Nova vest
Košarka

Nedelja, 13.09.2015.

09:08

Utisak dana: Čovek koji ne beži sa broda

Pau Gasol gotovo sâm je savladao Poljsku i obezbedio Španiji plasman u četvrtfinale, a moglo je lako da se desi da uopšte ne izađe na parket.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Beta/AP

Košarkaš Čikago Bulsa neposredno pre utakmice osetio je bol zbog čega je morao da ode nazad u svlačionicu po medicinsku pomoć.

Ekipa doktora “Crvene furije“ selektoru Serđu Skariolu saopštila je da Gasol ne može da odigra više od pet minuta u kontinuitetu...

“Posle pet minuta utakmice rekao sam mu da dođe do klupe... Rekao mi je da će preuzeti rizik i odigrao je fantastičan meč“, rekao je Skariolo.

U selekciji Španije atmosfera nije ona na koju se naviklo i to se oseća u svakom trenutku. Oseća se i to da niko od velikih zvezda nije psihološki spreman da se suoči sa tim, mnogo je enigmi, mnogo loše aure oko ekipe i to ne može da se sakrije na terenu.

Vest da je Rudi Fernandes povređen, da može da zaigra u nekom trenutku, ali ne mora da znači da će zaigrati dodatno je uznemirila duhove. Nije lepo reći, ali da se zna da prgavog košarkaša neospornih kvaliteta neće biti do kraja prvenstva, čini se da bi sve lakše palo ostatku tima. Ovako, čeka se na Rudija, a ne zna se da li će Rudi dojahati.

Na spomen mogućnosti da Gasol nije u mogućnosti da zaigra, možete misliti šta se desilo u glavama ostalih, pogotovo selektora. Apsolutno profesionalno je ostaviti rovitog igrača na klupi, ali je u tom trenutku prevagnula želja 35-godišnjaka da na uradi sve kako, možda poslednje Evropsko prvenstvo, ne bi završio praktično na početku.

Na 4:0 Poljske odgovorio je onako kako se ne bi očekivalo – trojkom. Pokrenuo je Mirotića i Ribasa, raspoloženi protivnik je sve stizao, pa je morao da veže sedam poena.

Hvatao je pasove Rodrigesa i rešetao, a ako se zna da su Španci tek sa tri vezane trojke stigli do egala, vidi se kolika praznina u igri je postojala, do sada, neviđena u trofejnoj reprezentaciji.

Sve što je izgrađeno prokockano je u naredne dve četvrtine, u poslednju se ušlo sa 0:0. Asistencija za trojku Rodrigesa, šut za dva, trojka, pa još jedna trojka za manje od minuta vratili su mir Španiji, razlika je iznosila 12 poena.

Ekipa sa praktično sedam igrača nije uspela da se izbori sa Gasolom, Mirotić i Ljulj su ubacili zajedno 27 poena, ostali baš nisu bili raspoloženi za igru, ali će pamtiti da su prisustvovali utakmici koja je otvorila novi list u karijeri Paua Gasola. Koliko zbog statistike, toliko zbog odnosa i odgovornosti prema reprezentaciji, ali i sportske želje da se takva karijera u nacionalnom timu ne završi u osmini finala.

“Nikad nisam bežao sa broda, niti ću sada. Igraćemo protiv Grčke, ja ću sigurno igrati“, podvukao je Gasol.

Za kraj, statistika: 31 minut, šut iz igre 11/14, za dva 5/7, za tri 6/7, za jedan 2/4, sedam skokova, četiri asistencije, dve izgubljene lopte, jedna blokada, tri napravljena, tri primljena faula, +/- indeks – 18, 30 poena.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve