Nova vest
Košarka

Utorak, 28.03.2023.

03:23

Crno-bela bajka, crveno-belo čudo

Pred nama je finiš možda i najinteresantnije sezone u bliskoj istoriji Evrolige, četiri mesta za plej-of su "zaključana" ostala su još toliko da se popune.

Izvor: Srđan Novaković

Autor:Srđan Novaković

Crno-bela bajka, crveno-belo čudo
Starsport

Drama polako dostiže vrhunac, pred nama su poslednja četiri kola ligaškog dela najkvalitetnijeg klupskog košarkaškog takmičenja u Evropi.

Kalkulacije su uveliko počele, jer ove godine pratimo jednu od najizjednačenijih sezona Evrolige.

Kao što smo rekli, mnogi košarkaški stručnjaci su ovu sezonu Evrolige ocenili kao najizjednačeniju već i najbolju u poslednjih nekoliko godina, jer smo ove sezone prisustvovali mnogo kvalitetnim utakmicama, gde je stvarno svako svakog mogao da dobije i gde neretko favoriti nisu opravdali svoje uloge na terenu.

Od oktobra meseca je prošlo mnogo utakmica, na pregršt kvalitetnih utakmica, uzbudljivih utakmica, i sada je došlo vreme da vidimo kojih će osam ekipa nastaviti takmičenje i ući u borbu za plasman na fajnal for koji se ove godine održava u Kaunasu.

Kreće rasplet

Red je da krenemo od timova koje nas najviše interesuju, a to su naravno "večiti" rivali, Partizan i Crvena zvezda.

Posle osam godina Evroliga je ponovo bila bogatija da se u isto vreme u najkvalitetnijem takmičenju u Evropi nađu oba Beogradska rivala, koji su pokazali da im definitivno tu i mesto.

Posle 30. kola situacija na tabeli izgleda potpuno drugačije u ugla crno i crveno-belih.

Partizan odškrinuo vrata plej-ofa

Partizan je trenutno na "sedmom nebu", crno-beli igraju jednu od najuspešnijih sezona u svojoj istoriji, beleže se sjajni rezultati, navijači su u neverovatnoj euforiji, Arena je puna pa skoru celu sezonu, u Beogradu a i na strani su padali veliki klubovi, i crno-beli su na četiri kola do kraja veoma blizu ostvarenju cilja koji su zacrtali pre početka sezone.

Izabranicima Željka Obradovića do kraja ligaškog dela Evrolige očekuje pakleni raspored. Prvu prepreku zvanu Olimpijakos su uspešno prebrodili, prvoplasirana ekipa Evrolige je u paklu Arene rutinski savladana sa 90:75.

Sledi poslednje duplo kolo u ovoj sezoni, gde će Partizan dočekati sva španska velikana, prvo u utorak stiže Barselona, a samo tri dana kasnije u Beograd dolazi Real Madrid. Crno-belima do kraja slede utakmice protiv Monaka u gostima i za kraj stiže Panatinaikos.

Pogled na tabelu je sjajan što se tiče navijača Partizana, crno-beli su trenutno na sedmoj poziciji, sa velikim izgledima da se posle četiri naredna kola nađu među osam najboljih ekipa u Evroligi.

Partizan je trenutno na učinku od 17 pobeda i 13 poraza, i ekipi koja se nalazi na devetom mestu, što je Žalgiris (15:15) beži čak tri pobede, jer imaju bolji međusobni skor. Litvanski klub deluje da je jedini koji bi mogao da stigne crno-bele, jer se iza njih nalazi Efes koji sa učinkom od 14:16 po rečima Ergina Atamana već oprostio od učešča u plej-ofu.

Tu je i ekipa Armanija iz Milana, koja igra možda i u najboljoj formi, ali njima treba neverovatan niz kako bi ugrozili ekipu Partizana.

Zvezdi treba čudo

Crvena zvezda je za razliku od Partizana i teškoj situaciji i sa realno slabim izgledima da se nađu u top 8. Ali ne treba gubiti nadu.

Za crveno-bele se može reći da su ih skupo koštali porazi u već dobijenim utakmicama, protiv Žalgirisa u Kaunasu i Bajerna u Minhenu, i u Atini protiv Panatinaikosa pa tu možemo uvrstiti i drugi duel protiv Partizana, koji je bio neizvestan do samoga kraja,

Ekipa Duška Ivanovića se trenutno nalazi na 14. mestu sa učinkom od 13 pobeda i 17 poraza, što znači da im osmo mesto beži dve pobede.

Ali pošto je na tom mestu Baskonija, a pošto crveno-beli sa njima nemaju bolji međusobni skor, onda se to povečava na tri pobede.

Crveno-belima ide na ruku što do kraja imaju zaista povoljan raspored.

Prvo u 29. marta u Beograd stiže Valensija, potom sledi gostovanje Asvelu, da bi u poslednje dve utakmice crveno-beli u dvorani "Aleksandar Nikolić" dočekati Olimpijakos i Fenerbahče.

Ko je najbolji?

Posle 30 kola imamo četiri ekipe koje su obezbedile plasman u plej-of i na njima je sada da se u ova poslednja četiri kola izbore za što bolje pozicije.

Olimpijakos se trenutno nalazi na prvom mestu sa istim učinkom kao Real Madrid 21:9, dok ni Barselona i Monako nisu daleko sa samo jednim trijumfom manje od pomenute dve ekipe.

Ako pogledamo raspored tu je u najvećoj prednosti Olimpijakos koji do kraja nema nijedan duel sa ekipama koji su trenutno među osam najboljih.

Ekipi iz Pireja prvo stiže Asvel koji je poslednji na tabeli, potom sledi veliki derbi sa Panatinaikosom takođe na svom parketu, da bi u poslednja dva kola, prvo gostovati Crvenoj zvezdi, a onda za kraj na svom terenu igrali protiv Baskonije.

Real će prvo na svom terenu dočekati Fenerbahče, potom sledi put u Beograd na megdan Partizanu. A za kraj slede dueli protiv Bajerna i Makabija

Barselona ovaj ciklus od poslednje četiri utakmice počinje protiv Partizana u Areni, sledi im onda u ovoj poslednjoj duploj nedelji ove sezone duel protiv Albe, a za kraj ide prvo meč protiv zahuktalog Armanija,da bi se sve završilo protiv Valensije u Blaugrani.

Monako, Saše Obradoviča igra odlično ove sezone i po nekima i više od očekivanog su ostvarili ove sezone, čak su u jednom trenutku bili i na prvom mestu na tabeli. Njima prvo sledi duel protiv Žalgirisa, sledi meč protiv Bajerna, da bi u psolednje dve utakmice igrali protiv Monaka i Efesa.

Nikad uzbudljivije

Sve pršti u borbi za plej-of, neki bi rekli da ne pamte da je ovako bilo. Trenutno su otvorena četiri mesta, a do kraja svaka ekipa ima da odigra po četiri utakmice.

Kada bacimo pogleda na tabelu, samo je pitanje vremena kada će svoje mesto među osam najboljih obezbediti Fenerbahče, koji se trenutno nalazi na petom mestu sa skorom od 18:12, možda se to desi posle sledećeg kola.

Ekipi Dimitrisa Itudisa sledi duel protiv Reala, ali ako tu ne uspeju da ostvare trjumf, to će pokušati da urade protiv Baskonije, Efesa ili Crvene zvezde.

I Makabi je u veoma povoljnoj situaciji sa učinkom od 17:13 (isto kao Partizan), koga do kraja očekuju mečevi protiv Virtusa, Armanija, Žalgirisa i Reala.

Velika borba će se voditi između Baskonije koja ima skor od 15:15, isto kao Žalgiris, dok su sa jednom pobedom manje ekipe Anadolu Efesa, Armanija i Valensije.

Ne treba otpisivati ni ekipu Virtusa i Crvene zvezde koji su na učinku od 13:17.

Samo kada pogledamo da je razmak od osme ekipe na tabeli, pa do 14. samo dve pobede, jasno nam je kakva nas drama očekuje do kraja i da je sada svaka pobeda zlata vredna.

Srđan Novaković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve