Šta je obeležilo dosadašnji tok Evrobasketa?

Ujednačenost protivnika, brojni dramatični mečevi i pogoci u poslednjim sekundama, loš ritam Španaca, odlazak legende.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 11.09.2015.

10:35

Default images
Starsport

To je obeležilo prvu fazu Evrobasketa, koja se igrala u četiri različite zemlje – od subote se 16 ’preživelih’ seli u Lil na kulminaciju Šampionata.

Šta ćemo pamtiti iz Monpeljea, Berlina, Zagreba i Rige?

1. Srbija i Grčka ’Orlovi’ su pokazali da imaju raznovrsnost – na početku je povukao Bjelica, posle je preuzeo Teodosić, ali najveća snaga našeg tima jeste u snažnom kolektivu i organizovanoj igri koja počiva na jakoj odbrani i brzoj igri u napadu. Igru našeg tima detaljno smo analizirali posle svake utakmice u rubrici Skener.

I Grci imaju maksimalnih 5-0, a do njih su došli tipičnom košarkom za ovu generaciju – tvrdi su, ne igraju lepo za oko, ali su uporni i koherentni, radnička ekipa, uz to predvođena genijem kakav je Spanulis. Konačno i značajnu ulogu igra centar Kostas Kufos, reklo bi se u pravo vreme, pošto je Burusisova karijera ipak u padu. Printezis je standardan i pouzdan, Adetokumbo bi mogao da bude džoker u nastavku Prvenstva, a Grci imaju još nekoliko dobrih košarkaša u vidu Kalatesa, Slukasa... Papanikolau je izgubio minute u nacionalnom timu, a proteklih leta bio je jedan od važnijih u rotaciji.

Svih pet pobeda naravno sada ne znače ništa, a toga su svesne obe reprezentacije jer su to iskusile prošlog leta – Srbija sa lepše strane, pošto je sa četvrte pozicije u osmini finala savladala Grke, koji su takođe imali besprekoran skor u prvoj fazi.
Beta/AP
2. Štucanje favorita Francuska takođe ima 5-0, ali mnogo se mučila sa znatno slabijim protivnicima od sebe. Produžetak sa Finskom, tvrd meč sa Poljskom i umalo poraz od Rusije nisu nešto što je oduševilo navijače ’Trikolora’. Međutim, ko je gledao njihove utakmice, mogao je da vidi da su se Francuzi svojski trudili da troše što manje energije, a pre svega se to odnosi na nosioce igre Parkera i Dijaa. Prava forma i snaga Francuske trebalo bi da se vidi tek u nokaut fazi, a videćemo kako će se oni izboriti sa pritiskom domaćeg terena, pošto su u bližoj prošlosti baš oni bili ti koji su pobeđivali domaćine.

Sa druge strane, Španija je prolaz obezbedila tek u poslednjem kolu i neizvesnoj završnici sa Nemačkom. Da li su kalkulisali ili ne, tek Španci nisu delovali uigrano kao što znamo da jesu – nije bilo oštrine u odbrani, a i napad je posledično bio sporiji. Rudi Fernandes, koji je zbog nekih izostanaka postao još važniji za tim, ne igra na potrebnom nivou, a spekuliše se da se muči i sa povredom. Mirotić kao da još nije pronašao ulogu u ovom timu, a Pau Gasol je u prvoj fazi mnogo toga nosio na svojim leđima.

Naravno, sada počinje potpuni novi turnir i malo ko bi se iznenadio ako bi ’Furija’ pronašla svoju A igru i došla do zlatne medalje. Ipak, sebi su maksimalno otežali put, pošto je sva prilika da će pre finala igrati sa Grčkom i Francuskom.
Starsport
3. Odlazak velikana Dirk Novicki neslavno se oprostio od nacionalnog tima, pošto Nemačka na svom parketu nije uspela da se domogne druge faze, uz tri poraza dramatična poraza. Dirk je želeo, na kraju je i zasuzio pred zahvalnom berlinskom publikom, ali videlo se da ne može – nije uspevao da se izbori za poziciju da primi loptu, a i promašivao je ono što je pogađao tokom cele karijere. Pet utakmica u šest dana sa toliko velikom ulogom ipak je previše za 37-godišnjaka. Ovaj turnir ipak ne može i neće baciti senku na sve što je Novicki uradio sa Nemačkom i na medalje koje joj je maltene sâm doneo.

Njegov naslednik trebalo bi da bude plejmejker Denis Šruder – eksplozivan, izuzetno brz, može da završi iz prvog koraka, čak i pored centara, pokazao je da će se u budućnosti oko njega vrteti igra nemačkog tima. Ipak, na mečevima sa Italijom i Španijom bio je tragičar, zbog promašenih bacanja i izgubljenih lopti. Nemačkoj je nedostajalo i bolje pomoćno osoblje – da su tu bili barem Cirbes i šuter Luka Štajger, možda bi domaćin uspeo da prođe dalje. Ovako...

4. Drama Brinuli smo se da li će Evrobasket biti dovoljno kvalitetan i zabavan. Uz poneki izuzetak, ne može se reći da je igra na visokom nivou, ali zato smo videli mnogo uzbudljivih završnica i pogodaka za pobedu u poslednjim sekundama. Koponen protiv Rusije, Bjelica protiv Nemačke, Satoranski protiv Belgije, Lodžeski protiv Litvanije, Mačijulis protiv Estonije, nestvaran trijumf BiH nad Izraelom... Bilo je takvih, neizvesnih mečeva bar desetak, tako da smo mogli da uživamo svi mi koji volimo košarku.
Starsport
5. Bravo Sa podsmehom se gledalo na autsajdere Evrobasketa, ali oni su potpuno opravdali svoje učešće. Island, zemlja sa tek nešto više od 300 hiljada stanovnika, nedavno je obezbedila plasman na EP u fudbalu, u rukometu su relevantan tim već dugo, a sada se pojavljuju i na košarkaškoj mapi. Agresivni su, borbeni, oslanjaju se mnogo na šut za tri poena, a za bar jednu pobedu nedostajalo im je malo sreće i/ili barem pristojan igrač u reketu. Ipak, u ’grupi smrti’ namučili su Italijane i Nemce, a sa Turskom su igrali i produžetak. Da su bili u bilo kojoj drugoj grupi, verovatno bi zabeležili barem jedan trijumf. Uz to, bilo je lepo videti i njihove strastvene navijače na tribinama, takva slika potrebna je košarci u vremenu kada su hale sve praznije.

Poštovanje je zaslužila i Holandija, koja je taktičkom zrelošću i timskim duhom uspela da namuči mnogo jače protivnike od sebe kao što su Grčka i Hrvatska. ’Lale’ su na startu Šampionata iznenadile Gruziju, ali ih je poraz od Makedonije koštao druge faze. Biće zanimljivo videti kako će se dalje razvijati.

I Estonija je zabeležila pobedu, protiv dosta oslabljene Ukrajine, izgubila je od Litvanije u poslednjoj sekundi, ali utisak je da su bili najslabiji od autsajdera.

6. Zvezde Još je rano govoriti o igračima koji su obeležili EP, ali u prvoj fazi izdvaja se nekoliko imena. Nemanja Bjelica zablistao je protiv Španije i bio meč-viner sa Nemcima, Teodosić je zatrpao koš Italije i u duelu sa Turskom izjednačio rekord EP po broju asistenija, a Danilo Galinari nikada nije igrao zrelije za nacionalni tim i praktično je nezaustavljiv – precizan u šutu za tri, brži od većine rivala na četvorki, a i jak je i uspeva da izdrži kontakt i poentira pod faulom. Na Gasolova dominantna izdanja svi smo računali, Omri Kaspi napokon je izrastao u vođu i uz pomoć dobrih saigrača odveo Izrael u drugu fazu, a Jonas Valančunas je uspeo da zanemarljivim učini brojne rupe u timu Litvanije, bar za sada. Po običaju, Vasilis Spanulis povukao je kada treba, u meču sa Hrvatskom, a Toni Parker bio je tih. Od svih navedenih očekuje se da nose svoje ekipe i u u drugoj fazi.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: