Srbija slomila uporne Fince!

Košarkaši Srbije plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto su u Lilu savladali Finsku sa 94:81.

Izvor: SO

Nedelja, 13.09.2015.

14:20

Default images
Starsport

Srbija će u četvrtfinalu igrati sa Češkom, koja je deklasirala Hrvatsku 80:59. Taj meč biće na programu u sredu.

’Orlovi’ su bili vrlo nervozni tokom većeg dela meča, a odbrana u prvom poluvremenu nije funkcionisala, pa je rival u dva navrata vodio sa sedam poena razlike. Salin se razigrao i poveo je svoj tim u seriju trojki, a sa druge strane Raduljica je bio nezaustavljiv – koristio je dodavanja Teodosića i koristio je fizičku superiornost u odnosu na direktne rivale.

Srbija je na poluvremenu imala pet poena viška, a Finci su i u nastavku bili tvrd orah – doživeli su peh, Koponen se povredio, ali ekipa Aleksandra Đorđevića i dalje nije uspevala da se odlepi.

Naši su bili slabi u šutu za tri, a post je prekinuo Bogdanović za vođstvo 61:57. Bio je to uvod u pravi rafal trojki Srbije. Finci su se držali još neko vreme, ali onda je tim nizom trojki meč prelomljen – Bogdanović, dva puta Simonović, pa na kraju Erceg za velikih 83:70.

Tajm aut nije pomogao Fincima, Erceg i Bjelica donose 19 poena viška našem timu i tada je pitanje pobednika definitivno rešeno.

Najefikasniji je bio Miroslav Raduljica sa 27 poena (11-12 iz igre, 5-6 penali za 19 min), uz 4 skoka, a sjajan je bio i Nemanja Bjelica sa 19 poena (8-13 iz igre), 14 skokova i 2 asistencije. Zoran Erceg ubacio je 13 poena (5-6 iz igre), mahom kada se meč lomio, a dodao je i 6 skokova i 4 asistencije. Bogdan Bogdanović upisao je 10 poena (3-5 iz igre, 4sk), a Miloš Teodosić dodao je 8 poena i 9 asistencija.

Kod Finaca je najefikasniji bio Sasu Salin sa 26 poena (10-19 iz igre), Džamar Vilson imao je 15 poena i 4 asistencije, Peteri Koponen upisao je 11 poena i 4 asistencije, a Erik Marfi dodao je 12 poena i 8 skokova.

Kompletnu statistiku sa meča pogledajte OVDE.

Tok meča:

Starsport
Na početku meča Teodosić i Salin bili su u glavnim ulogama – Salin je vezao dve trojke, a Teodosić je pogodio trojku i dodao loptu preko celog terena za polaganje Kalinića. Odbrane nisu bile jake na početku, a naši su promašili dva zicera, Kuzmić i Teodosić.

Obe ekipe bile su nervozne, a Finci su imali blagu prednost, posle trojke Hafa bilo je 15:11 nakon pet minuta igre. Odbrana Srbije nije bila na potrebnom nivou, posle lošeg preuzimanja trojku je pogodio Marfi, a pri zaostatku od sedam poena (20:13) selektor Đorđević zatražio je tajm aut.

Posle minuta odmora Bjelica je pogodio sa penala, a Nedović je ukrao loptu protivniku na izvođenju auta i pogodio zicer za -3. Škripalo je u odbrani, a naši su došli do kakvog-takvog ritma u napadu, pa je posle pogotka Bogdanovića Srbija smanjila na samo poen zaostatka (24:23) posle prve četvrtine.

Finci su bolje počeli drugi period – kaznili su novom trojkom našu lošu odbranu i ubrzo su ponovo stvorili sedam poena prednosti (30:23), nakon što je Raduljica napravio nesportski faul posle pogrešnog dodavanja Bogdanovića.

Teodosić je udvajan, Finci su iskakali posle pika, ali je naš plejmejker nekoliko puta pronašao Raduljicu na ziceru i Srbija je smanjila zaostatak na 32:31.

Posle minuta odmora Salin je pogodio uz faul i Finci su još neko vreme čuvali vođstvo, ali je Srbija u jednom napadu postigla pet poena – prvo je Bjelica pogodio uz faul, zatim je promašio bacanje, ali Srbija je uhvatila loptu i Teodosić je sa zvukom sirene dao trojku iz vrlo teške pozicije za vođstvo – 38:37.

Potom je Teodosić pogodio sa penala, povela je Srbija i sa 41:37, ali onda nismo imali sreće jer je Erceg u borbi za skok dao autokoš. Usledio je i prodor Vilsona za 41:41, pa je Đorđević zatražio tajm aut.
Starsport
Minut odmora urodio je plodom, Milosavljevićev ulazak doneo je i nešto čvršću odbranu, a Raduljica i baš Milosavljević posle lepe asistencije Nedovića doneli su Srbiji pet poena viška, koliko je iznosila i prednost na poluvremenu – 48:43.

Srbija je poluvreme počela sa četiri vezana poena Raduljice, posle lepih asistencija Milosavljevića i Markovića, ali Finci odgovaraju – Koponenov koš uz faul, pa trojka Salina u kontri za 52:49. Ni tu nije bio kraj, Salin je ubacio koš uz faul, a onda je na četiri poena Raduljice odgovorio trojkom iz teške pozicije (56:55).

Srbija nije imala mnogo ideja u napadu, a Finci su igrali rasterećeno. Raduljica je tražio izmenu zbog umora, pa tu opciju nismo imali u narednim minutima – posle niza promašaja naših za tri, Bogdanović je ubacio trojku za 61:57.

Uporni Finci su se držali potpomognuti brzopletim rešenjima naših u napadu (Bogdanović i Nedović), ali proradio je šut – Bjelica i Erceg pogodili su po trojku iz ugla za +8 (69:61), Vilson je uzvratio istom merom, ali posle zakucavanja Raduljice Srbija na poslednji dvominutni odmor odlazi sa sedam poena viška – 71:64.

Vilson je proigrao, pogodio je iz vrlo teške pozicije na startu poslednjeg perioda, ali onda je Srbija ušla u seriju trojki – Bogdanović, pa dve Simonović, zatim i Erceg preko ruke, pa je selektor Finaca zatražio tajm aut kada je Srbija došla do +13 (83:70).

Tajm aut nije pomogao, ponovo je pogodio Erceg, usledila je nestvarna asistencija Teodosića za Bjelicu, a onda i ’jedan na jedan’ Bjelice za 89:70. Tada je meč definitivno rešen i Srbija ga je do kraja rutinski privela kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

409 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: