Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 31.01.2008.

16:35

Platini: Ostvarili smo jedinstvo

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Novi duh jedinstva i obnovljena atmosfera međusobnog poštovanja i poverenja obeležili su prošlu fudbalsku godinu u Evropi, rekao je u četvrtak predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini obraćajući se delegatima kongresa UEFA koji se održava u Zagebu. "Kada sam pre godinu dana izabran za predsednika, nadao sam se da mogu ponovo da ujedinim fudbal u Evropi. Bilo je krajnje vreme da se prekine sa svađama i da se pokaže poštovanje prema svim članovima naše fudalske porodice", rekao je Platini.

Prvi čovek UEFA smatra da je najveći uspeh ostvaren u protekloj godini bio dogovor sa najbogatijim evropskim klubovima, udruženim u organizaciju G 14, da se formira Udruženje evropskih klubova.

"Kada sam od najvećih klubova tražio da odustanu od elitizma, to je nije bio ultimatum, već prijateljski savet. Jednostavno je postojala potreba da se stvori atmosfera u kojoj svako može da se čuje i svako da bude podjednako poštovan. Na kraju smo postigli sporazum, pri čemu nije bilo ni pobeđenih ni poraženih. Ustvari, pobedio je fudbal", rekao je Platini.

"Zahvaljujući tom sporazumu, 21. januara je formirano Udruženje evropskih klubova sa sto članova i evropska fudbalska porodica je ponovo pronašla mir i slagu", rekao je Platini.

U svom godišnjem izveštaju proslavljeni francuski fudbaler se osvrnuo i na svoju ideju o reorganizaciji Lige šampiona.

"Mislim da je to još jedna zajednička pobeda. Od 2009. godine Liga šampiona će biti mnogo otvorenija, demokratskija i mnogo više nego do sada to takmičenje će opravdavati svoj naziv. U njemu će biti više nacionalnih prvaka nego do sada. Biće ih 17, a ne samo 13", rekao je Platini.

UEFA je u četvrtak odložila donošenje odluke o povećanju broja učesnika završnih turnira šampionata Evrope sa 16 na 24.

"Prvenstvo Evrope je naše najvažnije takmičenja i svaka odluka u vezi s tim mora veoma pažljivo i studiozno da se razmotri", rekao je član Izvršnog biroa UEFA Žilberto Madal, dodavši da će se time baviti stručna komisija.

Generalni sekretar UEFA Dejvid Tejlor saopštio je da je proteklu poslovnu godinu evropska kuća fudbala završila sa suficitom od 38,8 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve