Nova vest
Fudbal

Sreda, 08.08.2007.

12:03

Istraga protiv Zete zbog rasizma

Izvor: B92, BBC

Autor:B92, BBC

Default images

Iz Evropske fudbalske federacije najavljena je istraga protiv Fudbalskog kluba Zeta iz Golubovaca zbog toga što su neki igrači Glazgov Rendžersa prijavili da su ih na stadionu u Podgorici vređali rasisti. Damarkus Bizli i Žan-Klod Darševil su rekli da su ih domaći navijači "verbalno zlostavljali". Nekadašnji fudbaler PSV Ajndhovena, Bizli, rekao je i da je rasizam nešto sa čim bi FIFA i UEFA morale da se izbore i izjavio da se seća da su ga vređali i kada je 2004. godine igrao u Beogradu sa Crvenom zvezdom.

"Odlučili smo da sprovedemo istragu jer ima više svedoka koji su prijavili probleme. Poznato je da je naša politika 'nulte tolerancije' kada je rasizam u pitanju. Ozbiljno ćemo razmotriti slučaj," rekao je portparol UEFA Vilijam Galjard za BBC, "Moramo a pronađemo čvrste dokaze u izveštajima sudija i delegata. Naravno, i izveštaji ostalih nezavisnih posmatrača dolaze u obzir."

DaMarkus Bizli je postigao jedini gol na utakmici, u 81. minutu.

"To je nešto što bi FIFA i UEFA morali da reše. U 21. veku smo i i dalje imamo takve probleme. Sretao sam se sa tim širom Evrope, ne toliko dok sam igrao u Engleskoj, ali u Holandiji je toga bilo," rekao je Bizli.

UEFA će raspravljati i o incidentima posle sporne situacije kada su domaći navijači smatrali da je trebalo da bude dosuđen jedanaesterac za Zetu i bacali flaše u teren kao i o upalajču kojim je pogođen rezervni igrač Rendžersa Čarli Adam.

U slučaju da Crvena zvezda eliminiše Levadiju DaMarkus Bizli će još jednom igrati u Beogradu.

"Sećam se utakmice sa Crvenom zvezdom u Beogradu, setio sam se kada sam video da su nam mogući protivnik u trećem kolu. Tada je bilo rasističkih povika sa tribina," rekao je Bizli, "Pričaću o tome sa ljudima iz Rendžersa."

Nema podataka o tome da li su i Rendžersovi navijači, koji su na utakmicama u Škotskoj pevanjem pesama u kojima se vređaju katolici skrenuli pažnju disciplinskih organa, ponovo uradili nešto slično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve