Nova vest
Košarka

Nedelja, 20.09.2015.

18:58

Španija ubedljivo do trećeg zlata!

Košarkaši Španije osvojili su zlatnu medalju na Evrobasketu, pošto su u finalu lako savladali Litvaniju sa 80:63.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Starsport

’Furija’ je već posle pet minuta imala dvocifrenu prednost, Litvanci su na poluvremenu spustili na -8, ali do kraja su Španci uglavnom vodili sa 10-15 poena razlike i lako su priveli meč kraju.

To je treća zlatna medalja za Španiju na poslednja četiri evropska šampionata, a imaju još šest srebrnih medalja i tri bronzane.

Sa druge strane, Litvanija je ’srebrna’ na drugom uzastopnom šampionatu, a kao nezavisna zemlja do sada je uzela 13 medalja (tri zlatne).

Iako su došli bez Rubija, Kalderona, Navara, Abrinesa i Marka Gasola, Španija je uspela da osvoji zlato. Malo je nedostajalo da ispadnu u grupi, doživeli su poraze od Srbije i Italije, uz tesan trijumf nad Nemačkom, ali su onda izbacili Poljsku, Grčku, Francusku i sada Litvaniju, pa su sasvim zasluženo osvojili zlato.

Blistao je MVP prvenstva Pau Gasol sa 25 poena (9-18 iz igre), 12 skokova i 4 asistencije, Serhio Ljulj imao je 12 poena, 6 skokova i 5 asistencija, a Rudi Fernandes dodao je 11 poena. Mirotić i Rejes postigli su po 8 poena.

Kod Litvanije su najefikasniji bili Sejbutis i Kalnietis sa po 13 poena, a Jonas Valančunas imao je 10 poena i 9 skokova.

Tok meča:

U furioznom ritmu Španija je počela meč – Ljulj je vezao četiri poena, Fernandes je pogodio trojku, a zatim je i Mirotić bio precizan sa distance. Na drugoj strani tim Serđa Skariola potpuno je zatvorio reket i Litvanci nisu uspevali da dođu do koša.

Proradio je i Gasol, dao je četiri poena u nizu, pa je Španija već posle pet minuta imala dvocifreni višak (15:4), da bi posle prvih deset minuta bilo 19:8.

Slično se nastavilo i u drugom periodu – Litvanci nisu dali koš skoro tri i po minuta, a Fernandes je igrao meč turnira. Sa klupe je ušao i Rejes i pogodio dva šuta, a posle pogodaka Mirotića i Gasola bilo je 34:18.

Tada su Litvanci napokon došli do ritma, zaigrali su čvršće u odbrani, a na drugoj strani proradio im je šut – prvo je pogodio Kalnietis, do koša je došao i Valančunas, a onda je dve trojke vezao Sejbutis i smanjio je na osam poena zaostatka (37:29).

Španci su se konsolidovali posle tajm auta i poveli sa 11 poena viška, ali u poslednjoj sekundi poluvremena Mačijulis pogađa trojku iz teške pozicije za 41:33 na poluvremenu.

Litvanci su se držali u prva tri minuta treće četvrtine, a onda su Španci ponovo dodali gas – Gasol je bio precizan sa distance, zatim i Rudi sa penala, da bi posle trojke Ribasa bilo velikih 52:35.

Nedugo zatim Fernandes se zabio u Jankunasa, završio ja na zemlji, a iz publike su se čuli zvižduci zbog Rudijeve reputacije. Ipak, on je morao da napusti parket u bolovima, ali to nije poremetilo Španiju – nastavila je ’Furija’ da melje a posle trojke Klavera bilo je 60:42.

Već tada bilo je jasno da je Španija prelomila meč i do kraja utakmice nije bilo nikakvih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

294 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve