Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 22.05.2008.

12:25

Zarada od finala 260 miliona evra

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Finalna utakmica Lige šampiona između engleskih Mančester Junajteda i Čelsija ostaće upamćena i po tome što je donela najveću zaradu u istoriji fudbala, objavili su u četvrtak mediji u Londonu. Profesor za međunarodni biznis pri sportu na Univerzitetu u Koventriju Simon Čedvik izračunao je da je meč u Moskvi, u kome je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca Mančester Junajted osvojio titulu prvaka Evrope, doneo zaradu od 260 miliona evra.

Najveći deo tog iznosa, 140 miliona evra podeliće finalisti Lige šampiona, Mančester Junajtedu pripašće oko 100 miliona, dok će Čelsi zaraditi 40 miliona evra.
Ogroman profit na finalnoj utakmici ostvaren je, kako navodi Čedvik, najviše zahvaljujući prodajom televizijskih prava.

"Ekonomski efekti finalnog susreta su neverovatni. Interesovanje za duel Mančester Junajteda i Čelsija bilo je ogromno. Milioni ljudi su žurili kući da gledaju utakmicu, usput kupujući hranu, piće i grickalice. Restorani i kafići su bili prepuni", naglasio je Čedvik.

On je istakao da je odličan posao zahvaljujući finalu Lige šampiona napravila televizijska kuća "ITV", koja je 30 sekundi reklamnog prostora naplaćivala 350.000 evra. Čedvik je izračunao da je svaki od 50.000 Engleza, koliko ih je bilo na meču, u Moskvi u proseku potrošio 800 evra, ne računajući cenu karte za utakmicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve