- Eurobasket 2017 -

Đorđević: Napad – jedna pobeda, odbrana – medalja

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević istakao je uoči duela sa Rusijom u polufinalu Evrobasketa (petak, 20:30h), da je tim izvukao pouke iz prvog susreta.

A. Kovačević
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Reporter B92.net u Istanbulu Aleksandar Kovačević.

“Zbornaja“ je nadigrala “Orlove“ u grupnoj fazi turnira pre desetak dana, što je jedini poraz našeg tima u Istanbulu.

U centru pažnje biće okršaj sa favoritom za naslov MVP-ja turnira Aleksejom Švedom. "Napad donosi jednu pobedu, odbrana medalju", kratko je to prokomentarisao selektor.

“Ne bih više o Italiji, nego o sledećem protivniku koji nas čeka, a to je Rusija. Zahtevna utakmica, protivnik koji igra sigurnu košarku na prvenstvu. Izuzeztno su spremni, ovo je najbolja ekipa Rusije koju su doveli poslednjih godina. Imaju lidera Šveda koji je motor ekipe, iskusne evroligaške igrače. Mozgova na poziciji centra koji daje fizičku stranu i prednost“, rekao je Đorđević.

“U utakmici u grupi su, neću da kažem iznenadili, ali bili prvi koji su krenuli fizički na nas i isterali iz principa i stvari koje smo težili da radimo. To će biti jedan od zadataka za igrače u narednom meču, da uđu fizički spremni. Izvukli smo dobre pouke, igrači su sjajno raagovali posle tog poraza, skupili se sami u sobi bez naše inicijative i razgovarali o tim stvarima. Već sam rekao retkost da na takav način sa tolikom želja za informacijama i pripremom ulaze u svaki meč. To nam daje poseban kvalitet“, dodao je selektor.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Selektor je potvrdio da je Branko Lazić završio Evrobasket zbog povrede u duelu sa Janisom Timom na premijeri šampionata.

“Posle Letonije i tog duela sa Timom u završnici utakmice se pojavio bol u butnom duelu. Bio je na konstantnim terapijama poslednja 3-4 dana, a kad smo došli ovde (hotel na evropskom delu Istanbula) on nije mogao da trpi bol. Uradili smo magnetnu rezonancu, videli da je mala ruptura mišića koja mu onemogućava da bude sa nama“, rekao je Đorđević.

Rusi su u četvrtfinalu posle preokreta eliminisali Grčku, dok su pre toga u osmini finala razbili Hrvatsku.

“Rusi su izuzetno ambicizoni. Samo jednu utakmicu su podbacili na EP, protiv Letonije koja se tu izdigla i napravila sjajan rezultat. Na nama je da se skoncentrišemo, da okrenemo glavu ka tome šta nas čeka sutra. Danas je dan rezervisan za oporavak uz lagan trening popodne. Dobili smo trening u devet uveče u pomoćnoj sali (Sinan Erdem Doma) pa nećemo ići tmao. Odradićemo fitnes i tereranu u hotelu, fizički oporavak za sutrašnji napor. Igrači na to uvek dobro reaguju. Sutra ćemo se pripremiti za utakmicu, ali znamo šta nas čeka, gde smo grešili“, istakao je Đorđević.

Nepisano je pravilo da je teško jednu ekipu savladati dva puta na jednom takmičenju.

“To su te krilatice, nadam se da važe u ovom slučaju. Jedna od stvari gde mi imamo određenu snagu je da dobro reagujemo na greške koje napravimo u prethodnoj utakmici i ispavimo to. Igrači su spremini da prihvate savet, pa i sami nalaze rešenja. Naravno, ne možemo se samo na to oslanjati, na jedan detalj. Moramo biti sigurni u sebe, hrabri kao do sada. Da budemo svesni da smo tu gde smo, da nas jedna utakmica deli od koraka napred. Bez preteranih i dubokih misli treba da odigramo svoju igru“, kaže Sale Nacionale.

Srbija je protiv Italije imala najveću podršku u dosadašnjem delu turnira.

“Hvala navijačima, i oni su deo našeg uspeha. S obzirom na to koliko imamo zahteva za karte očekujemo ih još više. Doći će navijači ne zato što ih mi zovemo ili vi (novinari) nego zato što ovo vole ove momke, osećaju ovo. A momci kada vide te ljude koji ih prate još im je lepše“, zaključio je selektor.

Srbija i Rusija igraju u petak od 20:30, u prvom polufinalu u četvrtak u istom terminu sastaju se Španija i Slovenija.

Dodatno bacanje

prethodna strana 1 / 19 sledeca idi na stranu