Hrvatsko prokletstvo traje, Rusija u četvrtfinalu!

Košarkaši Rusije plasirali su se u četvrtfinale Evrobasketa pošto su u ’Sinan Erdem Areni’ deklasirali selekciju Hrvatske rezultatom - 101: 78.

Izvor: B92

Nedelja, 10.09.2017.

20:13

Hrvatsko prokletstvo traje, Rusija u četvrtfinalu!
Foto: fiba.com

Hrvati od 1995. i silaska s postolja nemaju nijednu medalju, a neće je imati ni ove godine.

Izabranici Aleksandra Petrovića držali su se do prvog poluvremena i bili ravnopravni protivnik, ali su Rusi u nastavku meča potpuno preuzeli inicijativu i kontrolisali igru do kraja meča.

Hrvatska nije mogla da odgovori na sjajne napade ’Zbornaje’ predvođene neverovatnim Švedom, dok na drugoj strani Bogdan Bogdanović nije mogao sam protiv prejake Rusije.

I kada su Hrvati pokušavali da se približe Rusima, oni su uspešno odbijali i povećavali prednost.

U poslednjem kvartalu Hrvati nisu imali rešenja u napadu i Rusi su vodili sa +20. Rapoloženi su bili skoro svi igrači ’Zbornaje’ dok su izabranici ’Ace trice’ jedva čekali kraj ove agonije.

U pobedničkom sastavu istakao se sjajni Aleksej Šved sa 27 poena i 12 asistencija, za ukupan indeks 32.

Pratili su ga Kulagin sa 14 poena, Zubkov sa 13, kao i Timofej Mozgov sa deset postignutih poena.

U selekciji Hrvatske Bogdanović je upisao 28 poena, dok su još dvocifreni bili Dario Šarić sa 13 i Luka Žorić sa 11 poena.

Selekcija Rusije igraće protiv reprezentacije Grčke koja je savladala Litvaniju.

I četvrtina:

Foto: fiba.com
3' Aleksej Šved otvorio je utakmicu na način na koji igra celo Evropsko prvenstvo – dvema brzim trojkama iz trka. Hrvati su uzvratili preko Šarića i Bogdanovića i nakon tri minuta došli do izjednačenja (8:8).

5' Ekipa 'Ace Trice' uhvatila je ritam u napadu, iako nisu previše pažnje obraćali na odbranu. Tomas je pogodio za tri, Planinić se nadovezao za preokret, ali je ponovo Šved vratio Rusiju. Već je stigao do dvocifrenog broja poena za 13:13.

7' Bojan Bogdanović je pogodio van linije 6,75, Kurbanov i Šarić su razmenili po polaganje, da bi Krunoslav Simon pronašao Žorića za lagane poene.

10' Igralo se koš za koš u sledećih nekoliko napada – Fridzon je preuzeo palicu od Šveda, dok sun a drugoj strani ‘Kockasti’ otvarali pozicije za Bogdanovića. On je pogodio trojku za vođstv, ali je Kulagin u poslednjoj sekundi uzvratio istom merom za 23:25 na kraju prve četvrtine.

II četvrtina:

Foto: fiba.com
1' Luka Žorić je iznenađujuće povukao na startu druge četvrtine u ekipi Hrvatske, ali je Rusija bila mnogo raznovrsnija u napadu. Zubkov je vezao pet poena i na semaforu je pisalo 27:30.

3' Ipak, naši susedi loše su branili reket, pa je Žorić faulirao Mozgova i napravio treću ličnu grešku, koja je bila i tehnička. Rusi su to iskoristili i odlepili se na 27:33.

5' Malo-pomalo Hrvati su usporavali ritam i koristili nešto nervozniju igru da uhvate priključak. Ukić i Ramljak bili su sigurni sa linije za slobodna bacanja, što se odmah osetilo u rezultatu – 33:33.

8' Gotovo svi napadi završavali su se “zidanjem” pod obručima, u čemu je teško naći boljeg igrača od Kurbanova. Uneo je čuvara ispod koša i položio, Rusija opet vodi – 35:38.

10' Igralo se u talasima, Zubkov i Voroncevič su vratili +5 ekipi u crvenim dresovima, ali je Bogdanović ekspresno reagovao i trojkom sprečio da se protivnik odlepi. Ponovo se umešao Luka Žorić koji igra najbolji meč na prvenstvu, a Šved je promašio trojku u poslednjoj sekundi, pa se činilo da jee prvo poluvreme završeno. Međutim, sudije su većale nekoliko minuta i gledale snimak, vreme je vraćeno na nešto manje od dve sekunde, a Šved je iz auta pronašao Mozgova koji postavlja 42:44 na kraju druge deonice.

III četvrtina

Foto/fiba.com
1' Odmah na startu zapretili su Rusi i trojkom povećavaju prednost - 49:42.

3' Sjajni Šved upisao je svoj 16. poen, dok je na drugoj strani Bogdanović pogodio uz faul Mozgova, ali je Bogdanović promašio slobodno bacanje.

5' Odlični Kurbanov težak šut i pogađa za +6. Posle loše lopte Bogdanovića za Tomasa, Hrvati su izgubili i osmu loptu - 53:47.

6' Šved lako pogađa preko Bendera, a u napadu Hrvati promašuju dva zicera. Dario Šarić napravio je faul na Švedu koji ima tri bacanja.

7' U svom ritmu Aleksej Šved ponovo pogađa za tri i za novu veliku prednost 'Zbornaje' - 61:49.

8' Poenima Šveda, Rusi sada imaju +12, a poenima Fridzona nastavlja se dominacija Rusa - 67:51.

9' Nastavio je Fridzon da uspešno realizuje napade, dok je na drugoj strani Marko Popović odgovorio trojkom - 56:69.

10' Šved nije bio uspešan sa linije penala, pa je posle pola sata igre ostao na 25 ubačenih poena. Žorić je, za razliku od Šveda, bio polovičan sa linije slobodnih bacanja, a sjajnim akcijom, koju je završio Mozgov Rusi poslee pola sata igre imaju + 15 - 57:72.

IV četvrtina

Foto: Getty Images
1' Kvostov trojkom otvara poslednju deonicu za plus 18 - 75:57.

3' Hrvatska igra se potpuno raspala, Dario Šarić je promašio slobodno bacanje.

4' Kvostov je nastavio sa sjajnim šutem sa linije 6, 75 i Rusi nastavljaju da "terorišu" Hrvate - 84:64.

6' Bogdan bogdanović ne može sam protiv prejake Rusije.

8' Igra se bez obrana i izgleda da obe ekipe jedva čekaju kraj ove agonije

10' Kraj! Rusija je deklasirala Hrvatsku rezultatom 101:78 i u četvrtfinalu igraće protiv Grčke!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

932 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: