Nova vest
Košarka

Sreda, 13.09.2017.

11:00

Šta kažu brojevi – skok, reket i klupa su aduti Srbije

Košarkaši Srbije igraju sa Italijom u sredu od 20:30 u četvrtfinalu Evrobasketa, a statistika jasno pokazuje šta su glavni aduti dva tima.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Šta kažu brojevi – skok, reket i klupa su aduti Srbije
Foto: StarSport

Srbija je do četvrtfinala stigla pobedama nad Letonijom, Turskom, Velikom Britanijom, Belgijom i Mađarskom, uz samo jedan poraz, od Rusije.

Italijani su lako savladali Izrael i Ukrajinu, pre tesnih poraza od Litvanije i Nemačke, nakon čega su jedva slomili Gruziju, a onda u osmini finala "počistili" Finsku.

Biće ovo četvrti uzastopni duel dva tima na evropskim prvenstvima, a "Orlovi" su dobili sva tri prethodna. Italija je treći put u nizu u četvrtfinalu, u prethodna dva nije mogla da prođe Litvaniju.

Statistički gledano, glavni adut Italije protiv Srbije u napadu biće šut za tri poena. "Azuri" pogađaju skoro 40 odsto pokušaja iza linije 6,75.

Ipak, Etore Mesina igru svog tima bazira na čvrstoj odbrani, drugoj najboljoj na EP posle Španije. Italijani sjajno blokiraju šuteve rivala, imaju prosek od 3,3 po meču, dvostruko bolji od Srbije.

Međutim, iako je naš tim igrao u znatno težoj grupi u prvoj fazi (tri tima u četvrtfinalu), Srbija je statistički bolja u skoro svim ostalim kategorijama.

Tu se posebno ističu skok u napadu (12,7-8,2), asistencije (21,7-15,2) i doprinos rezervnih igrača, jer srpska "klupa" po meču postiže 13 poena više od italijanske.

"Orlovi" postižu u proseku 12 poena više od "Azura", a imaju i osetno bolji šut iz igre (53%-46%).

Ključni igrači

Kao i svaki i ova dva tima imaju igrače koji se ističu kao lideri i nosioci igre, a to su Bogdan Bogdanović u Srbiji i Marko Belineli Italiji.

Bogdanović ima prosek od 19,3 poena, dok je Belineli na 17,8. Najbolji skakači timova su Ognjen Kuzmić (5,5) i Nikolo Meli (4,8), a asistenti Stefan Jović (6) i Danijel Heket (3,3).

Jović je lider "Orlova" u još dve kategorije – ukradenim loptama (2,5) i blokadama (0,3). Kod Italijana su to Belineli (2,2) i jedina klasična petica u ekipi Marko Kuzin (1).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve