Osakaćeni Evrobasket i 'Orlovi' kao Bed Bojsi

Nakon sezona u NBA i Evroligi, ljubitelji košarke u Srbiji i širom evropskog kontinenta zadovoljno su trljali ruke.

Izvor: Miloš Ljubisavljeviæ

Četvrtak, 24.08.2017.

11:37

Osakaćeni Evrobasket i 'Orlovi' kao Bed Bojsi
Foto: Starsport

Sledila je evropska košarkaška poslastica koja se uvek ostavlja za poslednje dane avgusta i prvu polovinu septembra – Evrobasket.

Kako je vreme od maja do sada prolazilo, ta poslastica je postajala sve bajatija, a njena gorčina je narastala. Nedelju dana pred Evrobasket mnogi se pitaju 'šta ćemo (i koga) uopšte gledati na Evropskom prvenstvu za košarkaše?'

Kako su igrači kao na traci otkazivali iz raznoraznih razloga, postajalo je sve jasnije da evropska smotra najboljih reprezentacija neće biti mesto gde će se okupljati najbolji evropski igrači, već oni kojima se povrede ili individualni interesi nisu isprečili da dođu i igraju posle napornih sezona.

Do početka Evrobasketa je tačno nedelju dana, a do sada je, gledano kroz broj otpalih sa spiskova, otkazalo više od sedam startnih petorki. Pre nekoliko dana smo izdvojili neke od zvezda, sada ćemo se bliže pozabaviti ovim pitanjem, uz osvrt na očekivane modifikacije u igri 'Orlova'.

Primetno je da najviše otkaza u svim reprezentacijama ide od igrača koji igraju u NBA. Već je ranije bilo pisanja o tome da između sezona u NBA i Evrobasketa ima nekoliko meseci kada klub ne uđe u doigravanje i postsezonu. Čak i kada se to desi a ekipa dogura do samog kraja (koji je rezervisan za Voriorse i Kavalirse poslednjih godina), veliko finale NBA je u junu, nakon toga sledi period odmora, a potom letnje lige i pripreme. Preko Atlantika se Evroliga završava krajem maja, Evrokup i regionalna liga još i ranije. Do prve polovine juna sve je što se klupskih obaveza tiče - čisto. Otkud onda toliko otkaza, biznis, povrede, izmišljene povrede... Svakakvih je do sada objašnjenja bilo na portalima domaćih medija i B92.

Što se tiče NBA klubova, jasno je zašto pokušavaju da zaštite veliki novac koji ulažu u svoje igrače. Kada se uzme u obzir makar i letimičan pogled na spisak reprezentacije SAD za Kup dve Amerike, jasno je da tu nema ni 'd' od 'Drim tima'. Bili Beron, Alek Braun, Redži Hern, Si Džej Vilijams, Maršal Plamli ili Džonatan Holms svedoče o tome da Amerikanci za kontinentalne šampionate 'ne daju ni pet para'. U Evropi do sada to nije 'radilo' tako. Evrobasket se iščekivao sa jednakim žmarcima kao i Mundobasket ili Olimpijske igre.
Luvavu - desno (Foto: Getty Images)
Igranje EP na svake dve godine od ove godine se menja, a sledeći Evrobasket je tek za četiri godine, Mundobasket tek za dve. Za mnoge igrače iz ove generacije, prošla je i poslednja šansa da na vrhuncu odigraju prvenstvo. Krenuvši od pozicije plejmejkera, jedan od njih je možda i kapiten Miloš Teodosić koji će na narednom EP imati 34 godine. Toni Parker je na zalasku, Stefan Marković se oprostio od dresa Srbije posle Rija, Ljulj je povređen, Kalderon je u godinama... a to je tek pozicija jedinice.

Na beku ispaštaju Francuzi izostankom Realovog Fabijena Kozera, srpski navijači se nadaju da će Nemanja Nedović igrati, sada Sikser Timote Luvavu ne igra, kao ni hrvatski bek Mario Hezonja, Slovenac Zoran Dragić i Pau Ribas. Grci su protiv Srbije videli koliki hendikep im je izostanak Janisa Adetokumba, ali i Nemcima fali Cipser, Špancima Fernandes, Rusima Karasjov, Italijanima Galinari. Mirotić, Ibaka i Klaver, Sabonis, Sanikidze, Ersan Iljasova, Jankunas fale od visokih igrača, ali pravi 'potop' tek sledi na mestu centra.
Ante Žižiæ (Foto: Getty Images)
Duško Vujošević je za B92 u junu rekao da je mladi centar Nikola Milutinov ranije pogrešio što nije prihvatio poziv za reprezentaciju. Njega ni sada nema u konkurenciji za Đorđevićev tim. Uz otkaz Nikole Jokića i odustajanje Raduljice zbog povrede, Srbiji je znatno oslabljena linija koja je smatrana dominantnom na Evrobasketu i kao garant za medalju.

Slično se desilo i Hrvatima. Čak četvorica visokih igrača ne igra, a jedan od njih verovatno više neće ni igrati dok je Aco Petrović selektor. Miro Bilan se nedavno zamerio selektoru i razljutio "Tricu". Žižić, Tomić, Zubac Gober, Veseli, Cirbes, Gortat, Fesenko, Balvin i Ašik su još neka od imena koja fale. Koliko bi svi ti igrači poboljšali kvalitet ostaje samo da se nagađa do sledećeg Evrobasketa, a za sada ostaje nada da se još neko od igrača ne povredi do 31. avgusta.
Foto: Starsport
Gde su u svemu tome 'Orlovi'?

Plej Belgije, protivnika Srbije u Grupi D, Sem Van Rosom je u sredu Srbiju naveo kao primer ekipe od koje njegova sigurno nije talentovanija. Međutim, mnogo tog talenta je u napadu otišlo niz vodu otpadanjem Miloša Teodosića sa spiska.

Druga udarna igla spoljne linije Bogdan Bogdanović je tu i po potrebi može odigrati na jedinici, ali to ne menja činjenicu da je Teodosić bio pravi plejmejker i vođa ekipe. Spomenuti Nedović je otputovao sa ekipom u Atinu na Akropolis kup i značilo bi da se priključi ekipi u Istanbulu – u dresu i patikama na terenu. U odsustvu Teodosića, Milan Mačvan će biti 'guru' selekcije, ali je zanimljivo posmatrati ko je još tu. Kalinić, Milosavljević, Lazić i Jović su poznati kao odlični u odbrani. Tome treba dodati i Jovićev kreatorski potencijal u napadu, ali ne tako dobar šut kao kod Tea.

Oni će imati utoliko teži zadatak na čuvanju spoljnih pozicija kada su naspram njih brzi bekovi i krila, a u reketu Srbije je recimo Boban Marjanović kome su lateralne kretnje problem. To je pokazao u više navrata Denis Šreder u susretu Srbije i Nemačke. Kada Vasilije Micić 'zaspi' u odbrani, Šredera pola sekunde kasnije nema a Nemci na semaforu zaostaju dva poena manje.
Foto: Starsport
Lučić je bio prijatno iznenađenje ovih priprema i pokazao je da mu je falilo igranje za nacionalni tim. Nekoliko atraktivnih poteza i putbek zakucavanja, pokušaji prodora koji skupljaju reket svakako mogu da pomognu u igri spolja Srbije, ali za to mora da 'radi' šut za tri poena. Taj teret je trenutno na leđima Bogdanovića i Gudurića. Tu je Birčević koji se podređuje timu i ume da odradi zadatak u odsustvu Bjelice, a tu je Mačvan, trom na postu i uglavnom igra ispod obruča, ali dobar šuter sa poludistance i distance.

Kuzmić je do sada bio solidan, Štimac je protiv Nemačke zablistao, a prednost Srbije je što su svi spomenuti momci veliki borci. Filozofija Srbije će stoga morati više da se orjentiše na energičnu i agresivnu odbranu. 'Orlovi' možda neće prelaziti granice prljavog koju su svojevremeno u NBA ligi prelazili defanzivno orjentisani Detroit Pistonsi i njihova generacija 'Bed bojsa', ali će morati da oponašaju sličan stil. Odbrana - precizna, čvrsta, bez milimetra odstupanja i jedinstvo u timu. Drugi preduslov imamo, ovo prvo očekujemo da vidimo na terenu.

Izostanak Teodosića jeste stvorio veliki problem u organizaciji napada, kod rešavanja važnih akcija, pa i nerezonskih šuteva za tri poena koji se dese pravo niotkuda i onda šokiraju protivnika kada lopta pocepa mrežicu. Pored Raduljice, Bjelice, Simonovića i Jokića to će biti najveći nedostatak. Ipak, postoji jedna izreka koju Amerikanci često ističu "Offense wins games but defense wins championships" što nas vodi do pitanja koje nameće zaključak – pa zašto onda Srbija ne bi mogla da osvoji Evrobasket 2017?

Miloš Ljubisavljević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: