Nova vest
Košarka

Petak, 04.09.2015.

19:00

Košarkaško navijanje – od Spartanaca do turista

Fenomen navijanja, pogotovo organizovanog, uglavnom se vezuje za fudbal.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Default images
Getty Images

Međutim, ta pretpostavka nikako nije tačna.

Dovoljno je pogledati samo atmosfere u domaćim halama za vreme košarkaških utakmica, pogotovo na klupskom nivou, ali i na drugim sportovima – kada nacionalni ponos, patriotizam i važnost samih mečeva to nalažu.

Ipak, kada govorimo o Evropi, činjenica je da sem slovenskih naroda, uz izuzetak Turaka, Grka i pojedinih nacija sa Baltika, u veoma malom broju zemalja možete videti ’zapaljivu’ atmosferu kada je u pitanju bilo koji manji sport, a izuzetak nije ni košarka – koja je odmah 'iza fudbala'.

Da ne bude zabune, orkestrirano pevanje imena svoje zemlje po slogovima, kao i sporadično zviždanje i ne prave preveliki pritisak na protivnika, a besmisleno i bespoentalno američko 'defence' ne vredi ni spominjati.

Kako je pred nama Evropsko prvenstvo, bavićemo se faktorom navijača u svakoj od četiri grupe i time koliko oni mogu da utiču na protivnika i tako pomognu svojim reprezentacijama na putu ka uspehu.

Međutim pravi šou mogli bismo da dobijemo kada šampionat dođe u svoju drugu fazu, pod uslovom da svi favoriti uspešno preskoče grupne prepreke.

Grupa A – domaćin, ’ludi’ Poljaci, BIH gastozi, finski turisti i braća Rusi

Logično, najveću podršku u Monpeljeu imaće Toni Parker i drugovi, koji, i bez činjenice da Evrobasket igraju na svom terenu, važe za prve favorite za trofej. Opet, ne računajući fudbalske fanatike sa Korzike, navijače Pari Sen Žermena ili Sent Etjena, ’Galski petlovi’ se ne mogu pohvaliti preterano vatrenom atmosferom kada je u pitanju basket.

U to ste mogli i sami da se uveriti u nedavnom prijateljskom duelu protiv naše selekcije, kada se – osim sporadičnog ’Allez, Allez France’ i galame posle zakucavanja ili serije dobrih poteza – mogla čuti škripa parketa, uputstva od strane selektora, kao i dovikivanje samih igrača tokom akcija.

Ipak, nema sumnje da će Francuzi prepoznati trenutak kakav je domaćinstvo i pokušati da u prelomnim momentima pomognu svom timu, kako zviždanjem, tako i lupanjem i udaranjem raznim rekvizitima.

Veliko finale igra se na stadionu Lila, kada bismo mogli da vidimo neuobičajenu sliku – bar što se reprezentativne košarke u dvoranskim uslovima tiče – pred 27.000 navijača. Doduše, to je nepune tri hiljade više navijača nego na duelu Crvene zvezde i Budiveljnika u okviru Evrokupa (24.232), a malo je verovatno da će biti i približno ’luda’ atmosfera.

Pored domaćina, najveću podršku trebalo bi da imaju i Poljaci, koje prati glas da su jedni od najopakijih ultrasa Evrope, ali ne u meri i intenzitetu kao kada se radi o fudbalu ili odbojci. Zatim slede Finci, a s obzirom na to da ih je čak 8.000 otputovalo u Španiju, tokom prošlogodišnjeg Mundobasketa, neće im biti problem da ’skoknu’ i do Francuske.

Na kraju, tu su i bosanskohercegovački gastarbajteri koji će, uz pomoć 'pojačanja' iz domovine, pokušati da budu ’vetar u leđa’ izabranicima Duška Ivanovića, kao i Izraelci, koji su poznati kao narod koji veoma voli košarku (znamo kakav je ambijent na mečevima Makabija).

Grupa B – Srbi i Turci ’kvare’ domaćinstvo Nemcima

U grupi koja je smeštena u Berlinu, gde će igrati i selekcija Srbije, sa pravom se očekuje ’najpaklenija’ atmosfera. Pored navijača ’Pancera’, koji brane domaći teren, tu su i uvek spremni srpski gastarbajteri, čiji dolazak treba očekivati i iz okolnih zemalja – a sâm podatak da u Nemačkoj živi gotovo četiri miliona Turaka govori dovoljno.

Nemci, iako nacija sa ogromnim sportskim pedigreom, ne spadaju u najvatrenije pristalice, ali umeju da naprave užaren ambijent kada je njihovim ljubimcima to potrebno. Naravno, uz sve dužno poštovanje navijačima bundesligaša i timova iz Cvajte, ipak je ovo basket.

Među prvima su patentirali pevanje na ritam čuvenog hita benda White Stipes – Seven Nation Army, ali je to manje-više sve od njihove navijačke maštovitosti.

Od naših ljudi znate šta da očekujete, uz prepoznatljivi navijački kolorit starih dresova Zvezde i Partizana, vaterpolo kapica, zastava 'iz kog su kraja', kao i raznih dresova košarkaških garnitura naše selekcije – u zavisnosti od toga kako nam se tada država zvala

S druge strane, vrlo je moguće da reprezentacija Turske neće ni primetiti da igra van svoje zemlje, pošto njihovi navijači u svakom delu sveta u velikom broju posećuju sportske manifestacije.

Kako ih u Nemačkoj ima više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, njihovi protivnici moraće ozbiljno da računaju i na ’pakao’ sa tribina. Ne prave pitanje da li je fudbal, košarka ili odbojka, po ekstremnosti su 'rame uz rame' sa Poljacima, kao ni da igra nacionalni tim i klub za koji navijaju.

Osim spomenutih nacija tu su i Španci, jedni od glavnih pretendenata na zlato, kao i Italijani. ’Najjače’ što Španci mogu videli ste i čuli prošle godine, dok navijače ’Azura’ takođe ne treba uzimati kao relevantan faktor.

O Islandu ne treba previše govoriti jer barem 90 odsto zemlje najverovatnije nije ni upoznato sa svim pravilima košarke, pa će oni biti bukvalno u ulozi turista.

Grupa C – 'Spartanci' opsedaju Zagreb

Grupa C igra se u susednoj nam Hrvatskoj, a treći od četiri domaćina navijače će dočekati u zagrebačkoj Areni. Iako se 'Vatreni' nadaju da će na domaćem terenu dati svojoj selekciji zalet ka toliko željenoj i čekanoj medalji, 'posao' bi mogli da im pokvare Grci i bivša braća Makedonci, a tu će biti i Gruzijci i Slovenci, kao i 'zalutali' Holanđani.

Hrvati jesu domaćini, čija fudbalska navijačka scena uživa solidno poštovanje u evropskim okvirima, ali kao i nekoliko nacija iz ovog teksta, ne dele istu pasiju prema basketu. Navijanje na košarkaškim mečevima počinje im od ciboninog 'Hej, hej Cibosi', a završava se sa 'Miiiii, Hrvati'. Naravno, sem ako im protivnik na terenu ne daje dodatnu nacionalnu inspiraciju (čitaj: Srbi).

Ozbiljna 'borba' očekuje se u duelu Hrvatske i Grčke, dva glavna favorita za prvo mesto u grupi, a čini se da če Grci ipak biti ti koji će dodatno pomoći svojim ljubimcima na parketu.

Poseduju ogromnu strast prema sportu, uvek su dobro organizovani kada nacionalni tim igra velika takmičenja, a i pored krize u svojoj zemlji, očekuje se dolazak velikog broja 'Spartanaca' u Zagreb.

Osim Hrvata i Grka, značajniju podršku trebalo bi da imaju i Makedonci, koji, posle Slovenaca, moraju da prevale najmanji put. Možda se može reći da će upravo oni biti 'rival' po meri domaćinima u nadmetanju grlima i dlanovima.

Slede uvek neposredni i smireni Slovenci, čije se pravljenje atmosfere ne razlikuje previše od Gruzijaca, iako će ih biti značajno više na tribinama. Za kraj, tu su i 'Lale', čija se selekcija posle gotovo dve i po decenije vratila na veliku scenu i Evrobasket, a na košarkašku navijačku scenu imaju uticaja isto koliko i spomenuti Islanđani – ne postoje.

Grupa D – Bitka za Baltik

Poslednja grupa, grupa D možda je i najslabija po kvalitetu, ali je na navijačkom planu situacija nešto drugačija – pošto će se u Areni u Rigi naći nekadašnju sunarodnici – Letonci, Litvanci i Estonci. Bivši članovi Sovjetskog Saveza vodiće svojevrsnu bitku za Baltik, kako na terenu, tako i na tribinama, a tu su i Ukrajinci, takođe bivša braća iz SSSR.

Grupu kompletiraju Belgijanci i Česi, koji će svakako tražiti svoju šansu za prolaz, ali sigurno neće moći da računaju na značajniju podršku svojih navijača.

Najveću prednost svakako će imati domaća selekcija, jer su sve karte planule u roku od samo nekoliko sati, a treba imati u vidu i da se Evrobasket posle gotovo osam decenija vraća u Letoniju. S druge strane, tu je svakako i želja da se pokaže ko je ko u regionu, pa će na duelima ovih triju selekcija imati 'poseban' šmek.

Što se samog navijanja tiče tu se najviše ističu Litvanci, kao nacija koja ima 'najdublju' kulturu, osećaj i ljubav prema košarci. Tačno znaju kada trebaju da pojačaju pritisak na protivnika, a kada da nacionalnim pesmama podignu moral svojim ljubimcima.

Najsličniji njima su domaći navijači, koji će logično, posle svega priloženog, imati najveći motiv da pomognu ekipi Ajnarsa Bagatskisa i 'odvedu' ih u drugu fazu u Francusku. Zatim slede Estonci, takođe jedni od povratnika na međunarodnu scenu, koji za razliku od prve dve selekcije i ne mogu da se pohvale toliko emotivnim i strastvenim navijačima.

Grupu kompletiraju Belgijanci i Ukrajinci, a i jedni i drugi slobodno mogu da zaborave na bilo kakav vid pomoći sa tribina. Prvi sem fudbalske i nemaju navijačku scenu,pa kako nacionalni tim nema značajniji kvalitet i uspeh nisu razvili osećaj odgovornosti da im 'drže leđa', dok će kod Ukrajinaca i politička situacija učiniti svoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve