Nova vest
Košarka

Petak, 08.09.2017.

17:11

Ko je obeležio grupnu fazu – Dragić, Markanen, Bogdanović?

Posle završetka grupne faze Evrobasketa, red je da se okrenemo statističkim liderima nakon pet odigranih utakmica.

Izvor: PT

Autor: PT

Ko je obeležio grupnu fazu – Dragić, Markanen, Bogdanović?
Foto: fiba.com

Slovenija je grupu A završila sa perfektnim skorom, a individualno najveće zasluge za to idu Goranu Dragiću koji je sa 24,4 poena najbolji strelac šampionata.

"Zmajčeci" igraju možda i najlepšu košarku na Evropskom prvenstvu, a pored Dragiće, možda i najveće zasluge pripadaju srpskom treneru Igoru Kokoškovu.

Odmah posle Dragića na listi strelaca nalazi se plejmejker Nemačke, Denis Šruder sa 23,6 poena, dok je na trećem mestu Aleksej Šved sa prosekom od okruglo 23 poena.

Nemačka i Rusija su takođe iznenanadili na šampionatu, ali šta tek onda reći o Finskoj i Markenenu koji četvrti najbolji poenter sa 22,6 poena po utakmici.

Finska je grupu završila ispred Francuske i Grčke i u osmini finala igraće sa Italijom, dok u je u četvrtfinalu mogući protivnik Srbija.

Naš Bogdan Bogdanović nalazi se na sedmom mestu sa prosekom od 19,8, dok su ispred njega Bojan Bogdanović (21,4p) i Kristaps Porzingis (22,4p)

Kada je reč o asistentima, Mantas Kalnijetis(Litvanija) i Peteri Koponen(Finska) predvode listu sa 7,2 uspešna dodavanja.

A među vodećima nalaze se i Stefan Jović sa 5,8 asistencija po meču, kao i Bogdanović sa 5,2. Ispred njih nalaze se Tomaš Satoranski (6,6), Serhio Rodriges (6as) i Janis Strelnijeks sa isto toliko.

Odličan je i Aleksaj Šved koji uz 23 poena po meču ima i 5,6 asistencija.

O visokom igračima ne treba puno trošiti reči. Jonas Valančunas apsolutno dominira sa 11,4 skokova po meču, a prate ga Gabi Olaseni (11,2), Zaza Pačulija (9,2), Pau Gasol (8,8), Vili Ernangomes (8,6), Toko Šengelija (7,8) i Nikola Vučević sa (7,8).

Najbolji kradljivac je Ričard Hauel(Izrael) sa prosekom od 3,3, drugi je Marko Belineli sa 2,6 ukradene lopte, dok je treći naš Stefan Jović sa prosekom 2,2.

Kristaps Porzingis nalazi se na čelu sa dve blokade po meču, na drugom mestu je Mark Gasol sa prosekom od 1,8, Artem Pustovij beleži 1,6 blokadu, dok isto toliko imao i Nikola Vučević.

U indeksnim poenima dominira Gabi Olaseni sa prosekom od 26,8, dok odmah iza slede, Goran Dragić (24,2), Jonsa Valančunas (24), Pau Gasol (22,5), Lauri Markanen (22) i Kristaps Porzingis sa 21,8 indeksnih poena u proseku.

Bogdan Bogdanović se takođe nalazi u vrhu sa prosekom od 19,4.

Vladimir Lučić jedan je od najboljih trojkaša na turniru, makar po proseku. Igrač Bajerna je šutnuo deset trojki i pogodio čak sedam, što je odličnih 70 procenata i ispred njega je samo Finac Koivosto sa 75 odsto šuta van linije 6,75 (6 od 8).

Zanimljivo, naš Bogdanović jedan je od lošijih trojkaša po procentima, pošto šutira samo 29,3 odsto (2,4 pogođene od 8,2 šutnute).

Za kraj smo vam pripremili još jedan intrigantan podatak.

Boban Marjanović nalazi se u vrhu po procentima pogođenih slobodnih bacanja, 89,7 (5,2 od 5,8). Još kad se doda da je jedan od najčešće fauliranih igrača, ovaj podatak je još upečatljiviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve