Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 06.12.2007.

15:27

Razlaz Srbije i Klementea

Izvor: MT ČŽ

Autor:MT ČŽ

Default images

Španski stručnjak Havijer Klemente nije više selektor fudbalske reprezentacije Srbije. Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić izjavio je nakon sastanka Izršnog odbora da Klementeu nije mogao da obezbedi pozitivan ambijent za rad, pa je u takvim okolnostima doneta odluka da se sa njim ne nastavi saradnja.

"Klemente je imao želju da ostane, pod uslovom da to ne narušava atmosferu oko nacionalnog tima. Članovi Izvršnog odbora su posle duge diskusije ocenili da bi ostanak Klementea narušio tu atmosferu, pa je doneta odluka da se ugovor ne produži", rekao je Terzić na konferenciji za novinare.

Novi selektor biće izabran najkasnije do sledeće sednice Izvršnog odbora FSS-a, zakazane za 24. januar. Kandidate će predlagati Stručni odbor, dok će razgovore sa njima obavljati petočlana komisija u sastavu Dragoljub Vukadinović, Miodrag Morača, Mihajlo Ivanović, Zoran Laković i Zvezdan Terzić.

"Klemente je izrazio želju da ostane. Finansije mu nisu bile bitne. Rekao je da veruje u sadašnju generaciju srpskih igrača. Deo ciljeva je ispunjen, ali su možda ciljevi koje smo postavili pred kvalifikacije za EURO 2008 bili nerealni", rekao je Terzić i dodao da je Klemente sâm predložio da se saradnja ne produži ukoliko bi to narušilo atmosferu oko nacionalnog tima.

"Nisam siguran da bi kao predsednik mogao da mu obezbedim pozitivnu atmosferu za rad", dodao je predsednik FSS-a.

Komentarišući sukob Klementea i članova Stručnog odbora, koji su pre dve nedelje doneli odluku da ne podrže njegov ostanak na klupi reprezentacije Srbije, Terzić je rekao da je u tom slučaju situacija odmakla kontroli, a da je Izvršni odbor u ovom slučaju odlučio da ispoštuje stav Stručnog odbora.

Terzić: "Paušalne ocene MUP-a"

Odgovarajući na navode beogradskog dnevnog lista Politika, koji je objavio da MUP Srbije proverava vezu Zvezdana Terzića i Branislava Mićunovića, koji se označava kao "nezvanični kralj srpskog fudbala" i jedan od vođa crnogorskog podzemlja, predsednik Fudbalskog saveza Srbije kaže da su te ocene paušalne.

"Video sam taj izveštaj. Moram da priznam da mi nije prijatno, ali MUP mora da bude konkretan. Ja drugu državu od Srbije nemam. Ja sam ovde rođen, ovde su mi rođeni roditelji, ovde sam odrastao, Srbija je moja zemlja i ja nemam gde da idem. Dužnost je MUP-a, ako ima saznanja, da to procesuira. Te paušalne ocene mogu samo da donesu štetu, kako meni, tako i MUP-u. Ja ne krijem da znam tog čoveka, znam ga 25 godina, ali ne razumem kakva je to optužba. A to kakav je on, to treba da ispita policija. Meni niko ne može određivati ko će da mi bude prijatelj. Ako je neko kriminalac, treba da bude u zatvoru, ali ako je taj neko na slobodi, onda znači da je sve u redu", izjavio je Terzić.

Prvi čovek srpskog fudbala izrazio je nezadovoljstvo posetom pripadnika beogradske policije prostorijama Fudbalskog saveza Srbije i pratećih optužbi za nelegalne radnje, koje su se pojavile u beogradskim medijima, ali je zatim dodao da su takve kontrole "standardne".

"Pozivam predstavnike MUP-a da ispitaju poslovanje FSS-a. Drago mi je što su došli."

Povodom optužbi da se pojedini srpski klubovi nalaze pod istragom Evropske fudbalske unije zbog navodnih nameštanja utakmica u evropskim takmičenjima, Terzić kaže da je FSS već kontaktirao Uefu, sa željom da provere te optužbe.

"Tražili smo od generalnog sekretara Uefe Dejvida Tejlora da javno kaže koje su utakmice pod istragom, jer izveštaji pojedinih listova, kontretno nemačkog Špigla, nanose veliku štetu srpskom fudbalu."

Terzić je ponovo osudio učesnike nedeljnog incidenta na stadionu Crvene zvezde i apelovao na državne organe za pomoć u borbi protiv nasilja na stadionima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve