Nova vest
Košarka

Subota, 05.09.2015.

18:00

Srbija srušila Španiju na startu EP!

Košarkaši Srbije pobedili su Španiju 80:70 (11:21, 23:15, 28:16, 18:18) na startu Evropskog prvenstva u okviru B grupe u Berlinu.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images
Starsport

Vicešampion sveta je pobedio "crvenu furiju" posle pet godina i Svetskog prvenstva u Turskoj, a u međuvremenu su se dve ekipe sastale još tri puta.

Srbija je do pobede stigla predvođena sjanim Nemanjom Bjelicom koji je zabeležio 24 poena (5/9 za dva, 3/7 za tri) i deset skokova uz 4 asistencije.

Odličnu partiju pružio je Nemanja Nedović sa 14 poena, bez promašaja, a on je serijom od deset poena u drugoj četvrini omogućio Srbiji da se vrati u susret, s obzirom da je prethodno imala dvocifreni zaostatak.

Od tog momenta Srbija je kontrolisala igru i preuzela vođstvo u trećoj četvrtini. Miloš Teodosić ubacio je 12 poena uz 5 skokova i 4 asistencije, a Bogdanović je dodao osam uz po 5 skokova i uhvaćenih lopti.

Nedostajali su poeni centara, Raduljica je zabeležio četiri, Kuzmić se nije upisao u strelce, a Milutinov nije ulazio u igru.

Kod Španaca Gasol je ubacio 16 poena uz 5 skokova, 13 je dodao Rejes, Pau Ribas je postigao 11, dok je Nikola Mirotić ostvario dabl-dabl sa po 10 poena i skokova. Dvocifren je bio i Rudi Fernandes sa takođe deset poena.

Srbija je mnogo bolje počela meč, povela je sa 5:0, a Španiji je trebalo pet minuta da postige prve poene. Posle toga „furija“ je preuzela kontrolu nad mečom napravivši seriju 21:4. Dugo je trebalo Srbiji da postine prvu trojku na meču, ali onda Nedović postiže dve i serijom 8:0 vraća Srbiju u igru.

Naš tim je u drugom poluvremenu zaigrao mnogo bolje, organizovanije i vratio vođstvo, da bi posle treće četvrtine Srbija imala plus deset. Bjelica je nastavio da predvodi igru Srbije, ali su mu se priklučili i Teodosić i Bogdanović.

Ipak Španija pred kraj meča uspeva da se vrati na minus jedan i unese dramu u meč, ali sa dve brze trojke Bjelice i Bogdanovića naš tim ulazi mnogo mirnije u samu završnicu i upisuje veliku pobedu.

U narednom kolu ekipa Aleksandra Đorševića igra sa Nemačkom u nedelju u 15 časova, Španija se sastaje sa Turskom u 21 sat, a od 18.00 je na programu duel Italije i Islanda.

Prethodno je u ovoj grupi Nemačka savladala Island 71:65, a od 21 čas sastaju se Italija i Turska.

Tok meča:

U hali u Berlinu, kapaciteta 14.000 mesta, ima nekoliko hiljada srpskih navijača.

Startna petorka Srbije: Teodosić, Marković, Bjelica, Kalinić, Kuzmić.

Španija: Ljulj, Rodriges, Fernandes, Mirotić, Gasol.

Lepom akcijom Srbija je počela meč, posle blokade nad Kuzmićem, Marković hvata loptu, prosleđuje je Kaliniću, a on je bio precizan na drugom obruču. Usledila su četiri neiskorišćena napada Španije, ali ni naš tim nije iskoristio nekoliko napada u kojima su se mogli postići laki poeni. Teodosić je u nastavku pogodio jedno od dva slobdna bacanja, a na 5:0 povećava Bjelica.

Prve poene Španija je postigla tek posle pet minuta igre, koš uz faul postigao je Fernandes, a bio je precizan i na dodatnom slobodnom bacanju za 5:3. Srbija nije iskoristila veliki broj promašaja protivnika da uveća vođstvo.

Mini-serijom 5:0 Španci stižu do preokreta, ali Kalinić prvom prilikom poravnava rezultat. Ulaskom Ribasa "crvena furija" se razigrala, a upravo on postiže prvu trojku na meču. Poenima Fernandesa Španija ima maksimalnih plus pet (14:9), dok Srbija greši u napadu.

Posle borbe između Fernandesa i Bogdanovića bez lopte, srpskom košarkašu dosuđen je faul zbog kog je protestovao Đorđević i zaradio tehničku grešku. Srpski selektor prethodno je promenio celu petorku, ne bi li pronašao način da razigra svoje košarkaše. Srbija je dugo bila bez poena, a seriju praznih minuta prekida Nedović sa slobodnih bacanja. Prva četvrtina završena je rezultatom 21:11 za Španiju.

Poenima Bjelice počela je druga četvrtina, Marković je potom ukrao loptu, a fauliran je bio Erceg. To je bio znak srpskim navijačima u hali da se razbude. Tri faula za minut i po igre napravili su Španci. Posle nove lične greške Marković postiže poene, nije pogodio dodatno slobodno bacanje, ali zahvaljujući Ercegu Srbija obezebđuje napad. Španija nastavlja sa ličnim greškama, na liniji penala sada je bio Bogdanović koji je oba puta bio precizan za minus šest (17:23).

Srbja i dalje nema pogodak za tri poena, ali ni Španija nije mnogo bolja u tom segmentu igre, jer ima jedan. naš tim uspeo je da prepolovi prednost Španije sa 10 na pet poena, Srbija je teško postizala poene pod košem. Ulaskom Nedovića poboljšala se igra Srbije, a on postiže dve vezane trojke za minus dva (32:34), a zatim isti igrač produžava seriju svog tima i donosi izjednačenje. Prvo poluvreme završeno je rezultatom 36:34 za Španiju.

Novom trojkom Srbija je počela drugo poluvreme, ovoga puta precizan je bio Teodosić, a potom Bjelica lepim solo-prodorom postiže poene. Prednost Španaca održavaju Gasol i Mirotić. Konačno dobar period igre za Srbiju i u odbrani i u napadu, što je rezultiralo novim izjednačenjem (43:43). Nastavila je Srbija u dobrom ritmu, Bjelica predvodi ekipu Saše Đorđevića i postiže novu trojku, a na plus tri povećava Marković.

U igru je prvi put ušao Milosavljević koji odmah postiže poene, a "proradio" je i Bogdanović postigavši trojku, a zatim i Erceg postiže pet poena za prvu dvocifrenu prednost na meču. Prethodno je lake poene za Španiju postigao Rejes, ali Srbija je sve sigurnija i agresivnija u odbrani. Ova prednost omogućila je Srbiji da igra rasterećenije, a protivnik je delovao nervozno (62:50). Treću četvrtinu naš tim je odigrao je odlično i taj period igre dobio 28:16, za ukupnih 62:52.

Najzaslužniji za seriju Španije 6:0 na početku poslednje četvrtine bio je Mirotić. "crvena furija" je bila sve agresivnija, ali ni Srbija nije ništa prepušta slučaju. Nedostaju poeni srpskih centara, a to konačno dobrim zakucavanjem prekida Raduljica. Posle faula u nadau Rodrigesa, istu kaznu sudija je dosudio Raduljici.

Gasol je postigao poene za Španiju i mius četiri, Bjelica je potom izgubio loptu, ali Teodosić pravi blokadu i sprečava protivnika da dođe na minus dva. Usledio je promašaj srpskog kapitena za tri, to kažnjava Ribas, ali Bjelica, koji blista na ovom meču, odmah odgovara sa oko devet metara (69:63). Španija se serijom 5:0 vraća u meč, dva minuta pre kraja.

U poslednji minut Srbija je ušla sa poenom prednosti, ali sa dve brze trojke Blejice i Bogdanovića naš tim ulazi mnogo mirnije u samou završnicu. Rodriges ne uspeva da vrati trojku, Bjelica je uhvatio loptu, a faul je napravljen nad Markovićem. On postiže jedno od dva slobodna bacanja za konačnih 80:70 i veliku pobedu Srbije na startu šampionata!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

782 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve