Nova vest
Fudbal

Petak, 09.02.2007.

12:08

Liverpul prodat, ko je sledeći?

Izvor: MR

Autor: MR

Default images

Posle prodaje fudbalskog kluba Liverpul, britanski mediji počeli su da nagađaju koji će od članova Premijer lige sledeći pasti u ruke stranog kapitala.

Liverpul je početkom nedelje prodat za preko 260 miliona evra američkim biznismenima Džordžu Džiletu i Tomu Hiksu, koji već poseduju klubove u američkoj hokejaškoj NHL ligi. Slavni engleski klub je poslednji od tri premijerligaša (posle Aston Vile i Vest Hema) koji su prodati u poslednjih šest meseci, a skoro jedna trećina klubova iz najjače engleske lige sada je u stranom vlasništvu.

Grupi koju predvode Čelsi, Mančester Junajted, a sada i Liverpul uskoro bi mogli da se pridruže Mančester Siti, Njukasl i Totenhem, najavljuju britanski mediji.

Tri giganta engleskog fudbala su u najboljoj poziciji za prodaju kada se uzme u obzir slavna istorija, armija navijača, veliki stadioni, ali i nedostatak trofeja u poslednjih 25 godina, nešto u čemu bi im veliki priliv novca značajno pomogao.

Klubovi poput ove trojke za strane investitore takođe obećavaju i potencijalno ogromne profite u budućnosti, deo od 2,7 milijardi funti od TV prava, kao i osvajanje ogromnih tržišta u SAD i naročito u Aziji.

Novi vlasnici Liverpula naročito će biti usmereni ka američkom tržištu, kao uostalom i vlasnici Mančester Junajteda i Aston Vile, koji takođe dolaze iz Sjedinjenih Država, a svi se nadaju da će veliku ulogu u popularizaciji fudbala sa one strane Atlantika odigrati Dejvid Bekam, novo pojačanje Los Anđeles Galaksija, koji je prešao iz Real Madrida posle potpisivanja jednog od najskupljih ugovora u istoriji sporta.

Najbolji primer uspeha nakon priliva stranog kapitala je londonski Čelsi u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča. Na sportskoj strani klub je do sada osvojio (samo) dve titule u Premijer ligi, ali je izostao uspeh u Ligi šampiona, uprkos dovođenju brojnih pojačanja na koje je uloženo na stotine miliona evra.

Ipak, sa druge strane, glavni cilj novog rukovodstva usmeren je ka osvajanju ogromnih tržišta u inostranstvu i veliki profit, na šta je i mislio direktor londonskog kluba Piter Kenion kada je najavio borbu za status najvećeg kluba na svetu do 2014. godine. 

Ulazak stranog kapitala u engleske klubove najviše će pogoditi domaće navijače, zbog sve skupljih karata. Kako prenosi najtiražniji britanski dnevnik 'San', prosečna porodica trenutno plaća i do 100 funti za odlazak na jedan meč, pa je pitanje koliko su Englezi spremni da plaćaju za privrženost svom klubu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve