Nova vest
Košarka

Petak, 18.09.2015.

09:56

Utisak dana: Pau je ispostavio račun

"Ovo je veoma bolan i razočaravajući poraz, ali on je sastavni deo sporta. Ne pobeđuju uvek favoriti“.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Beta/AP

To je izjavio Pau Gasol prošlog leta posle poraza od Francuske u Madridu u četvrtfinalu Svetskog kupa – tada je Rudi Gober potpuno zasenio braću Gasol i napravio preduslov za senzaciju turnira.

Godinu dana kasnije, Pau je osvetu servirao hladnu – pred 27.000 navijača u Lilu odigrao je jedan od najboljih mečeva u istoriji evropskih šampionata, 40 poena (12-21 iz igre, 16-18 penali), 10 skokova i 3 rampe za ukupni indeks korisnosti 52.

“Istina je, bio sam dodatno motivisan posle onog poraza na Svetskom kupu. Ništa protiv Francuza, oni su radili svoj posao i takve stvari se dešavaju, ali želeo sam da dođem ovde, da pobedimo u ovakvoj utakmici i da ispostavimo račun za prošlo leto“, objasnio je Gasol.

Nema načina na koji Pau ne može da ugrozi koš rivala – igra leđima jer ima izvanrednu tehniku, licem ka košu jer je inteligentan i sa 213 cm brži od većine direktnih rivala, šut sa distance jer ima meku ruku, posle ofanzivnog skoka i pika jer je do perfekcije utrenirao da ne spušta loptu kada je primi iznad glave.

Na svaki od spomenutih načina Gasol je davao koševe Francuzima i dovodio ih do ludila – revanširao se Goberu, čoveku koji je prošle godine mnogo napredovao i postao sila u odbrani, dok je Lovernj u sudaru sa Pauom bio potpuno nemoćan.

“Neverovatno je šta je uradio, Pau je prava zver“, rekao je Felipe Rejes, Pauov vršnjak sa kojim je u reprezentaciji još od mlađih dana.

Bili smo svesni njegovog kvaliteta, znali smo i znamo da je jedan od najboljih evropskih igrača u istoriji, ali na ovom Evrobasketu najviše fasciniraju njegova snaga i kondicija. Gasol je u 36. godini sposoban da nosi ogroman teret i da na parketu provodi mnogo vremena – najviše u španskom timu sa prosečno 29,8 minuta. I ta statistika vara, pošto je u najvažnijim mečevima sa najvećom potrošnjom igrao i više – protiv Grka 31, a protiv Francuza 36 minuta.

“Želimo zlato, došli smo ovde po titulu i sada imamo priliku da je osvojimo“.

Kada to kaže Pau Gasol, treba ga shvatiti ozbiljno.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve