Nova vest
Fudbal

Sreda, 17.11.2004.

16:22

Belgijanci od opreza ka pesimizmu

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Specijalno za B92 iz Brisela, Miloš Jovanović

Na oko šest časova pred početak utakmice između reprezentacija Belgije i Srbije i Crne Gore, neke stvari su se iskristalisale. Selektor Eme Antunis je delimično otvorio svoje karte, i sada je već gotovo 95% poznato u kakvom će sastavu Belgijanci nastupiti u meču koji je za njih od izuzetno velike važnosti.

U utorak i sredu belgijski "Crveni đavoli" održali su dva treninga zatvorenog tipa na kojima su isprobane moguće taktičke varijante. Gol će u svakom slučaju braniti Silvio Proto iz La Luvijerea, koji je promovisan u startnu "jedinicu" posle otkaza Tristana Persmana zbog povrede. Ispred njega, nastupiće defanzivna četvorka u sastavu De Kok - Kompani, Simons - Deshaht. Deshahtovo prisustvo na levom beku ukazuje na verovatno pomeranje Van der Hejdena u vezni red, opcija koja je silom prilika sprovedena u upotrebu zbog brojnih otkaza u belgijskoj selekciji. Nekoliko puta je isprobavana i kombinacija u kojoj bi Kompani igrao desno sa Valharenom u centru, ali je taj eksperiment brzo napušten.

Vezni red će najverovatnije biti postavljen u tzv. "dijamant" formaciji, sa dva krilna igrača, jednim povučenijim igračem koji deluje ispred odbrane i jednim isturenim vezistom koji bi trebao da posluži kao spona između sredine i napada. Uloga zadnjeg veznog pripašće igraču Klub Briža Filipu Klemanu, dok će se na krilima naći Roberto Biskonti (desno) i Peter Van Der Hejden (levo). Pitanje levog krila još uvek nije 100% rešeno, jer postoji i mogućnost da će se na tom mestu umesto Van Der Hejdena obresti fudbaler Sautemptona Jele Van Dame. "Plejmejker" će biti Anderlehtov Valter Baseđo, i upravo tu leži ključ ove utakmice za Belgijance. Ukoliko Baseđo prikaže kvalitet igre koji ga je svojevremeno promovisao u jednog od najtalentovanijih fudbalera Belgije, naša odbrana će imati velikih problema sa njegovim preciznim pasovima. Baseđo se, međutim, već neko vreme nalazi u ozbiljnoj krizi forme, a i pitanje je kako će se snaci na ovoj poziciji, budući da je on navikao da uglavnom igra u klasičnoj 4-4-2 "liniji".

U špicu napada, Antunis će se najverovatnije opredeliti za Tomasa Bufela i Veslija Sonka, pri čemu bi Bufel igrao malo povučenije. Ova opcija svakako odgovara našoj selekciji, jer Sonk nema konstituciju za solo napadača i u takvoj ulozi je manje efektan. Ukoliko ovde dođe do promena u poslednjem sekundu, može se očekivati prekomanda Bufela na levo ili desno krilo i ubacivanje Pjeronija ili Hajsehemsa kao partnera Sonku, što je ipak malo verovatno.

Raspoloženje u kampu Belgijanaca je uglavnom oprezno sa pesimističkim konotacijama. Selektor Antunis je za nacionalni radio izjavio kako ga jako brine ova utakmica, i da je vrlo nezadovoljan nedostatkom samouverenosti kod igrača. Kapiten Belgije Timi Simons, koji će tu funkciju vršiti u odsustvu suspendovanog Barta Hora, je dodao kako šansa za Belgiju leži u kontranapadima.

"Nadamo se da će nas Srbi potceniti i previše se otvoriti. Njima je jasno da nas poraz eliminiše iz dalje konkurencije za kvalifikaciju, što može dovesti do nešto ofanzivnije igre koja bi napravila rupe u njhovoj odbrani", bio je jasan standardni prvotimac Klub Briža. Jedini izraziti optimista u redovima "Crvenih đavola" je napadač Vesli Sonk koji je najavio gol u večerašnjoj utakmici, ali uz opasku da bi on mnogo radije igrao u formaciji sa dva klasična napadača.

Sa druge strane, reprezentativci SCG uglavnom su pozitivno raspoloženi u svojim izjavama za belgijsku stampu. Selektor Ilija Petković najavljuje pobedu u flamanskom dnevniku "Het Niuvzblad", a njegov optimizam dele i Dejan Stanković i Mateja Kežman. Stanković je naznačio kako je nedostatak Hora velika prednost za našu reprezentaciju, ali je i dodao kako se odsustvo Jestrovića i Krstajića mogu negativno odraziti na igru SCG. Uverenje u pobedu iskazao je i igrač Partizana Saša Ilić, koji je u izjavi za "Het Belang van Limburh" prognozirao minimum jedan bod iz ovog susreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve