Nova vest
Košarka

Petak, 15.09.2017.

08:00

Kako ove pobediti?!

"Ostavili smo srce na terenu", toliko otrcana fraza koju niko ne sme više da ponovi ako ne odigra kao što to rade košarkaši Slovenije.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Kako ove pobediti?!
Foto: FIBA.com

Jedini način da se pobedi Španija bio je da 40 minuta igraš najbolje što možeš, bez ijednog sekunda opuštanja.

Zvuči nemoguće, mnogi su mislili da je tako, a onda su na parket Sinan Erdem Doma istrčali momci Igora Kokoškova.

Nošeni domaćinskom atmosferom sa tribina, na kojoj je bilo tri puta više slovenačkih navijača nego pre svega nekoliko dana protiv Letonije, počeli su od prvog minuta da grizu, vuku, guraju, čupaju, kidaju.

Nije bilo bitno ko je u igri, da li su Dragić i Dončić na klupi, kako je ko kročio na parket bio je nezaustavljiv. Unosio je novu injekciju agresivnosti i furioznosti.

Dok su Španci jurili po terenu Dragića i Dončića, Prepelič je "punio" koš, Nikolić "vezao" ruke Rubiju i Rodrigesu, a potcenjeni centar Gašper Vidmar "plesao" oko braće Gasol.

Slovenci su igrali pod tolikim naletom adrenalina da se naturalizovani Amerikanac Entoni Rendolf strastvenije se borio za dres zemlja za koju do pre nekoliko meseci verovatno nije znao ni kako se zove, a kamoli gde se nalazi, nego većina Španaca kojima je "Crvena furija" u krvi.

Prednost je rasla, pet, pa deset razlike, dok su svi čekali taj trenutak "pada" tog naleta. Međutim, Kokoškov je pravio skoro pa hokejaške izmene, menjao po dvojicu često i trojicu igrača istovremeno, pa je umesto tog "pada", furiozna igra samo rasla, a s njom i prednost na +15 i na kraju realno nerealnih +20.

Ako je Slovenija protiv Letonije odigrala najbolju utakmicu na šampionatu, ova je bila samo drugo poluvreme, na novom nivou posle kratkog osveženja.

Španci su pokušavali da obuzdaju ovaj stampedo, preuzmu kontrolu, ali ovaj put nije bilo serije trojki Rubija i Marka Gasola da slome rivala u roku od pet minuta.

Što su se više trudili da se vrate u igru, to su više padali. Godine su uradile svoje. Pau, Mark, Navaro, Rodriges i San Emeterio zajedno ih imaju 170! Tako je Pau u jednom trenutku trčao kontanapad, a već u drugom nije mogao da isprati svog čuvara ni u reketu.

Tako je na verovatno najgori mogući način ispraćena u istoriju jedna od najboljih generacija u istoriji košarke.

Međutim, mi imamo važnije stvari na umu. U petak igra Srbija. Selektor Aleksandar Đorđević je u četvrtak dao svojim igračima dan odmora kako bi bili što spremniji za novi duel sa Rusima.

U prvom su poraženi, a selektor je kao jedan od ključnih faktora istakao fizičku snagu rivala. Sada "Orlovi" moraju da uzvrate istom merom ako žele u treće veliko finale u poslednje četiri godine.

Obračun je zakazan za 20:30h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve