Nova vest
Košarka

Petak, 08.09.2017.

10:55

Pre deceniju i po poslednji put smo vladali svetom

Na današnji dan pre tačno 15 godina osvojili smo poslednju zlatnu medalju postavši prvaci sveta.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Pre deceniju i po poslednji put smo vladali svetom
StarSport

Tada smo se zvali Jugoslavija, na klupi je sedeo Svetislav Kari Pešić, a veliki Dejan Bodiroga pretvorio nemoguće u moguće u Indijanopolisu za preokret i veliki trijumf nad Argentinom – posle produžetka – u jednom od najdramatičnijih finala Mundobasketa u istoriji.

Tih 150 sekundi u "Conseco fieldhousu' jedni su od najuzbudljivijih i u istoriji srpskog sporta, ali je ipak 'Bodibondova' serija od 9:0, pri vođstvu 'Gaučosa' 74:66, posebna priča.

Međutim, ni to nije bio kraj jer je Vlade Divac promašio oba bacanja na šest sekundi do kraja, da bi na drugoj strani Marko Jarić, u poslednjim trenucima susreta, napravio čist faul na Ugom Skonokinijem, ali se arbitar Huan Migel Mercedes iz Dominikanse Republike nije oglasio.

Argentinci su bili u nokdaunu, što 'Plavi' maksimalno koriste, dodatnih pet minuta rešavaju u svoju korist 9:2, posle čega je veliko slavlje širom planete, a ponajviše u Beogradu moglo da počne.

Jedan od najboljih evropskih igrača, Bodiroga je blistao sa 27 poena (6/8 za dva, 2/5 za tri), šest skokova i tri asistencije, a fenomenalan je bio i Predrag Stojaković sa poenom manje, ali i istim brojem uhvaćenih lopti i jednom ukradenom.

Finalni meč pred više od 17.000 navijača, uz prisustvo nekoliko hiljada Srba, bio je samo trešnjica na torti, na koju je prethodno stavljen šlag slavljem nad domaćom selekcijom u četvrtini finala.

Krenulo je deklasiranjem Angole (113:63), pa porazom od Španije (71:69), odnosno trijumfom nad Kadanom (87:71) za drugo mesto u grupi A, da bi se stvari iskomplikovale prolaskom u drugi deo takmičenja u grupu E.

Tamo smo doživeli neuspeh od kasnije pobednika grupe Portorika (85:83), savladali smo Brazil (90:69), kao i Tursku (110:78), ali je to bilo dovoljno samo za treće mesto, iza Španaca, što je značilo da idemo na prve favorite na startu nokaut faze.

Pirs, Redži MIler, Majkl Finli, Andre Miler, Ben Valas, Antoan Dejvis, Džermejn O'Nil... Ali, Peđa, Vlade i Milan Gurović imali su druge planove.

Divac je bio najefikasniji sa 16 poena i 11 skokova, dodao je i dve blokade, a kao presudne su se ispostavile trojke Stojakovića i Gurovića – prvi ih je ubacio tri, drugi četiri i prvo veliko slavlje u hali, domovini i širom sveta...

Usledila je pobeda nad Novim Zelandom za plasman u finale (89:78), dosta teže nego što se očekivalo, a koliko je našem narodu značila ova medalja najbolje govore slike sa ulica naših gradova...

Prošlog puta stali smo na korak od istog cilja, dok ćemo novu šansu – nadamo se, u najjačem sastavu – imati u Kini 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve