Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 04.09.2017.

19:15

Srbija posle drame pobedila domaćina, pala Turska!

Reprezentacija Srbije pobedila je Tursku u trećem kolu grupe D Evrobasketa sa 80:74 (21:13, 15:18, 17:14, 27:29).

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Srbija posle drame pobedila domaćina, pala Turska!
fiba.com

Obe ekipe su pre meča trećeg kola poražene od Rusije pa je meč imao veliki rezultatski značaj i za Srbiju i za Tursku. Srbija je pobedom izbila na treće mesto grupe D, u kojoj Rusi još ne znaju za poraz.

Srbija je pobedila posle vrlo napete završnice meča serijom trojki u režiji Bogdanovića, Lučića i Jovića koje su uspele da prelome rezultat u trenucima kada su 'Orlovi' drastično pali.

Stefan Jović je bio najbolji u ekipi Srbije i pravi admiral na terenu sa 15 poena i 9 asistencija. Bogdanović je ubacio 17 poena, ali su njegove dve trojke u poslednjoj četvrtini kada su Turci poveli sa 59:57, preokrenule tok meča. Mačvan i Lučić su imali po osam poena.

Turcima nije pomogao ni Melih Mahmutoglu koji je igrao kao u transu van linije 6.75 sa svojih 19 poena. Još 15 je ubacio Džedi Osman, a 13 Semih Erden.

Meč je počeo u znaku dobre odbrane i ukradenih lopti 'Orlova'. Turci jesu na početku šutirali trojke 4/8 i nagovestili da će to biti veliki problem za ekipu Saše Đorđevića, ali su igrači Srbije znali kako da odgovore sjajnom timskom igrom.

Jović je za Srbiju postigao prve poene trojkom, ali je onda odličnom organizacijom igre razigravao Birčevića, Štimca i ostale saigrače pa je prednost Srbije postepeno rasla kako je prva četvrtina odmicala.

Vodili su 'Orlovi' 21:10 posle odlične krađe Micića i kontre u kojoj su učestvovala čak četvorica igrača, Micić, Mačvan, Lazić i Milosavljević. Međutim, tačku na prvu deonicu Turci stavljaju onako kako su je i otvorili – trojkom. Osman je pogodio za 21:13.

Druga četvrtina je protekla veoma promenljivo u igri Srbije. Od izuzetno motivisanog početka kada su momci Saše Đorđevića poveli sa 14 poena razlike (27:13), do velike letargije u koju su zapali i velike serije Turske.

Turci su od dvocifrenog minusa došli na jedan posed 27:25, a užasno loša četiri minuta na početku druge četvrtine koševima ublažuju Birčević i Mačvan koji čuvaju prednost i vode Srbiju do 31:25.

Nekoliko nerezonskih napada i izgubljenih lopti bili su razlog za zabrinutost, ali Turci zahvaljujući 'ciglama' Balbaja van linije za tri poena uspevaju da sačuvaju prednost, koja je na poluvremenu posle koša Gulera iznosila pet poena, 36:31.

Fanatična odbrana koju su Turci dignuti povratkom u meč i publikom prikazali u tom delu igre bila je i podstrek da se Srbija podigne. Falilo je malo sreće u pojedinim situacijama na početku treće deonice, kao kod Mačvanovog i Kuzmićevog dobrog zatvaranja turskih bekova lopta ipak dođe do Erdena za lako polaganje, ali to se nije odražavalo na rezultat.

A rezultat je posle koša Jovića još jednom u šestom minutu nastavka bio plus 10 za Srbiju, 46:36. Od tog trenutka veliki pad u igri i još jedan povratak upornih Turaka.Trojka Osmana i prodor Gulera su očas posla prepolovili prednost 'Orlova' i rezultat je postao neizvesniji, ali Srbija u poslednju četvrtinu ulazi sa 53:45.

Sipahi odmah na startu pogađa trojku, ali onda fantastičan poster Milosavljevića na Erdenu dižu energiju Srbije i onda u naredna dva minuta Jović i Milosavljević vode igru na terenu i Srbiju do plus 9, a onda - Mahmutoglu.

Turski bek pogađa seriju trojki, Osman polaganje i Turci preokreću na 59:57 za vodu u uši naših igrača, eksploziju u Ulker Areni i tajm-aut srpskog selektora. Međutim, momak koji je doskora vežbao na tim koševima konačno je to i pokazao u poslednjoj četvrtini. Bogdanović je na polovini poslednje deonice preuzeo stvar u svoje ruke i u dva napada prelomio rezultat.

Srbija je do kraja povećala na plus tri, potom na plus pet, da bi meč bio rešen skokom Lučića posle promašaja Erdena sa linije penala u poslednjem minutu. Srbija je na ulasku u poslednji minut otišla na 78:72 i na kraju sa 80:74 ostvarila značajnu pobedu za treće mesto u grupi D.

IV četvrtina

10' Osman promašuje trojku, Kuzmić pogađa jedan penal i povećava na 79:72, Bogdan u sledećem napadu krade loptu i dobija rampu u kontri, ali loptu hvataju naši igrači i Jović posle faula pogađa jedno bacanje. Srbija u penal završnici pogađa slobodna bacanja, čuva svoj koš skokovima i dolazi do dragocene pobede 80:74!

9' Erden je našao pogrešan trenutak da pogađa slobodna bacanja. Turski centar je smanjio na -4 jednim pogotkom i jednim promašajem sa linije penala pre nego što je Lučić uhvatio loptu i iznudio faul i pogodio oba bacanja za 78:72.

8' Jović daje trojku! Nije išao šut pleja Srbije tako dobro, ali je u pravom trenutku pogodio na ulasku u osmi minut meča, 73:67. Mahmutoglu vraća trojku za 73:70, ali i Lučić koji povećava na 76:70 pre nego što je Osman iskoristio jedno od dva bacanja za 76:71.

7' Bogdanović je povukao kada je najteže! Slobodnim bacanjima vraća plus 5 za Srbiju 70:65. Ali pravi i grešku u odbrani, faulira Korkmaza iza linije za tri poena a Korkmaz koristi dva od tri bacanja za 70:67.

6' Bogdan Bogdanović! Trojka beka Srbije uz faul kojim Srbija dobija novi napad i nova trojka Bogdanovića! Srbija ekspresno vodi sa 66:61.

5'
Kuzmić vraća prednost Srbiji polaganjem i jednim slobodnim bacanjem, ali Osman sve sigurniji, ide ka košu, biva fauliran i pogađa oba bacanja za 61:60.

4' Mahmutoglu ponovo pogađa trojku. Izašao je iz bloka turski igrač i pocepao mrežicu 'Orlova'. Turci su prišli na jedan posed, Jović je izgubio loptu, a Osman u narednom napadu preokrenuo novom trojkom Turske 57:59!

3' Trojka Mahmutoglua budi turske navijače, a Turci su se opasno približili na 57:53.

2' Jović i Milosavljević kombinuju a Srbija povećava prednost na 57:48, sve do prolaza Osmana kroz sredinu do koša i polaganja za 57:50.

1'
Sipahi otvara poslednju četvrtinu trojkom, ali MILOSAVLJEVIIIIIIIIĆ zakucava i baca na poster Semiha Erdena za 55:48! Srpski igrači komplikuju u dodavanjima pa je prvi napad pre kucanja Milosavljevića završen izgubljenom loptom.

III četvrtina

10' Erden promašuje dva penala, ali Vasilije Micić ne koristi to jer mu odbijena lopta beži u aut. Sipahi je jedva dobacio do koša, a loptu hvata Marjanović. Bobi potom pravi faul u napadu, posle kontakta sa Erdenom koji je ličio na floping. Do kraja Kuzmić pogađa jedno slobodno bacanje, a Sipahi promašuje i na kraju treće četvrtine ostaje 53:45.

9' Milosavljević ulazi po osnovnoj liniji, video ga je Bogdanović i dodao, a krilni igrač je došao do koša i povećao na 52:45.

8' Štimac promašuje dva bacanja potom i zicer, ali uspeva da se izbori i za drugi ofanzivni skok i konačno pogađa za 50:43. Osman promašuje trojku i taman kada se činilo da je lopta za Srbiju, sudije sviraju faul Marjanovića nad Erdenom u borbi za loptu, a turski igrač koristi oba penala za svoj osmi poen i 50:45.

7' Mačvan prati Jovića poenterski sa osam poena i posle dva bacanja Gulera vraća plus deset za Srbiju. Osman daje trojku, a posle neiskorišćenog napada Srbije Guler kao vetar prolazi do koša i prednost Srbije je za dva poseda prepolovljena na pet poena 48:43.

6' Jović pogađa i Srbija vraća plus 10, 46:36.

5'
Dva zicera pod košem promašuju Kuzmić i Lučić, a Osman strašnom blokadom lepi loptu Mačvna na tablu. Ostaje žal što su dva igrača Srbije ostala potom sama ispod koša, ali ovog puta lopta iz odbojke nije htela u koš. Međutim, odličnu odbranu je odigrao Kuzmić i upisao blokadu Sipahija već u narednom napadu Turske.

4' Pogađa Mačvan u kontri, ostaje sam na boku i sa poludistance lako rešava 44:36.

3'
Salto Gulera i promašaj pod košem Srbije i promašaj iz soliranja Bogdanovića obeležavaju treći minut treće četvrtine. Srbija nema pravo kretanje u napadu, pa je bek Srbije prinuđen da kreira sam.

2' Bogdanović se razigrao, pogađa za 40:33. Uzvraća Korkmaz trojkom, ali na isteku drugog minuta pogađa Jović sa četiri metra za 42:36.

1'
Dobra kombinacija Mačvana i dodavanje za Bogdanovića koji polaže alej up za 38:31. Na drugoj strani ostaje Erden sam pošto su pod košem Mačvan i Kuzmić zatvorili beka Turske, što centar Erden koristi za lake poene.

II četvrtina

10' Turci pogađaju dva bacanja, Guler ih realizuje posle prvog faula Bogdana Bogdanovića i smanjuje na 34:29. Lopta se u ovim trenucima spušta na Bobana Marjanovića koji je na ivici koraka, ali biva fauliran i koristi oba slobodna bacanja za 36:29 na dvadeset sekundi do kraja poluvremena. Guler prolazi kroz sredinu, polaže pored Kuzmića i postavlja konačan rezultat na poluvremenu 36:31.

9' Kakva greška Bogdana koji loše baca loptu napred posle promašaja Balbaja. Balbaj potom promašuje još jednu trojku, Srbija na drugoj strani daje koš, ali arbitri kažu da je istekao napad pre nego je Kuzmić uputio loptu ka košu.

8' Opet neopreznost u napadu, gubimo loptu, ali imamo sreće jer Turci ne koriste šut za tri poena koji su na početku šutirali 4/8 trojke.

7' Srbija gađa trojke loše od početka meča ali jednu pogađa Bogdanović, 34:27 za Srbiju i napad posle dva promašaja Erdena sa linije penala.

6' Konačno prekid posta! Šut izdaleka neće pa neće ali hoće ubacivanje iz odbojke Kuzmića koji konačno postiže poene za Srbiju i povećava prednost na četiri poena 29:25. Birčeviiiiić! Polaganje Srpskog krilnog centra za 31:25.

5' Turci fanatični u odbrani, Jović i Bogdanović se nisu razumeli i gube loptu, Kuzmiću umalo kradu posed, a sreća za Srbiju što Balbaj nije iskoristio jedan zicer za egal.

4' Jović pravi faul na Korkmazu, ovaj pogađa dva slobodna bacanja, a Turska i dalje topi prednost Srbije, 27:25.

3' Nova trojka Mahmutoglua, a onda i Korkmaz pogađa po desnoj strani polaganje, Mahmutoglu prolazi do koša i Turska brzo pravi seriju 9:0 i približava se na četiri poena zaostatka 27:23.

2' Boban Marjanović povećava prednost slobodnim bacanjima na 27:13, a Mahmutolu smanjuje trojkom na 27:16.

1' Korkmaz i Osman ne uspevaju da naprave probleme na početku druge četvrtine, turski igrači promašuju trojke, ali ne promašuju Micić i Marjanović pa Srbija posle minut igre ima +12, 25:13.

I četvrtina

10' Micić krade loptu! Dodaje Mačvanu, Mačvan u kontri baca alej up za Lazića, ali kapiten Crvene zvezde odlaže loptu za Milosavljevića koji završava fantastičan napad Srbije za 21:10. Srbija po prvi put vodi dvocifrenom razlikom! Na dvadesetak sekundi do kraja prve deonice Osman pogađa trojku za 21:13. Time je završena prva četvrtina.

9' Srpski igrači moraju da paze Furkana Korkmaza koji iz blokova može da napravi veliku štetu. Korkmaz je pogodio sa poludistance za 15:10. Turci prednjače u skokovima, obe ekipe imaju po četiri asistencije, ali Srbija ima tri ukradene lopte.

Dobra prilika za Milosavljevića da poveća prednost Srbije, dobija faul za tri poena! Milosavljević koristi dva od tri penala, a Mačvan posle nove odlične odbrane Srbije vuče kontru, polaže na koš i Srbija pred poslednji minut vodi sa 19:10. Saridža traži tajm-aut.

8' Erden poentira ispod koša za 13:8, posle lošeg građenja Štimca. Kapiten Srbije Milan Mačvan pogađa u padu za 15:08.

7' Kapiten Srbije Milan Mačvan sa obruča skida loptu koju je Erden pored Štimca uputio ka košu i spasio sigurne poene za Tursku. Jović je svom svojim poenima i asistencijama prethodno dodao i jednu ukradenu loptu sa leđa turskim igračima i za sada igra izvanredno.

6' Sjajno dodavanje Jovića i još bolja realizacija Štimca za novi koš uz faul! Selektor Đorđević se uhvatio za glavu posle pada srpskog centra, ali je i Štimac kao i Birčević pre toga ustao i pogodio dodatno slobodno bacanje za 13:6. Srbija igra mnogo bolju odbranu nego protiv Rusa.

5'
Iščupali su 'Orlovi' loptu pod košem Šanliju, sprečili su ga da poentira, Jović u kontri šalje loptu Birčeviću koji pogađa uz faul i dodatno slobodno bacanje. Zabrinuli su se navijači Srbije jer je Birčević udario u konstrukciju koša i ostao na zemlji. Sva sreća pa krilni centar nije povređen, a Srbija vodi 8:4.

4' Birčević faulira Džedija Osmana koji pogađa prvo, a promašuje drugo slobodno bacanje za Tursku pa Srbija posle četiri minuta čuva poen prednosti pre nego što je Stefan Jović promašio sa poludistance.

3' Uzvraća Stefan Jović koji trojkom izjednačava na 3:3, a potom ispod koša Turaka uspeva da donese prednost Srbiji 5:3.

2' Posle Stefana Jovića Bofdan Bogdanović pokušava za tri poena, promašuje, a Turci posle minut i po igre postižu prve poene na meču preko Sipahija za 3:0.

1' Srbija osvaja loptu iz podbacivanja na početku meča, otvara se trojka za Jovića, dodaje Bogdanović ali Jović promašuje. Na drugoj strani promašuje Šanli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

713 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve