- Eurobasket 2017 -

Đorđević: Pokazali smo mnogo, ali nismo sve

Selektor Aleksandar Đorđević očekuje spektakularan duel u finalu Evrobasketa sa Slovenijom (nedelja, 20:30h), a od svog tima najbolju igru do sada.

A. Kovačević
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Reporter B92.net u Istanbulu Aleksandar Kovačević.

Srbija će u Sinan Erdem Domu igrati treće finale velikih takmičenja u poslednje četiri godine, prvo finale Evrobasketa od 2009, a traži prvo zlato od 2001.

“Uradili smo dobar posao do sada. Podvukao bih to “do sada“. Zasluženo smo u finalu. Nikad ne propustim priliku da momke pohvalim javno i njih direktno. Od prvog dana pokazali su maksimalan odnos prema radu ozbiljnost profesionalnost prema svim obavezama. Ovo je lepa potvrda takvog odnosa prema poslu kojim se bavimo“, rekao je Đorđević dan posle plasmana u finale.

“Pokazali smo mnogo, ali ne sve. Imamo još prostora da poboljšamo igru, bez obzira što je u nekim momentima i u četvrtfinalu i u polufinalu igra, pre svega odbrambena, bila na visokom nivou. To je prvenstveno naš cilj. Momci znaju da odbranom možemo do trofeja koji sanjamo. Za ovo radimo, ne treba stati na ovome“, dodao je selektor.

Marjanović: Lepo je sada biti ja, biti mi

"Posle ovakve noći i utakmice lep je osećaj biti ovde, biti ja, biti mi. Momci su odradili težak posao, svako je dao svoj maksimum, dao svoj udeo u svemo što smo uradili od Kopaonika do sada. Svaka čast mojim sigračima, mojim drugarima. Biće teško finale, Slovenci igraju fenomenalno. Ako želimo da ih dobijemo moramo da igramo bolje od njih, jače od njih, agresivnije od njih. Očekujem najbolje", rekao je Boban Marjanović.

Slovenija je jedini neporaženi tim na Evrobasketu, a u polufinalu je razbila branioca titule Španiju sa 20 poena razlike.

"Maksimalno poštujemo Sloveniju. Pokazali su sjajnu košarku do sada. Zasluženo su u finalu. Odlično su vođeni, pokazali smo veliki entuzijazam. Ne možemo da izađemo i gledamo kako to lepo izgleda. Sve je do nas. Naša sigurnost, hrabrost. Naša bitka. Ne bih trošio više reči o njima. Imaju veliki vetar u leđa sa tribina koji smo i mi protiv Rusije dobili. Svako ko je došao da nad bodri dao nam je veliku snagu. Momci su to zaslužili i hvala im", istakao je Đorđević.

Dok je Srbiji ovo samo još jedno finale u nizu, Slovenci se prvi put bore za titulu.

"Ne znam koliko ima značaja i koliko je bitno. Ima uticaja ali nije najbitnije. Jedna je utakmica. Kad krene malo koga te statističke stvari interesuju. Svako mora da igra prvi put. Ne razmišljamo na taj način. Ovo su vrhunski igrači, zbog toga su ovde. Imaju taj kvalitet da kod njih ne postoji trema. Postoji taj običaj da se posle titule seku mrežice, Slovenci možda ponesu celu tablu. U karijeri nisam video da neko postigne toliko trojki od table", našalio se selektor Srbije.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

* Stefan Jović će igrati u finalu!

"Orlovi" imaju dan odmora manje od rivala, ali ne vide to kao bitan faktor.

"Treba uživati do određenog momenta, posle se fokusirati samo na utakmicu i detalje. Danas oporavak i kratak fitnes. Nećemo ići u salu da sačuvamo energiju koja je vrlo bitna za sutra. Sutra prepodne idemo u salu da odradimo stvari za koje mislimo da su bitne. Moje mišljenje da dan odmora više u ovakvom značaju takmičenja i sa ovakvim fizičkim naporima sigurno može da pomogne ali nije krucijalno", kaže Đorđević.

Novinare je zanimalo da li je Đorđeviću bilo lakše da se spremi za finale KEŠ sa Partizanom 1992. u Istanbulu ili sada za ovo.

"Ja se pripreme za to finale Istanbula ni ne sećam. Ovo je druga dimenzija posla, velika obaveza u odnosu na sve igrače, štab, medije. Posao je daleko kompleksniji. Prva rečenica koju sam rekao Serđu Skariolu kad sam postao trener je bila: “Sad vas trenere poštujem mnogo više“. Ne shvata čovek koliko je teško i odgovorno doći do nekih dobrih saveta da se prenesu na grupu. Igrač razmišlja o samom sebi, kako sebe da spremi, a mi razmišljamo i o drugim stvarima", zaključio je selektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 19 sledeca idi na stranu