Nova vest
Fudbal

Petak, 21.07.2006.

18:31

Melandri: FIFA diskriminiše Italiju

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Italijanska ministarka sporta Đovana Melandri ocenila je da je FIFA imala diskriminatorski odnos prema njenoj zemlji kada je kaznila fudbalera Marka Materacija zato što je u finalu Svetskog prvenstva provocirao Francuza Zinedina Zidana.

Zidan je u drugom produžetku finala glavom udario Materacija u grudi, zbog čega je dobio crveni karton. Italija je na kraju bolje izvodila penale i osvojila titulu.

Svetska fudbalska federacija kaznila je obojicu finansijski i suspenzijama, a ta odluka naišla je na opštu osudu u Italiji.

Ministarka sporta (na slici sa „Azurima“ tokom priprema za SP) ocenila je i da je činjenica da predsednik FIFA Sep Blater nije učestvovao u dodeli trofeja takođe znak antiitalijanskog raspoloženja u toj organizaciji.

"Razumem one koji su gledali ceremoniju dodele nagrada i čuli jučerašnju kaznu i misle da je to posledica diskriminatorskog stava prema Italiji", rekla je Melandrijeva, ali je dodala da je vlada u Rimu ipak prihvatila odluku FIFA.

Zidan, koji je prekinuo karijeru aktivnog fudbalera, kažnjen je sa 7.500 švajcarskih franaka i suspendovan je sa tri utakmice. Pošto više nije igrač, pristao je da se tri dana bavi humanitarnim radom u ime FIFA.

Materaci je priznao da je vređao Zidana i za to je kažnjen sa 5.000 franaka i dva meča suspenzije. Defanzivac će tako propustiti prve dve utakmice Italije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008, protiv Litvanije i Francuske.

Poslanici iz Zelene partije, člana vladajuće koalicije, naveli su da će premijer Romano Prodi i Melandrijeva morati da objasne parlamentu "šta nameravaju da učine za zaštitu ugleda italijanskog fudbala".

"Očigledan je nesklad između kazni za Materacija i Zidana. FIFA je napravila veoma opasan presedan. Od sada će svako misliti da ima pravo da nasilno reaguje na uvrede", rekao je poslanik Tomaso Pelegrino.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve