posao. U postavi se nalaze tri igrača aktuelnog šampiona Evrope i Premijer lige Mančester Junajteda, Patris Evra, Rio Ferdinand i Kristijano Ronaldo, dok je Ser Aleks Ferguson izabran za najboljeg trenera.

1. Žulio Cezar (Internacionale, Serija A): Brazilac je, u oštroj konkurenciji, Dejvida Džejmsa iz Portsmuta pobedio uglavnom zbog svojih odličnih odbrana koje su Interu donele treći skudeto zaredom. Cezar je primio svega 26 golova, i u ligi je uspeo da 18 utakmica ne primi gol. Stena na kojoj je izgrađena uspešna sezona Intera.

2. Žoze Bosingva (Porto, Liga): Forma ovog desnog beka u redovima portugalskog šampiona bila je odlična, tako da je za njega bio zainteresovan Mančester junajted dok ga Čelsi na kraju nije kupio za 16,2 miliona funti. Uprkos oduzimanju šest poena Portu zbog nameštanja mečeva pre nekoliko sezona, klub je postao šampion sa čak 14 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Sporting, a Bosingva je imao ključnu ulogu u uspehu tima.

3. Patris Evra (Mančester Junajted, Premijer Liga): Francuz je igrački sazreo ove sezone i bio je veliki doprinos atraktivnom fudbalu kojim je Junajted osvojio i Englesku i Evropu. Uvek kao pretnja po levoj strani, Evra je bio zapažen u mnogim akcijama Junajteda, dok je njegova igra u odbrani bila gotovo besprekorna.

4. Karlos Kueljar (Rendžers, Škotska Premijer Liga): U sezoni Rendžersa u kojoj se pokazala sva snaga odbrane, uvek potpuno spremni Španac je zasenio sve ostale konkurente. Čitave sezone je suvereno marširao linijom odbrane Rendžersa, a na putu do finala Kupa UEFA čak na šest mečeva nisu primili gol.

5. Rio Ferdinand (Mančester Junajted, Premijer Liga): Jop jedan igrač Junajteda, i još jedan igrač koji je veoma sazreo u proteklih deset meseci, postavši jedan od najboljih igrača na svetu na svojoj poziciji. Ferdinand, koji i pod pritiskom uvek igra hladne glave, i pored jednako pribranog Nemanje Vidića čini srce Junajtedove odbrane, ove sezone osvojio je i titulu Lige šampiona, a postao i konkurent za mesto kapitena Engleske.

6. Danijele De Rosi (Roma, Serija A): Srce Rominog tima koji je neočekivano izbacio Real Madrid iz Lige šampiona u osmini finala i bukvalno do poslednjeg minuta se borio sa Interom za skudeto. Igrač sredine terena koji je postao i nada italijanske reprezentacije za predstojeće EURO 2008 odličnu sezonu završio je podigavši trofej Kupa Italije.

7. Lionel Mesi (Barselona, Primera): Iako je sezonu ponovo završio bez i jednog osvojenog trofeja, Mesi je bio najbolji u ekipi Barselone. U polufinalu Lige šampiona nadigrao je drugog kandidata za najboljeg igrača sveta, Kristijana Ronalda lično, dok je u 37 nastupa za Barsu postigao i 16 golova.

8. Kristijano Ronaldo (Mančester Junajted, Premijer Liga): Šta još ima da se kaže o Ronaldu? Neverovatna 42 gola u sezoni, i to još od igrača koji nije tipičan napadač, osigurala su njegovu kandidaturu za Zlatnu loptu, dok je Zlatnu kopačku osvojio bez imalo muke. Nigde više nećete videti sebično desno krilo koje ne ume da doda loptu u napadu- ti dani su davno prošli. Ronaldo je dokazao da može da igra bilo gde na sredini i u napadu, kao i da vodi čitave akcije, i kao jedan od najkompletinijih igrača na sveta zaslužuje da se nađe na svakom spisku najboljih.

9. Fernando Tores (Liverpul, Premijer Liga): Apsolutna senzacija u prvoj godini u Premijer ligi, Španac se veoma lako i brzo prilagodio igri u novoj ligi. Njegova nadmoć u driblingu, kretanje na terenu i sposobnost da ni iz čega stvori akciju nisu doneli nijednu titulu na Enfild, ali su bili izuzetni do te mere da su svi verovali da bi upravo njegov talenat i mogao tako nešto da učini. Dvadeset i četiri gola u ligi, od toga nijedan iz penala, već su postavili Fernanda Toresa kao jednog od najboljih strelaca Evrope.

10. Luka Toni (Bajern Minhen, Bundesliga): Kad je u pitanju Toni, sve je u broju golova koji postižete. Naravno, malo je reći da je Italijan i ispunio svoju fudbalsku mantru, postigavši 24 gola u 31. nastupu u svojoj prvoj sezoni u Bundesligi. Uz 10 golova u 11 nastupa u Kupu UEFA, Toniju niko ne može osporiti nadimak "mašina za golove".

11. Frank Riberi (Bajern Minhen, Bundesliga): Drugo veliko pojačanje Bajerna prošlog leta, i još jedan igrač koji nije razočarao. Odbrane timova Bundeslige nikako nisu uspele da spreče mladog Francuza otkako je stigao u Nemačku, i tako je Riberi postao graditelj svakog napada svog tima, sa kojim je osvojio i titulu u svojoj prvoj sezoni u Nemačkoj.

Najbolji trener: Ser Aleks Ferguson (Mančester Junajted, Premijer Liga)

Rezerve: Dejvid Džejms (Portsmut, Premijer Liga), Džon Teri ( Čelsi, Premijer Liga), Markos Sena (Viljareal, Primera), Alesandro Del Pjero (Juventus, Serija A), Karim Benzema (Lion, Francuska liga)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve