Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 15.05.2006.

11:54

Petković saopštio spisak

Izvor: Zoran Panjković

Autor:Zoran Panjković

Default images

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore Ilija Petković saopštio je spisak igrača za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj. Jedino iznenađenje na spisku, iako se o tome već pisalo u beogradskim sportskim medijima, jeste pozivanje u tim igrača sredine terena švajcarskog Bazela Ivana Ergića, koji ranije nije igrao u nacionalnom dresu. Ergić je 2001. igrao za mladu reprezentaciju SCG na utakmici sa Rusijom, ali je posle toga oboleo od virusa mononukleoze, zbog čega je ispao iz tima. Na spisku se nalaze:

Golmani:
Dragoslav Jevrić, Oliver Kovačević, Vladimir Stojković;

Odbrana:
Nemanja Vidić, Mladen Krstajić, Goran Gavrančić, Milan Dudić, Ivica Dragutinović, Dušan Basta, Nenad Đorđević;

Sredina terena:
Igor Duljaj, Albert Nađ, Ivan Ergić, Dejan Stanković, Predrag Đorđević, Zvonimir Vukić, Ognjen Koroman, Danijel Ljuboja, Saša Ilić;

Napad:
Savo Milošević, Mateja Kežman, Nikola Žigić, Mirko Vučinić.

"Znate da Zvonimir Vukić zbog povrede praktično nije igrao celo proleće. Budite uvereni da smo dva puta razmislili pre nego što smo odlučili da kao zamenu pozovemo Ergića, a Vukić bi i sa štakama krenuo sa nama", pojasnio je Petković svoju odluku.

Trener reprezentacije Goran Stevanović dodao je da je Ergić ozbiljan i iskusan fudbaler, koji može da igra na više pozicija.

"Ergić ima i neosporne ljudske kvalitete, što je dokazao kada nije želeo da prihvati poziv da nastupi na prijateljskoj utakmici protiv Tunisa jer, prema njegovim rečima, nije bio spreman. Malo ko bi tako postupio na njegovom mestu", rekao je Stevanović.

Petković je istakao i da su na pragu reprezentacije bili Marko Baša, Milivoje Ćirković, Marko Lomić, Milan Biševac, Dragan Mladenović, Dušan Petković, Aleksandar Luković i Branislav Ivanović, ali da za njih, prema rečima selektora, jednostavno nije bilo mesta.

Jedino je neizvesno učešće napadača italijanskog Lećea Mirka Vučinića, koji je na nedeljnoj utakmici protiv Sampdorije dobio udarac u koleno i još nije poznato koliko je povreda ozbiljna. Reprezentativci SCG će se okupiti u Beogradu u nedelju 21. maja, pripremaće se na Paliću, a 27. maja igraće prijateljsku utakmicu protiv Urugvaja. Dan kasnije, "plavi" će otputovati na pripreme u Austriju, gde će 4. juna igrati prijateljski meč protiv selekcije Koruške.

"Svako ima svoj plan priprema i naši protivnici su odlučili da imaju više pripremnih utakmica. Mi nismo, jer one nose i rizik od povreda", pojasnio je Petković.

"Plavi" će na Mundijalu igrati u grupi C, s reprezentacijama Argentine, Holandije i Obale Slonovače.

Petković je rekao i da ga je iznenadio spisak koji je u nedelju saopštio holandski selektor Marko van Basten, jer na njemu nema mnogo igrača koji su nastupali u kvalifikacijama za Mundijal. Zadužen za "skeniranje" protivnika u stručnom štabu SCG jeste trener Stevanović, koji je rekao da za stručne analize još ima vremena.

"Mislim da je grupa dosta izjednačena. Argentina nema više (Dijega Armanda) Maradonu, a Holandija nema (Johana) Krojfa. Obala Slonovače će sigurno nekoga iznenaditi, samo se nadam da to nećemo biti mi", rekao je Stevanović.

Petković je pre saopštavanja spiska, kao po običaju, pročitao unapred pripremljen govor u kome je pozvao na jedinstvo volje i cilja.

"Danas dižemo zastavu državnog tima. Zajedništvo je naš najveći adut. Verujem u svoj tim i mogu svakoga da pogledam u oči i kažem da je ovo najbolje što SCG trenutno ima. Najveće pobede ove zemlje nisu u istoriji, već tek treba da dođu", rekao je, između ostalog, Petković.

Selektor državnog tima je istakao i da "plavi" u Nemačku ne smeju da odu sa kompleksom male zemlje.

"Volja jaka šala nije, iz nje sila inat bije. Čast svakome, predaja nikome. Neka se igra u slavu fudbala, neka pobedi bolji. Ne mogu da obećam da ćemo biti svetski prvaci, ali ne mogu ni da obećam da nećemo. Budimo realni, tražimo nemoguće", naglasio je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

231 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve