Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 31.08.2015.

03:00

Neki novi klinci

Velika takmičenja stvaraju velike igrače, ustaljena je fraza kada su u pitanju talenti, koji neće izostati ni na ovom Evrobasketu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Neretko izuzetno mladi igrači se istaknu kao nosioci igre svojih timova, a takva je situacija i sa nekoliko momaka koji će na ovogodišnjem EP imati prvu šansu da se konkretno predstave u dresovima svojih nacionalnih timova.

Poput najvećih zvezda, i u ovom slučaju ima nekoliko veoma interesantnih imena, ali smo mi i ovaj put izdvojili samo petoricu – Denis Šreder, Giljermo Ernangomes, Janis Adetokumbo, Mario Hezonja i Domantas Sabonis.

Neki od njih su već stekli reputaciju na seniorskoj sceni, Šreder se protekle sezone istakao u dresu Atlanta Hoksa, Adetokumbo već ima nekoliko NBA sezona u nogama, Hezonja je iskustvo sticao u Barseloni, dok su najveće nepoznanice Ernangomes i Sabonis.

Denis Šreder (Nemačka)

Već godinama Nemci traže plejmejkera koji će ispratiti fantastičnog Dirka Novickog i vratiti ovu selekciju u red najjačih na kontinentu.

Poslednjih desetak godina, od finala Evrobasketa u Beogradu, Nemci su tavorili u senci kada je u pitanju reprezentativna košarka, ali koorganizacija ovogodišnjeg EP bi trebalo da predstavlja prvi korak u povratku na pomenuti vrh.

Jedan od igrača od kojih se očekuje da u budućnosti bude predvodnik Nemačke je plejmejker Atlanta Hoksa Denis Šreder.

Ovaj 21-godišnji mladić nije privlačio mnogo pažnje tokom tri godine u Bundesligi, čak ni nakon što je izabran kao 17. pik na NBA draftu, da bi prošle sezone eksplodirao.

Sa prosekom od 10 poena, 4,1 asisencija i 2,1 skokova bio je jedan od ključnih igrača na putu Hoksa do najboljeg skora u istočnoj konferenciji i polufinala plej-ofa.

Uzdanica nekadašnjeg reprezentativca Ademole Okuladže je pre tek godinu dana debitovao za reprezentaciju, ali se već sada od njega očekuje maksimalan doprinos.

Giljermo Ernangomes (Španija)

Poslednjih godina se sve češće priča o zalasku blistave španske generacije na čelu sa Huanom Karlosom Navarom i Pauom Gasolom, ali se zapostavljaju momci koji stižu kao njihovi naslednici.

Jedan od njih je 21-godišnji centar Real Madrida Giljermo Ernangomes, koji je prethodnih sezona iskustvo stivao u Sevilji.

Momak koji je ove godine izabran kao 35. pik na NBA draftu, nije privlačio mnogo pažnje košarkaške javnosti van svoje zemlje do U20 Svetskog šampiona prošlog leta, kada je dominirao na putu ka srebrnoj medalji.

U međuvremenu je jednom bio MVP kola u Evrokupu, a protekle sezone je izabran u najbolji mladi tim Endesa lige.

Popularni Vili bi trebalo da odmeni legendarnog Gasola, koji verovatno igra svoj poslednji Evrobasket u dresu "furije", a uz njega u timu će sigurno dodatno unaprediti svoj kvalitet.

Nije preterano eksplozivan, ali se priličko lagano kreće po parketu, što mu uz popriličnu snagu donosi prednost u reketu.

Janis Adetokumbo (Grčka)

Godinama unazad Grčka čeka igrača koji će je izdići iz prosečnosti u kojoj se nalazi već godinama.

Od titule iz 2005. godine Grci nisu u konkurenciji za trofej, uprkos nekoliko sjajnih imena u svom timu.

Polako prolazi vreme dugogodišnjim nosiocima igre poput Vasilisa Spanulisa, pa se očajnički traži naslednik.

To bi trebalo da bude Janis Adetokumbo, 20-godišnji krilni igrač Milvoki Baksa, 15. pik sa NBA drafta pre dve godine.

Bez konkretnog iskustva iz evropske košarke, Adetokumbo se kao 18-godišnjak našao u najjačem košarkaškom takmičenju na svetu, gde uveliko napreduje.

Sa 6,8 poena i 4,4 skokova po meču u ruki, dostigao je prosek od 12,7 poena i 6,7 uhvaćenih lopti u drugoj NBA sezoni.

U međuvremenu je učestvovao i u takmičenju u zakucavanjima, a sve to momka nigerijskih korena čini jednim od najinteresantnijih mladih igrača koje ćemo imati priliku gledati tokom septembra.

Mario Hezonja (Hrvatska)

Od svih momaka koji bi tek trebalo da postanu zvezde, Mario Hezonja verovatno ima najpoznatije ime, bar na ovim prostorima.

Krilni igrač Hrvatske iza sebe ima solidnu sezonu u Barseloni koja mu je donela poziciju petog pika na ovogodišnjem draftu.

Svojevremeno najkorisniji igrač U-16 Evropskog prvenstva sa dabl-dabl prosekom od 20+ poena i 10+ skokova, jedan je od najatraktivnijih igrača koji su se pojavili poslednjih godina.

Uz sjajnu tehniku i fizikalije, Hezonje ne manjka ni samopouzdanja, pa je nekoliko puta izjavio da bi bio prvi pik da je igrao u NCAA ligi.

Iako mu je tek 21 godina, Hezonja se u aktuelnom sastavu Hrvatske ističe kao jedan od lidera tima, uz već dokazanog vršnjaka Darija Šarića, te NBA zvezdu Bojana Bogdanovića.

Da li će to predstavljati teren za mladog krilnog igrača ostaje da se vidi, ali s obzirom na njegov karakter to ne bi trebalo da se dogodi.

Domantas Sabonis (Litvanija)

Ima najzvučnije ime, ali je najmanjanje poznat široj javnosti. Domantas Sabonis je sin legendarnog Arvidasa, takođe je centar, ali ne toliki gorostas kao otac.

Sa 205 centimetara spada u grupu "savrmemenih" petica nižeg rasta, čiji su najjači aduti pokretljivost, tranzicija, odbrana perimetra, te pik-en-rol.

Iako ima evropsko iskustvo u dresu Unikahe, protekle sezone se preselio u NCAA ligu, gde je bio blizu dabl-dabl proseka na Gonzagi.

Odličan u defanzivni, uz veliki prostor za napredak u napadu, novi Sabosni je bez sumnje budućnost litvanske košarke, ali je pitanje koliko 19-godišnjak može da utiče na uspeh selekcije na predstojećem turniru.

Litvanci nisu dominantni kao pre nekoliko godina, što bi mogla da bude šansa za Sabonisa, pre svega što nema preterano tešku konkurenciju u reketu.

Nije izašao na NBA draft ove godine, navodno nije ni planirao, pa bez pritiska ide na EP i ulazi u novu sezonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve