Nova vest
Fudbal

Sreda, 17.11.2004.

14:46

Rosenborg krši ravnopravnost polova!

Izvor: B92, VG

Autor:B92, VG

Default images

Udruženje za ravnopravnost polova Norveške optužilo je danas fudbalski klub Rosenborg za diskriminaciju žena. Udruženje tereti aktuelnog prvaka Norveške za diskriminaciju, jer je ženskim novinarima zabranjeno da posle utakmica ulaze u svlačionice kluba sa Lerkendala.

"Žene i muškarci moraju da imaju ista prava", rekla je norveška zvaničnica za ravnopravnost polova Kristin Mile.

Problem je nastao posle utakmice između RBK i Lina, 30.oktobra. Tada je reporterka Kanal 24 Line Odekalv ostala pred vratima svlačionice, dok su njene muške kolege unutra uzimale izjave aktera derbija. Na taj način Line je sprečena da obavi svoju dužnost.

U konkretnom slučaju problem je pojačan činjenicom da se radilo o meču poslednjeg kola, u kojem je Rosenborg obezbedio 13. uzastopnu titulu, i to pogotkom Frodea Jonsena u 89. minutu utakmice.

Rosenborg dozvoljava muškim reporterima da posle mečeva udju i razgovaraju sa igračima, u šta se uverio i izveštač B92 posle prošlosezonskog gostovanja Crvene zvezde na Lerkendalu. Međutim, ta privilegija ne važi za žene.

"Nedozvoljavanje ženama da uđu u svlačionice je nelegalno, osim ako Rosenborg nema vrlo dobar razlog za to", izjavila je Mile.

Mile je dodala da razume da fudbaleri Rosenborga možda ne žele da im, dok se tuširaju, u okruženju budu žene, ali i naglasila da bi u tom slučaju svi novinari trebalo da čekaju igrače ispred svlačionice.

"Poenta nije u tome da žene dobiju pravo da ulaze u svlačionice, već da mediji imaju jednaka prava", rekla je Mile.

Rosenborg je saopštio da će razmotriti optužbe Kirstin Mile.

"Ne želimo nikome da povređujemo pravo na rad", izjavio je šef marketinga Rosenborga Endre Sturholt.

Sturholt je dodao da je reporterkama dozvoljeno da izjave uzimaju kada se igrači presvuku, ali su se one žalile kako muški novinari često dobijaju emotivnije vesti u svlačionicama odmah nakon završetka meča.

Oglasili su se i igrači, kojima se ideja da žene ulaze u njihovu svlačionicu uopšte ne dopada. Rezervni golman Ivar Reningen rekao je za Dagblade da je situacija potpuno nezamisliva.

"Treba li mi da uđemo u žensku garderobu na Kanalu 24? Mislim da bi nas proglasili za nepoželjne".

Sa kolegom se slaže reprezentativac i zvezda u usponu Jan Gunar Soli.

"Mi smo u svlačionici nagi. Kanal 24 mora da shvati da ih ne želimo tamo. To bi bilo kao kada bi muški izveštači ulazili u svlačionicu rukometašica".

Lider sindikata novinara Per Edgar Kokvold kaže da klub mora da bude svestan da novinari ulaze u svlačionicu kao profesionalci, ali dodaje da se potpuno slaže sa stavom klub.

Nije moguće naterati bilo koga da pusti novinare suprotnog pola u garderobu. Ni u ženskim sportovima ne viđate muške novinare u svlačionicama", ukazao je Kokvold.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve