Nova vest
Košarka

Utorak, 05.09.2017.

08:00

Srbi ludaci, gospoda Turci, selektor čeka pečat

Najbolji kad je najpotrebnije, po ukusu selektora, u meču čija je atmosfera bila dostojna samog finala – Srbija je dobila utakmicu koja “menja tok prvenstva“.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Srbi ludaci, gospoda Turci, selektor čeka pečat
Foto: FIBA.com

Tako ju je najavio selektor Turske Ufuk Saridža, očekivao je da će njegov tim usmeriti kao pobedničkom putu, ali su „Orlovi“ pokazali da su jači i od pritiska deset hiljada fanatičnih domaćina.

Najbolje funkcionišemo pod pritiskom", objasnio je jednostavno Vladimir Lučić.

Dobra igra na pripremama i brojne povrede naterali su mnoge da kažu: “Ne valja ovo, prerano u formi“. Usledile su dve blede partije na otvaranju prvenstva i isti ti su sigurno rekli: “Nije dobro tempirao formu“.

A onda je usledio meč koji često može da lansira ekipu. Motivisani domaćin, i to Turska koja je po pravilu uvek odlična na svom terenu, deset hiljada navijača, pritisak na sudije, ali ništa to nije bili dovoljno da se slome “Orlovi“.

Biilo je opet oscilacija, ali mnogo manje, odbrana je delovala mnogo organizovanije i disciplinovanije, napad je bio daleko energičniji i kreativniji.

“Posle poraza od Rusije koji ih je sve pogodio, igrači su se sami okupili, razgovarali o svemu, jako ih interesuje svaki detalj. Pitali su naravno Bogdanovića i Štimca o svim igračima Turske“, otkrio je jednu od “tajni“ uspeha selektor.

Protiv Letonije je zablistao Bogdanović, protiv Rusije osim njegovog dobrog kratkog perioda tokom drugog poluvremena ostali se igrači opet nisu istakli, ali su se svi probudili za Tursku.

Jović je sjajno komandovao napadima, Milosavljević i Lučić“grizli“ na svaku loptu, Mačvan kapitenski diktirao ritam, a Bogdanović se u najtežem trenutku transformisao u Kobija Brajanta i sa deset poena u nizu slomio Turke.

“Ostali smo koncentrisani, mirni, jedinstveni, to su sve obeležja pravog tima. Ovo je bila timska pobeda, svaki igrač je dao deo za pobedu. Svi sa klupe su dodavali snagu ekipi. Ponosan sam“, ističe Aleksandar Đorđević.

Zbog čestih negativnih iskustava plašili smo se sudija, nisu blistali, često se sticao utisak da samo čekaju kontakt da sviraju faul za Turke, ali im naši igrači nisu dali šansu da direktno utiču na ishod.

Nije bilo nervoze, frustracija, prigovora, pritiska, igrali su svoju igru, bili u svom svetu u glavi i slušali selektora.

Izvojevana je velika, ogromna pobeda, zbog koje prvenstvo kao da je tek počelo. Sada je sve u rukama našeg tima, slede dueli sa ekipama koje su bar na papiru autsajderi, ali neće biti nimalo lako.

Posebno u prvom narednom meču protiv Velike Britanije, jer je duel sa Turskom iscedio “Orlove“ kako fizički tako i mentalno, a u okršaj ulaze posle svega oko 18 sati posle prethodnog.

“Mnogo je bitno da ovo potvrdimo protiv Britanije", rekao je kapiten Mačvan.

Strepeli smo i od pune Ulker arene, čemu se nadao domaćin. Nije bila baš puna, stiglo je oko 10.000 navijača, koji nisu impresionirali na početku, ali su se probudili kada je njihov tim preokrenuo sredinom poslednjeg kvartala.

Orlilo se sa tribina, tresla se zemlja kod svakog koša Turske, ali to nije omelo "Orlove". Kada se činilo da je nemoguće čuti šta ti neko govori, tim Aleksandra Đorđevića je igrao najorganizovanije, a potom je Bogdanović sa dve trojke i deset poena u nizu potopuno utišao Turke.

Na kraju, domaći ljubitelji košarke, koje u Evropi prati loš glas po huliganskom i divljačkom ponašanju, pokazali su svojim "kolegama" iz drugih zemalja gospodski nivo navijačke kulture.

Od prvog do poslednjeg trenutka susreta nije bilo nijednog ekscesa. Niko nije ni pokušao da zviždi tokom intoniranja himne Srbije (što nije bio slučaj recimo na meču sa Letonijom), a kada je bilo jasno da je njihov tim izgubio, pozdravili su ogromnim aplauzom obe ekipe.

Kako sada stvari stoje, Srbija će kao druga u osminu finala (prvo mesto još nije izgubljeno). To trenutno znači – Crna Gora.

Južna "braća" su u ponedeljak poražena u derbiju Grupe C od Hrvatske 76:72, sve vreme su zaostajali, često bili daleko od egala, da bi nošeni Tajrizom Rajsom stigli na pola koša zaostatka minut pre kraja.

Međutim, "vatreni" su im odoleli i stigli do 3-0 uoči sudara sa najdominantnijim timom prvenstva Španijom koji će odlučiti o prvoj poziciji.

Hrvati su u centru pažnje zbog još jedne stvari. Posle tri kola polako kreću analize ko su najbolji igrači na Evrobasketu, a tim Aleksandra Petrovića ima svoje adute u konkurenciji "najbolji tandem EP".

Bojan Bogdanović i Dario Šarić zajedno bukvalno melju rivale. "Njihov" Bogdanović ima prosek od 22,3 poena uz 6,3 skokova i 1,3 asistencija, a Šarić 13,3 poena, 4,7 uhvaćenih lopti i dva proigravanja po meču.

U ponedeljak se ispisala i nova stranica istorije. Adam Hanga je bio na korak od tripl-dabla u prvoj pobedi Mađarske na Evrobasketu posle pola veka, tačnije 48 godina.

Posle tri kola poznata su već tri učesnika osmine finala – Rusija, Španija i Hrvatska.

U utorak Srbija "overava" svoju zrelost protiv Velike Britanije, navijaćemo i Letoniju kako bi stigli Rusiju, dok će Hrvatska biti prvi pravi izazov za "Crvenu furiju".

"Utakmica sa Britanijom stavlja pečat za nas na ovu grupu u smislu ozbiljnosti, zrelosti, profesionalnosti", najavio je Đorđević duel sa ostrvljanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve