Nova vest
Fudbal

Sreda, 17.10.2007.

13:55

6:1 za sjajnu Srbiju u Bakuu

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u Bakuu Azerbejdžan rezultatom 6:1 u dvanaestom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine. Nikola Žigić dao je dva gola za srpski tim, a po jednom strelci su bili Tošić, Janković, Smiljanić i Lazović. Selekciji Srbije za plasman na šampionat potrebne su pobede u oba preostala meča, sa Kazahstanom i Poljskom, ali i kiks Poljske ili Portugala. Srbija je na poslednjem gostovanju konačno pokazala punu snagu, posebno u drugom poluvremenu utakmice.

Selektor Havijer Klemente odlučio se za sledeći sastav: Stojković – Rukavina, Ivanović, Biševac, D.Tošić – Kovačević, Duljaj (kapiten), Janković, Z.Tošić, Kuzmanović – Žigić.

Kapiten tima bio je Igor Duljaj, prvi put u karijeri. Momak iz Topole imao je dva razlogaza slavlje - odigrao je 50. meč u reprezentaciji.

Uslovi za igru u Bakuu bili su neuporedivo bolji od onih iz Jerevana - visinska razlika između dva grada je drastična (Jerevan 990 metara iznad, Baku 28 metara ispod nivoa mora), a teren u Azerbejdžanu daleko je bolji od jermenskog - što su Srbi odlično iskoristili.

Baš kako je standardni kapiten Dejan Stanković rekao posle remija u Jermeniji, ključ umečevima sa autsajderima je u ranom pogotku. U Bakuu već posle četiri minuta Duško Tošić je posle fantastičnog duplog pâsa sa Nikolom Žigićem otvorio odbranu protivnika, čime je skinuo pritisak sa svog tima.

Usledili su novi napadi Klmentovog tima – u 15. minutu minutu Boško Janković je centrirao, ali su Azerbejdžanci nekako izbacili loptu u korner, ali tri minuta kasnije Srbija je došla do drugog gola.

Kuzmanović je lepo primio loptu na levoj strani, okrenuo se i poslao sjajan centaršut desnom spoljnom, a Nikoli Žigiću nije bilo teško da sa pet metara poveća prednost Srbije.

Problemi su nastali neočekivano, posle velike greške Tošića i Biševca. Strelac prvog gola primio je jednu laku loptu ali se odmah zatim sudario sa Biševcem (čije kretanje u toj akciji nije lako objasniti), lopta se odbila do usamljenog Alijeva, koji je lako savladao Stojkovića.

Samo posle dva minuta Alijev je sa leve strane odlično šutirao iz slobodnog udarca, Stojković nije uspeo da uhvati loptu, ali je Sultanov rukom krenuo na nju, pa je umesto izjednačenja dobio karton.

Drugi deo drugog poluvremena doneo je neke nelagodne momente, koji su podsetili na Srbiju sa gostovanja u ovim kvalifikacijama (dva poraza, tri remija, jedna pobeda do sada), ali je u furioznih pet minuta pred sâm odmor sav posao završen.

Najpre je Boško Janković sa 25 metara pogodio iz slobodnog udarca, a samo minut i po kasnije Kuzmanović je poslao idealan pâs za Žigića, koji je obišao golmana, otišao u mrtvi ugao i lagano prosledio loptu u gol, za 1:4!

Drugo poluvreme proticalo je u mnogo laganijem ritmu, bez ikakvog pritiska na srpski tim, koji je u potpunosti kontrolisao igru, a poslednjih deset minuta donelo je još golova za Srbiju.

U 80. minutu videlismo minijaturu Milana Smiljanića – prvotimac Espanjola, koji je u igru ušao desetak minuta ranije, oslobodio se protivnika na 25 metara od gola, naciljao i fantastičnim udarcem pogodio bliži ugao protivničkog gola.

To nije bilo sve. Srbija je potvrdila da ume da postigne šest golova na meču, a ponovo je do pogotka stigla sjajnom akcijom. Rukavina je prošao po desnoj strani i centrirao na dalju stativu, odakle Marko Pantelić glavomu stilu Žigića (kojeg je zamenio malo ranije) spušta loptu Danku Lazoviću na grudi. Član PSV-a sjajno je spustio loptu i zakucao je u mrežu domaćina.

Do kraja takmičenja u grupi ostala su dva kola. Poljska ima 24 boda, Portugal 23, Srbija i Finska po 20.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

249 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve