Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 07.08.2006.

19:58

LŠ: Trinaest želja istočne Evrope

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Istočna Evropa ulazi u treću rundu kvalifikacija za Ligu šampiona sa više optimizma nego ikad do sada.

Trinaest predstavnika regiona, koji je od promene formata igrao nedovoljno veliku ulogu u najlukrativnijem i najkvalitetnijem takmičenja na svetu, boriće se za ulazak u prvu fazu.

Nijedan tim sa istoka kontinenta nije direktno kvalifikovan u LŠ, a svih 16 klubova koji već imaju status učesnika, dolazi iz 12 država osnivača Evropske unije.

Od trinaest istočnoevropskih klubova najmanje tri će sigurno dobiti mesto u Ligi šampiona, jer se sastaju sa regionalnim rivalima. Oba moskovska kluba igraju sa predstavnicima bivše Čehoslovačke – Spartak sa Slovanom iz Libereca, a CSKA sa Ružomberokom – dok se Šahtjor Donjeck sastaje sa Legijom iz Varšave.

Najteži žreb imali su predstavnici bivše Jugoslavije – Crvena zvezda igra sa prvim po rejtingu Milanom, a zagrebački Dinamo sa finalistom iz Pariza Arsenalom. Najveći adut srpskog i hrvatskog kluba biće nespremnost i povrede protivnika.

Daleko bolje izglede imaju klubovi koji su se za bolji status na žrebu izborili u prošlogodišnjem Kupu UEFA. Polufinalista Steaua sastaje se sa Standardom iz Liježa, dok četvrtfinalista Levski pred sobom ima debitanta Kjevo.

Iznenađenje drugog kruga svakako je skopski Rabotnički – šampion Makedonije bio je ubedljiv protiv DVSC Debrecena i sada će za mesto u Ligi šampiona igrati sa francuskim Lilom. Ako naprave još jedan šok Skopljanci će biti jedini klub ove sezone koji će iz prve kvalifikacione runde stići do grupne faze. Prošle sezone to su uspeli Liverpul i Artmedia.

Debitant iz Češke Mlada Boleslav ima težak posao sa turskim šampionom Galatasarajem. U Tursku će i istočnoevropski velikan Dinamo Kijev, baš kao i pretprošle godine. Tada je dvostruki osvajač Kupa kupova poražen kod kuće od Trabzonspora, ali je pobedio na južnoj obali Crnog mora i stigao u grupnu fazu. Ovog puta na stadion Valerij Lobanovski stiže Fenerbahče.

Program u trećoj rundi kvalifikacija kreće sa Maksimira, taj meč igra se u utorak (iste večeri u Beču igraju Austrija – Benfika), ostali dueli igraju se u sredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve