Nova vest
Košarka

Nedelja, 06.09.2015.

12:20

Oni poručuju: Nismo zalutali!

Serija Nemanje Nedovića, hrabar otpor Finske Francuskoj, fantastična rampa Renfroa na Gortatu, zakucavanje Marija Hezonje...

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Beta/AP

Mnogo je poteza koji su obeležili prvi dan Evrobasketa, ali najveći utisak ipak je ostavila reprezentacija Holandije.

Uprkos pobedama nad Crnom Gorom u kvalifikacijama, mnogi su Holanđane smtrali zalutalima na Evropsko prvenstvo. U prvom kolu rival im je bila Gruzija, ekipa koja ima dobre pojedince i koju su brojni videli kao potencijalno iznenađenje turnira.

Međutim, ekipa predvođena velikim entuzijastom Tonom van Helfterenom nije želela da se preda – vodila je sa 12 poena razlike, Gruzija se vratila i preokrenula, ali su Holanđani u završnici ipak uspeli da izbore pobedu – 73:72.

Veliki trijumf Holandiji doneli su dvojica momaka rođenih u Paramaribu, glavnom gradu Surinama. Prvi je Vorti de Jong, krilni košarkaš sa sjajnim atletskim predispozicijama, koji je zabeležio 16 poena i 6 skokova.

“Malo je teško setiti se tog perioda“, našalio se De Jong na pitanje takođe šaljivog tona da li se seća poslednjeg učešća Holandije na EP. Te 1989. godine Vorti je imao jednu godinu.

“Eto, za nas u Holandiji ovo se dešava svakih 26 godina. Već imamo utisak da smo uradili nešto, iako nismo odigrali nijedan meč. Važno je da stavimo Holandiju na košarkašku mapu“, rekao je De Jong pre početka turnira, a već u prvom kolu ’Lale’ su uspele u nameri da skrenu pažnju košarkaškog sveta na sebe.

De Jong igra za domaći klub Leiden od 2010. godine, i selektor za njega kaže da je pomalo nepredvidljiv, ali sada je odigrao nadahnuto.

“Ovo je epski, uložili smo mnogo energije i vere u ovaj turnir, imali smo zajedničku vibraciju koja nas je vodila do trijumfa“, kaže De Jong.

Osim njega, blistao je 25-godišnji Šarlon Klof 22 poena i 3 skoka. Visok je 191 cm i igra na poziciji pleja. Prošle sezone igrao je u drugoj ligi Turske, a sada se seli na Krit, gde će igrati za Retimno. Preuzeo je odgovornost u završnici, rešetao je koš rivala, a pogodio je i trojku od table na 44 sekunde do kraja, da bi zatim asistirao Smoldersu za prelomni koš na 18 sekundi do kraja.

Košarkaškoj javnosti Holanđani su poručili da im je mesto među najboljim ekipama Evrope, a sada mogu da maštaju i dalje, o plasmanu u drugi krug. Sledeći protivnik je Makedonija.

Videćemo da li će snovi postati java.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve