Nova vest
Fudbal

Subota, 08.09.2007.

20:15

EP08: Srbija i Finska - dve nule

Izvor: Ivan Lončarević MR

Autor:Ivan Lončarević MR

Default images

Pred jedva desetak hiljada gledalaca na stadionu "Crvene zvezde" Srbija i Finska odigrali su nerešeno, 0:0, čime je naš tim značajno umanjio, ionako nevelike šanse, da se plasira na Evropsko prvenstvo u Švajcarskoj i Austriji 2008. U sredu se igraju mečevi koji će u mnogome rešiti ko više nema nikakve šanse da se bori za EVRO2008, Portugal – Srbija i Finska - Poljska.

Srbija je igrala bezidejno, jalovo, bez pravog napadačkog rešenja (iako su na terenu tokom 90 minuta bila čak trojica klasičnih napadača – Lazović, Jovanović i Žigić), na sredini terena suviše se zadržavala lopta i bez potrebe "guralo" kroz sredinu i utisak sa tribina je da naš tim bar još nekoliko sati ne bi dao gol Fincima. Gosti su se predstavili kao skromna ekipa, koja se dosta umešno branila i koristila poklone naših igrača da par puta opasno pripreti iz kontra-napada.

Hronološki, utakmica je imala ovakav tok...

Meč se igra po prohladnom vremenu. Kiša je stala dva časa pre početka utakmice, pa je teren klizav. Selektor Havijer Klemente izveo je najavljeni sastav sa jednim centarforom – Dankom Lazovićem, dok je Nikola Žigić - pošto nije dovoljno spreman - očekivano susret započeo na klupi.

SRBIJA: Stojković – Duško Tošić (54 Zoran Tošić), Ivanović, Dragutinović, Rukavina - Kovačević, Kuzmanović, Janković (54 Jovanović), Stanković, Krasić – Lazović (62 Žigić)
Trener: Javier Clemente

FINSKA: Jääskeläinen – Pasanen, Hyypiä, Tihinen, Kuivasto – Nurmela, Tainio, Heikkinen, Eremenko Jr (74 Forssell) – Sjölund, Johansson (78 Wiss)
Trener: Roy Hodgson

I POLUVREME
U 2. minutu prodor Antonija Rukavine po desnoj strani, centaršut "u gužvu" ali se Danko Lazović nije najbolje snašao u izglednoj prilici – lopta ga je pogodila u nogu. U nastavku akcije kapiten Dejan Stanković slabo je šutirao pored leve stative.

U 8. minutu još jedan uspešan napad Srbije po desnoj strani, akcija Stanković – Janković, ali je odbrana Finske bila dobro postavljena. Samo prvi korner na meču za Srbiju.

U 28. minutu Dušan Tošić je odlično centrirao sa levog krila, lopta je preletela Hipiju, a Danko Lazović je na petercu bio potpuno iznenađen tim poklonom i najbolja prilika za naš tim je propala. Odlično sarađuju Rukavina i Stanković, jedino šta nedostaje su kvalitetniji centaršutevi kapitena Partizana.

U 37. minutu, sa 30 metara od gola Jaskelainena Boško Janković je odlično šutirao ali je finski golman bio dobro postavljen.

II POLUVREME
U 50. minutu Lazović zamalo da bude nagrađen za svoju upornost. Pratio je Tihinena koji je gradio loptu u svom šesnaestercu i na kraju uspeo da mu je ukrade, ali nije uspeo da uputi dobar šut u okvir gola. Dvostruka izmena u našem timu u 54. minut – umesto Jankovića i Duška Tošića u igri su Milan Jovanović i Zoran Tošić.

Posle prodora Zoran Tošića po levoj strani, Nurmela je napravio prekršaj. Centaršut na prvu stativu - Stanković je samo prebacio loptu na drugu, ali Dragutinović nije uspeo da lepo zahvati loptu u izglednoj situaciji.

Malobrojni gledoci malo su živnuli kada je Nikola Žigić ustao sa klupe i počeo da se sprema za ulazak na teren. Posle sat vremena igre Klemente je izvršio sve tri izmene u našoj selekciji.

U 67. minutu jed(i)na opasna akcija Finske. Ivanović je uspeo na desetak metara od gola Stojkovića da izblokira Eremenka i izbaci loptu u korner. I posle udarca sa ugla je bilo opasno po naš gol, ali na sreću lopta se odbila do igrača u crvenim dresovima. U 74. minutu Ivanović opet uklizava na desetak metara od gola i sprečava Fince u izglednoj šansi.

U 77. minutu Zoran Tošić je još jednom uspešno prošao po levoj strani, Hipija mu je krenuo u blok ali je napadač Partizana više gledao kako da izvuče kazneni udarac, nego da nešto napravi od te akcije.

Pojačali su "Orlovi" pritisak na gol Finaca u poslednjih pet minuta, ali i dalje smo bez prave šanse. Većina napada završava se ili ofsajd zamkama Finaca ili našim netačnim pasovima. U 88. minutu Jovanović se izborio za priliku da šutira sa 17 metra, ali je lopta otišla pored gola. Minut kasnije još jedan napada Zorana Tošića po levoj strani, Finci se brane i ovoga puta, a u nastavku akcije šut Rukavine odlazi pored stative.

Grupa A:

Poljska 10 6 1 2 15 7 20
Finska 10 5 3 2 11 6 18
Portugal 9 4 3 1 16 6 16
Srbija 9 4 3 2 12 7 15
Belgija 9 3 1 5 8 12 10
Jermenija 8 2 2 4 4 8 8
Kazahstan 9 1 3 5 6 13 6
Azerbejdžan 8 1 2 5 4 17 5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve