Nova vest
Košarka

Četvrtak, 06.10.2022.

08:34

Partizan ni na nebu ni na zemlji

Košarkaši Partizana se posle osam godina "posta" vraćaju u elitno društvo.

Izvor: B92

Autor:B92

Partizan ni na nebu ni na zemlji
Foto: Srðan Stevanoviæ/Starsport

Evroligaški izazovi se umnogome razlikuju u odnosu na one sa kojima su se crno-beli susretali u prethodnom periodu, pa je u skladu sa tim dobrano pojačan igrački kadar.

Ono što je za sve u klubu iz Humske važno jeste da je nukleus tima iz prošle sezone ostao na okupu.

"Parni valjak" je zbog manjka iskustva, nedostatka velikih utakmica u rukama, limita pojedinih igrača, kao i jednodimenzionalnog napadačkog arsenala, ostao uskraćen za trofeje u sezoni za nama.

Igra crno-belih se u najvećoj meri zasnivala na učinku Kevina Pantera, koji je kao ubedljivo najbolji pojedinac važio za prvu violinu tima.

Nedostatak kvalitetnih krilnih igrača “gušio“ je napadačku kreaciju Partizana.

Shodno tome da Željko Obradović na poziciji plejmejkera nije imao bogat, a još manje iskusan izbor igrača, lopta bi u ranoj fazi napada završavala u rukama Pantera/Avramovića koji bi te situacije rešavali igrom jedan na jedan.

U slučaju da protivnik agresino iskoči (najčešće udvajanje) na nekadašnjeg beka Olimpije iz Milana, on bi bio primoran da se ekspresno oslobađa lopte.

S obzirom na to da sa pozicija jedan i tri nije vrebala velika opasnost po koš protivničkih timova, jedan od dvojice njihovih čuvara je uvek bio u pripravnosti da izvrši pritisak na Partizanovog Amerikanca.

Dalji splet događaja bio bi najčešće promašaj ili izgubljena lopta, odnosno dva laka poena u tranziciji.

Svi dobri rezultati sa početka sezone pali su u vodu posle poraza od Crvene zvezde u Kupu Radivoja Koraća, zatim od Burse u plej-ofu Evrokupa i na kraju ponovo od “večitog“ rivala, ovoga puta u finalu ABA lige.

Srećna okolnost po ekipu Partizana bila je ta da su ruski klubovi ostali uskraćeni za učešće u Evroligi, čime je došlo do otvaranja dva slobodna mesta u elitnom društvu.

Dve specijalne pozivnice podeljene su u Beogradu i Valensiji, čime je klub iz Humske obezbedio povratak u Evroligu posle osam godina.

Promene u igračkom kadru bile su neophodne, a dovođenjem iskusnih Papapetrua i Nanelija, stvorena je verovatno i najjača krilna linija crno-belih u 21. veku.

Potpis Dantea Eksuma dodatno je obogatio napadački arsenal “parnog valjka“ na spoljnim pozicijama, dok je povratak Danila Anđušića uneo mir na šuterskom planu kluba iz Humske.

Povrede Avramovića i Smajilagića primorale su sportski sektor da ostane na tržištu, tako da će Partizan u narednom periodu najverovatnije dovesti igrače na pozicijama plejmejkera/beka i centra.

Širina,čvrstina, iskustvo i stabilnost koju je Obradović dobio potpisima novih pojačanja, rešila je najmanje 75 odsto problema sa kojima su crno-beli kuburili protekle sezone.

Pored toga, mnoštvo takozvanih “ball handlera“ povećava mogućnost za odigravanjem raznih specijala, čime se dosta otežava skauting protivniku prilikom pripreme same utakmice.

Sa trenutnim sastavom (uz potencijalna pojačanja) ambicije crno-belih mogu i moraju da budu najviše moguće, naročito u ABA ligi.

Primarni cilj ekipe Željka Obradovića biće sigurno da se osvajanja ABA lige obezbedi učešće u Evroligi i sledeće sezone.

Realan scenario iz ovog ugla je da gledamo reprizu prošlosezonskog finala, u kome bi “večiti“ rivali ponovo odmerili snage. Razlika bi bila u tome što bi ovoga puta Partizan došao kao klub sa već ustaljenim sistemom i igračima koji umnogome povećavaju šanse za osvajanje titule.

Uprkos euforiji navijača, što najbolje pokazuje 11.500 prodatih sezonskih karata, evidentno je da Partizan nije u krugu elitnih učesnika Evrolige. Budžeti, a samim tim i igrački kadrovi klubova kao što su Barselona, Real Madrid, Efes, Olimpija iz Milana, Fenerbahče...jasno pokazuju ko će i ove sezone biti glavni konkurenti u borbi za trofej.

Plasman u plej-of bio bi veliki uspeh za izabranike Željka Obradovića, ali i u borbi za osmo mesto vreba dosta jakih protivnika.

Za Partizan je najvažnije da uspešno brani domaći teren, dok bi pobede na gostovanjima samo povećavale šanse da se obezbedi plasman u završnicu pomenutog takmičenja.

Kada se podvuče crta, crno-beli imaju najkonkuretniji tim u poslednjih deset godina da se domognu titule ABA lige, dok je u Evroligi realnost plasman od 8. do 12. mesta na tabeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve