Nova vest
Fudbal

Nedelja, 29.07.2007.

16:38

Iračani osvojili azijski kup!

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Fudbalska reprezentacija Iraka novi je šampion Azije. Iračani su u finalu Kupa Azije u Džakarti pobedili nacionalni tim Saudijske Arabije rezultatom 1:0. Jedini strelac za prvi trijumf Iračana na kontinentalnom šampionatu bio je Junis Mahmud Kalef u 70. minutu. Irački fudbaleri su do sada najveći uspeh ostvarili 1986. godine plasmanom na Svetsko prvenstvo u Meksiku. Na azijskom kupu najveći uspeh ostvarili su 1976. godine plasmanom u polufinale.

Saudijska Arabija je tri puta u istoriji bila prvak Azije, a u polufinalu je izbacila branioce titule iz Japana.

Finalni meč na stadionu "Gelora Bung Karno" doneo je žestoku borbu dve arapske selekcije, u drugom svearapskom finalu (1996. Saudijci su pobedili domaće UAE) u istoriji.

Jedini gol pao je posle centaršuta Havara Mohameda, koji je iz kornera gađao zadnju stativu; lopta je preletela golmana Jasera Al Mosaleima i pala na Mahmudovu glavu.

Iračanin se tako izjednačio na čelu liste strelaca na turniru sa četiri gola. Toliko su pored njega postigli Naohiro Takahara iz Japana i Jaser Al Katani iz Saudijske Arabije.

Selektor Iraka Brazilac Žorvan Vieira uspeo je tako da ostvari veliki uspeh sa timom koji vodi tek dva meseca.

Irak je do titule došao izuzetno čvrstom igrom u odbrani. Oni su na putu pobedili Australiju i Južnu Koreju, a u finalu su potpuno zaustavili najefikasniji napad na turniru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve