Nova vest
Fudbal

Sreda, 22.08.2007.

13:14

Srbija mirno čeka meč sa Belgijom

Izvor: Aleksandar Stojanović

Autor:Aleksandar Stojanović

Default images

Srpska reprezentacija mirno čeka možda i najbitniju utakmicu u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo u fubalu 2008. godine u Švajcarskoj i Austriji. Igrači su svesni da im pobeda znači korak bliže plasmanu i daje još veći značaj utakmicama protiv Finske (koja je pobeđena u meču koji je prethodio ovom a i naredni se igra protiv istog rivala 8. septembra). "Ovo je dobra prilika za pobedu", rekao je selektor Havijer Klemente na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Belgiju najbolje poznaju Ivica Dragutinović, bivši, i Milan Jovanović sadašnji član belgijskog Standarda.

"Biće teže nego što se misli. Njima prepuštam ulogu favorita ali mi idemo na tri boda", kaže Jovanović koji je na prethodnom meču kvalifikacija u Helsinkiju debitovao golom.

Selektor Klemente kao i obično ne igra poker otvorenih karata, a neke novine se naslućuju.

Milan Smiljanić, uzeo je dres sa brojem 2, igrao bi ukoliko se igra vise defanzivno, a Danko Lazović ako je igra napadačka. Zdravko Kuzmanović bi u prvom slučaju bio iza Pantelića ili Jovanovića a u drugom u srcu veznog reda.

Ipak, Klemente je i ranije znao da iznenadi, toliko da je na primer pred Kazahstan na konferenciju za medije kao kapitena doveo Mladena Krstajića, a ovaj nije ni igrao u tom susretu.

Fudbalski savez i igrači upozoravaju navijače srpske reprezentacije da UEFA preti izbacivanjem ukoliko se dogode neki incidenti. Zato će novinari iz Srbije koji to žele, deliti letke sa apelom da se sportski navija, a pridruziće im se predstavnici Saveza ispred južne tribine koja je rezervisana za navijače Srbije.

Novinari predviđaju da će biti oko 400 navijača iz ovog dela Evrope. Najteži posao, pored novinarskog imao je novinar "Vesti" Đorđe Pajić koji je trebalo da organizuje 40 ulaznica za kolege i njihove prijatelje iz Frankfurta (gde je sedište novine).

Pred utakmicu spiker će pročitati apel navijačima za sportsko navijanje, a srpska reprezentacija zagrevaće se u crvenim majicama na kojima će pisati "Stop rasizmu".

Ispod njih imaće kompletno belu opremu u kojoj će prvi put igrati kao reprezentacija Srbije.

Situacija u belgijskoj reprezentaciji postaje sve napetija što se meč sa Srbijom približava. Sudeći po lokalnim medijima, Vensan Kompani će igrati poslednji put u karijeri za reprezentaciju Belgije baš večeras.

21-godišnji fudbaler HSV-a je pre desetak dana javno rekao ono što većina misli, da postoji rascep u reprezentaciji na igrače flamanskog i fudbalere francuskog govornog podrucja. Kompani (koji pripada valonskoj grupi, odnosno francuski mu je maternji jezik) kasnio je na početak priprema reprezentacije i izbegao da za medije, posle intervjua Gazeti Antverpen i TV stanici VRT, ponovo govori o odnosima u timu.

Selektor Rene Vanderejken ipak će u startnu postavu uvrstiti jednog od najboljih domaćih igrača.

"Ne želim da pričam na tu temu", rekao je bivši reprezentativac. "Za mene je ta stvar završena".

Vanderejken je i kao igrač bio sklon incidentnim situacijama. On je navodno svojevremeno ošamario belgijskog selektora a sada mu je "verbalnu pljusku" udario njegov sopstveni igrač u obrnutoj situaciji.

Crveni đavoli se zaista đavolski ponašaju. Ne tako davno, odlični golman Stajnen je pozvao saigrače da pred utakmicu sa Portugalom, takođe u Grupi A, grubo nasrnu na Kristijana Ronalda i izazovu ne samo strah tog igrača vec možda čak i povredu. Portugal je dobio tu utakmicu u Briselu 2-1.

Napad ekipe trebalo bi da predvodi Sterkele. Najbolji strelac belgijskog prvenstva prošle sezone (21 gol) je promenio dres prešavši iz Žerminala u Klub Briž. A postoji priča da je i promenio prezime. Navodno je dok je igrao u nižim ligama za FC Loncin, R.F.C. Lijež, R.F.C. Union La Kalamin, ili trećeligaša Ud-Everle Leven koristio prezime Sterc a potom otkrio italijansko poreklo i Fransoa je prezimenu dodao nastavak ele.

Utakmica Belgija - Srbija igra se od 20:45 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve