Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 23.07.2007.

03:15

Koreja i Saudi Arabija u polufinalu

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Fudbalske reprezentacije Južne Koreje i Saudijske Arabije plasirale su se u polufinale Azijskog kupa, koji se održava u četiri države na jugoistoku najvećeg kontinenta. Korejci su u derbiju dana posle jedanaesteraca izbacili nacionalni tim Irana, posle meča bez golova. Na taj način je Koreja sprečila veliki derbi Iraka i Irana u polufinalu. Arabija je pobedila Uzbekistan rezultatom 2:1, a u polufinalu će se boriti sa braniocima titule iz Japana.

Prvi polufinalni meč u sredu igraju Irak i Koreja u Kuala Lumpuru, a posle njih u Hanoju će se sastati Japanci i Saudijska Arabija.

Duel u Kuala Lumpuru doneo je veliku borbu dve azijske velesile, koje već dugo nisu uspešne na Azijskom kupu.

Koreja je bez prestanka učesnik na SP još od 1986, bila je četvrta na svetu pre pet godina, a ukupno je sakupila sedam nastupa na svetskim smotrama. Južnokorejci su osvojili dva Kupa Azije, ali još 1960. i 1964. Iako su u poslednjih 20 godina konstantno smatrani jednom od dve najjače azijske fudbalske selekcije (sa Arabijom, pa sa Japanom) Korejci od 1988. nisu ušli ni u jedno finale.

Iran je u poslednjoj deceniji vladavine šaha Reze Pahlavija vladao azijskim fudbalom. Persijanci su slavili an tri vezana Azijska kupa (1968, 1972, 1976), posle čega su debitovali na SP u Argentini 1978. godine. Islamska revolucija i decenija rata sa Irakom ugrozili su fudbal, a ozbiljniji oporavak počeo je sredinom 90-ih. Iran je još dva puta stigao do SP (uvek je osvajao bar po bod u grupi), a pet puta je stizao do polufinala u poslednjih sedam Azijskih kupova, ali do završne predstave nisu stigli već pune tri decenije.

Meč je odigran u veoma teškim uslovima, kakvi su obeležili ovaj Azijski kup (30-35 stepeni i preko 80 posto vlažnosti na manje-više svakoj utakmici). Tokom 120 minuta nije bilo mnogo prilika, ali ej viđeno zaista mnogo žestokih duela. Još jednom je potvrđeno da je razlika u kvalitetu između najjačih 5-6 ekipa u Aziji veoma mala, jer je posle duela Japana i Australije i drugi derbi četvrtfinala rešen penalima.

I baš kao u toj utakmici više nerava imala je ekipa sa istoka Azije. Golman Li Vun-džae (na slici) odradio je posao odlično, zaustavivši udarce Mehdija Mahdavikije i Rasula Katibija. Tako je ekipa Pima Verbeka ušla u polufinale, u kojem će biti favorit protiv Iraka. Pre manje od nedelju dana Korejci su posle dva kola bili na dnu grupe, a čak im ni pobeda nije garantovala ulazak u drugu fazu.

U Džakarti Saudijska Arabija imala je šta da sveti u duelu sa najjačim timom Centralne Azije.

Uzbekistan je jedna od pet srednjoazijskih nacija, koje su tokom 90-ih iz bivšeg SSSR ušle u Azijsku fudbalsku konfederaciju (Kazahstan u međuvremenu postao član UEFA). Od njih su Uzbeci imali najviše uspeha, a ovo im je drugo uzastopno četvrtfinale Azijskog kupa (uz četiri vezana učešća). Pre dve godine Uzbekistan je bio upleten u veliku kontroverzu tokom azijskog plej ofa za plasman na SP sa Bahreinom, kada je sudijskom greškom sprečen da se bori za mesto u Nemačkoj.

U doba kada su Uzbeci počinjali samostalni fudbalski put, Saudijci su bili suvereni vladari Azije. Na mundijalskom debiju u SAD blistali su u teškoj grupi i prošli u drugu rundu, a učestvovali su i na svakom od tri sledeća SP. Arabija je dva puta osvajala Azijski kup tokom 80-ih, pa ponovo 1996, deleći sa Japanom ravnopravno poslednjih šest trofeja. Uz to Saudijci su od tri japanske pobede dva puta bili poraženi finalisti, uz jedini izuzetak na prošlom AK u Kini (kada su ih već u grupi šokirali Irak i upravo Uzbekistan).

Loše iskustvo sa sudijama u Aziji Uzbekistanci su morali da prožive i u prestonici Indonezije. Bez razloga je poništen gol Maksimu Šackihu, ali je sudijska nepravda zapravo bila mala u odnosu na nedostatak sreće. Stativa saudisjkog gola tresla se čak pet puta, u pokušajima da se nadoknadi prednost favorita, ali su uzbeci uspeli samo da izvuku minimalni poraz.

Meč je po njih počeo loše – Abdulrahman al-Kahtani je prošao po levom krilu i centrirao, golman samo odbio do njegovog prezimenjaka Jasera, a najveći talenat Arabije doneo je prednost svom timu već u trećem minutu.

Usledila je totalna ofanziva Uzbeka i pomenuta serija prčaka i stativa (od Servera Džeparova u sedmom do Aleksandra Gejnrika u 85. minutu), a kada se zatresla i njihova stativa lopta se odbila u mrežu za 2:0. Sada je Jaser "snajper" al-Kahtani poslao sjajan pâs, a mesto na listi strelaca dobio je Ahmed al-Musa.

Samo sedam minuta pre kraja Pavel Solomin konačno je savladao Jasera Al Mosajlema, ali je stativa stotinak sekundi kasnije sprečila Gejnrika da donese izjednačenje.

U sredu u Hanoju Saudisjka Arabija će četvrti put u istoriji igrati sa Japanom u Azijskom kupu. Do sada Japanci su dobili sva tri meča, uključujući pomenuta dva finala (1992, 2000). U kvalifikacijama oni su bili u istoj grupi, a svaka ekipa pobedila je na svom terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve