Nova vest
Košarka

Utorak, 05.09.2017.

20:00

Skener: Odmor, šuterski trening i opomena da nema spavanja

Nije bilo lako izaći na teren 20 sati posle žestokog okršaja sa Turskom, pogotovo kada je pred vama autsajder.

Izvor: Spasoje Veselinović

Autor:Spasoje Veselinović

Skener: Odmor, šuterski trening i opomena da nema spavanja
StarSport

Takvi protivnici su u takvim trenucima mač sa dve oštrice – mogu da vam pomognu da odmorite najopterećenije igrače, ali mogu i da vam naprave mnogo problema jer jednostavno nemaju šta da izgube i igraju za čast.

Stručni štab selekcije Srbije je uradio dobar posao, ekipa je bila mentalno stabilna većem delu utakmice sa Velikom Britanijom, iako je ponovo bilo uspona i padova, “crnih“ trenutaka i pomalo paničnih reakcija.

Pobeda nad ostrvskom selekcijom ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje, ali može da bude zabrinjavajuća činjenica da smo ponovo videli usporen početak meča, sa mnogo promašenih zicera koji na psihološkoj bazi mogu da stvore daleko veće probleme.

Srećom, do toga nije došlo – plan B je urodio plodom, krenuo je šut za tri poena, čini se bolje nego ikada. Nizali su trojke Stefan Jović, Milan Mačvan i Vasilije Micić, posle prvih 10 minuta u košu protivnika bilo je čak šest šuteva van 6,75.

Na to su Britanci imali istovetan odgovor, sjajno su koristili brzinu, možda jedinu komparativnu prednost u odnosu na selekciju Srbije, uspevali su da naprave višak u velikom broju napada – i pogađali trojke.

Delovala je odbrana Srbije nesnađeno u pojedinim momentima, a protivnik je imao i mnogo sreće u realizovanju šuteva u poslednjim sekundama napada. Pad koncentracije ili uverenje da je koš odbranjen pre nego što zaista jeste – tek čini se da je s vremena na vreme falilo agilnosti u defazivi ekipe Aleksandra Đorđevića.

Sve je drugačije izgledalo kad se odbrana “zategla“ na startu drugog poluvremena, nizali su se kontranapadi i stiglo se do maksimalnih +19. Nažalost, utakmica nije prelomljena u tom momentu, košarkaši Srbije su dozvolili sebi da ponovo spavaju u defanzivi – na kraju bez većih posledica.

Ako ima razloga za malu zabrinutost zbog tih detalja, onda svakako sve mora da raduje čak 27 asistencija koje su zabeležili “Orlovi“, uz svega 7 grešaka. Kao i u duelu sa Turskom, uspostavljena je skakačka dominacija i protivniku su dozvoljene svega tri uhvaćene lopte u našem reketu.

Sledi duel sa Belgijom, još jednom ekipom iz kategorije autsajdera, ali se ne sme podleći tom utisku, ako imamo u vidu da su nam Britanci, uprkos našem konstantnom vođstvu, uspevali da priđu na manje od dva poseda zaostatka.

Iskustva iz prethodnih mečeva nas uče da to ne bi trebalo dozvoliti, kao i da se fokus ni na tren ne sme izgubiti – nijedna ekipa na Evrobasketu neće propustiti priliku da u takvim situacijama pripreti vicešampionu sveta.

6 Milan Mačvan – startovao je sa klupe i više bio bek nego krilni centar. Pogodio je dve trojke zaredom, odigrao taman koliko treba, bez velike energetske potrošnje.

7 Bogdan Bogdanović – odlična njegova ol-araund partija, imao je mnogo posla u organizaciji napada, podelio je 7 asistencija, zabeležio 7 skokova, ukrao pet lopti. Jedina mrlja je loš procenat šuta, potrošio je 18 lopti za 18 poena.

11 Vladimir Lučić – može se reći da je lepo odmorio posle 35 odigranih minuta u duelu sa Turskom. Nije bio najaktivniji u napadu, ali je u defanzivi držao pravi ritam i retko grešio.

12 Dragan Milosavljević – odigrao svega 4 minuta, bez učinka.

14 Stefan Birčević – pokazao je da odlično prvo poluvreme protiv Turske može da bude njegova konstanta, ali opet samo na mahove. Ne trudi se da previše gleda ka košu, u defanzivi je opet imao “crne rupe“, a do ludila ga je dovodio atipični krilni centar Britanaca Danijel Klark.

15 Vladimir Štimac – kvalitetno se potukao pod oba obruča, u pojedinim situacijama je bio brzoplet, ali je bez obzira na to ostavio dobar utisak. Statistički jedan od najboljih igrača selekcije Srbije – 11 poena, 5 skoka, 2 asistencije.

19 Branko Lazić – dobio je 14 minuta, možda je preagresivno uletao u odbranu 1 na 1 protiv brzih britanskih bekova, zbog čega je često “ispadao“ i dozvoljavao protivniku da napravi višak u napadu.

22 Vasilije Micić – imao je na raspolaganju 22 minuta, ali nije oduševio u organizaciji igre. Ubacio je dve brze trojke u prvoj četvrtini i čini se da kako prvenstvo teče da dobija sigurnost.

23 Marko Gudurić – upisao je pet asistencija, trebalo je možda da bude aktivniji u realizaciji, a i kada je dolazio u šanse donosio je pogrešne odluke.

24 Stefan Jović – kako je počeo protiv Turske tako je nastavio i u duelu sa Britanijom. Ubacio je tri trojke, otvarao kontranapade, jedan je bespotrebno zakomplikovao, a već u sledećem sigurno zakucao. Pravili su mu probleme brzi protivnički bekovi, u nekoliko navrata im je dozvoljavao lake poene.

32 Ognjen Kuzmić – problem sa realizacijom izgleda postaje hroničan. Ubacio je dva koša – oba puta na prazan obruč. Mora bolje i sigurnije. Za pohvalu je aktivnost u defanzivi, dobro je gradio svoj koš i omogućio saigračima veliki broj skokova.

51 Boban Marjanović – odigrao je svega 7 minuta i u tom periodu bio najaktivniji na terenu. Nije bilo potrebe da provede više vremena na parketu, od njega se očekuje da zablista u drugoj fazi takmičenja.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve