Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 26.11.2007.

17:10

Stručni odbor FSS protiv Klementea

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Stručni odbor Fudbalskog saveza Srbije jednoglasno je odlučio da ne podrži ostanak Havijera Klementea na mestu selektora reprezentacije. Predsednik Odbora Ljupko Petrović istakao je da je to telo protiv ostanka Klementa isključivo zbog rezultata, odnosno neuspeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine.

"Da bi trener bio u pravu, jednostavno mora da pobeđuje", rekao je Petrović, ali je dodao i da se devetočlanom Stručnom odboru nisu dopale ni Klementeove izjave u medijima u kojima je kritikovao to telo.

Potpredsednik Odbora Milorad Kosanović rekao je da izjave Klementea i njegovih saradnika nisu bile od presudnog značaja za ocenu Stručnog odbora.

"Obaveza svakog trenera u inostranstvu jeste da oko sebe okuplja ljude i edukuje ih, a ne da nas, kao što je Klemente činio, razbija i omalovažava. Navikli smo, ipak, na te stvari, a izjave nekih članova njegovog stručnog štaba, koji, nažalost, nisu fudbalski autoriteti, nas uopšte ne diraju. Napisi po novinama, ipak, imaju najmanje veze sa našom odlukom", kazao je Kosanović.

Kosanović je, ističući da je to njegovo lično mišljenje o Klementeu, naveo da španski trener u Srbiju nije doneo ništa pozitivno.

Prema oceni doskorašnjeg trenera Crvene zvezde, Klemente nije uspeo da za dve godne napravi ni tim ni igru.

"Tim u završnici kvalifikacija, kada je još mogao da se izbori za plasman na Evropsko prvenstvo, nije bio psihološki spreman, što je takođe trenerov propust. To što su igrači za njegov ostanak verovatno znači da im prija atmosfera i rad sa Klementeom, ali bitan je rezultat, a ne ko je kome drag", naglasio je Kosanović.

Ljupko Petrović je naveo da okretanje leđa Klementeu ne znači i da su članovi Stručnog odbora protiv predsednika Fudbalskog saveza Srbije Zvezdana Terzića, koji je postavio Španca za selektora.

"Niko ne može da garantuje da bismo imali bolje rezultate i da smo mi postavili selektora. Uostalom, nije na nama da kritikujemo Terzića, to je pitanje za Izvršni odbor FSS. Ipak, tražićemo da nam Izvršni odbor FSS vrati neke ranije oduzete nadležnosti, odnosno dozvoli nam da predlažemo nove selektore A i mlade reprezentacije, što sada ne možemo po statutu", kazao je Petrović.

Stručni odbor nije raspravljao o novom selektoru. "Iluzorno je o tome pričati kada nemamo potrebna ovlašćenja. Sada smo, ipak, imali obavezu da iznesemo svoje mišljenje jer je Klemente imao cele kvalifikacije da pokaže šta zna", rekao je Petrović.

Klemente će svoj izveštaj Izvršnom odboru FSS predstaviti na sednici zakazanoj za 6. decembar. Konačnu odluku o selektoru trebalo bi da donese Skupština FSS na sednici 24. januara.

"Ima vremena za izbor novog selektora. Reprezentaciju bi na prvim prijteljskim utakmicama na proleće mogao da predvodi i neki trener koji bi bio postavljen kao privremeno, nebitno rešenje", rekao je Kosanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

228 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve