Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 31.08.2015.

12:55

Majstori, majstori: NBA zvezde na Evrobasketu

Neće biti Bobana Marjanovića, Marka Gasola i Gorana Dragića, ali bi i predstojeći Evrobasket trebalo da obeleže igrači koji zarađuju u najjačoj ligi sveta.

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images
Getty images

Imena poput Nemanje Bjelice, Dirka Novickog, Tonija Parkera, Paua Gasola i Nikole Batuma dovoljna su garancija da će ljubitelji vrhunske košarke uživati tokom septembra.

Na poslednjih sedam šampionata Evrope samo u dva navrata najkorisniji igrači turnira nisu bili iz NBA lige, ali su i ta dvojica tokom karijere igrali u SAD. 2003. Šarunas Jasikevičius osvojio je MVP nagradu, a 2011. to priznanje pripalo je Huanu Karlosu Navaru.

Samo ovaj podatak dovoljno govori koliki uticaj na Evrobasket imaju igrači iz NBA lige. Od 2001. i Peđe Stojakovića, pa preko Dirka Novickog, Andreja Kiriljenka, Paua Gasola i Tonija Parkera NBA igrači pravili su razliku na šampionatima Starog kontinenta.

Na Evropskom prvenstvu 2015. godine učestvovaće 28 NBA igrača, jedan manje nego pre dve godine u Sloveniji.

Ipak, realno se samo za Dirka Novickog, Tonija Parkera i Paua Gasola može reći da su istinske NBA zvezde, pa ćemo njima i posvetiti najviše pažnje.

Toni Parker:

Plej San Antonija igraće osmo uzastopno Evropsko prvenstvo što nikada nijedan francuski košarkaš nije uradio.

Pre dve godine je sa nacionalnim timom ostvario vrhunac, osvojio je zlato i proglašen je za najkorisnijeg igrača turnira.

Francuska ima daleko najviše NBA igrača u svom sastavu, ali se i na prošlogodišnjem šampionatu sveta videlo koliko je za njihovu igru važan Toni Parker. To ipak ne bi trebalo da bude kritika za francuske igrače već pohvala za Parkera, jer bi se bez njega mučio i moćni Popovićev San Antonio.

Njegova brzina sa loptom, vizija, hrabrost da konstantno sa visinom od 188 centimetara ulazi u reket, ide na centre protivničkih ekipa i poentira, su stvari koje ga čine čudesnim igračem.

Jedan je od najboljih svetskih plejmejkera u poslednjih 15 godina i to dovoljno govori o njegovom kvalitetu.

Debitovao je za nacionalni tim pre 15 godina protiv Turske i od tada je glavna uzdanica svoje selekcije. Parker ima 33 godine i ovo će mu najverovatnije biti poslednje Evropsko prvenstvo, u pokušaju da se domogne Olimpijskih igara u Riju naredne godine. Zbog toga, a i zbog činjenice da je posle nešto ranijeg ispadanja San Antonija u plej-ofu imao vremena za odmor i pripremu, od njega i Francuske treba očekivati mnogo.

Nikola Batum:

Prošle godine u polufinalu Mundobasketa je pokazao kakav je igrač. Kada je izgledalo da ćemo rutinski slaviti i proći u finale, Batum je u najpozitivnijem smislu podivljao. Sasuo je 35 poena uz osam trojki i umalo je bukvalno sam prestigao 15 poena prednosti koliko je Srbija imala pred poslednju deonicu.

Već sedam godina je NBA igrač i to sa zapaženom ulogom. Posle sedam sezona u Portlandu promenio je sredinu i sada je kod Majkla Džordana u Šarlotu.

Batum je klasična trojka. Visok je 203 centimetra, ima izuzetan šut za tri poena i sjajne fizičke predispozicije. Posebno je dobar odbrambeni igrač, a njegov ‘potpis’ je blokiranje igrača koji su u kontri.

U nacionalnom timu Francuske je od malih nogu. Osvojio je EP U16 2004. i dve godine kasnije EP U18, a za seniorsku selekciju je debitovao pre šest godina. On je uz Tonija Parkera najveći razlog zbog kojeg svi Francuze vide kao favorite na predstojećem Evrobasketu.

Dirk Novicki:

Po mnogima najbolji beli košarkaš u istoriji posle Larija Birda. Kada je ‘Dirkenštajn’ u junu objavio da će žrtvovati još jedno leto kako bi igrao za reprezentaciju, odahnuli su svi Nemci (uključujući i Angelu Merkel).

Da, Novicki ima 37 godina, nema više brzinu koju je imao, ali će sigurno na šampionatu Evrope 2015. biti najveća zvezda. Osvojio je NBA prsten sa Dalasom, bio je najkorisniji igrač finala te sezone (2011), a četiri godine ranije bio je i najkorisniji igrač sezone u najjačoj ligi sveta.

Najbolji je strelac NBA lige u istoriji kada su u pitanju igrači rođeni van SAD i ukupno sedmi, što dovoljno govori o veličini momka iz Vircburga.

On je bukvalno jedina nada Nemcima u izuzetno teškoj B grupi pored reprezentacija Srbije, Španije, Italije i Turske.

Delovalo je da se od ‘pancera’ oprostio posle Evrobasketa 2011. ali ipak nije mogao da propusti priliku da zaigra pred domaćim navijačima i pokuša da Nemačkoj obezbedi vizu za Igre u Riju naredne godine.

Ovo će mu biti 13 veliko takmičenje sa Nemačkom, na većini prethodnih nosio je tim na svojim leđima, a tako će biti i sada.

Mnogi ljubitelji košarke u Srbiji se naježe kada se sete reči Novickog posle Evrobasketa 2005. Nemci su poraženi u finalu od Grčke, a Novicki je izlazeći sa parketa dobio ovacije u Baogradskoj areni.

“Evropsko prvenstvo 2005. je jedan od mojih najvećih uspeha u karijeri. Nije bilo u planu da izađem, utakmica je još uvek bila otvorena, ali realno nismo imali šanse. Uvek su se sećati tog trenutka. Svi su u publici ustali sa svojih stolica i aplaudirali mi. Čak i kada sam seo na klupu nastavili su. Dao sam sve za moju zemlju i bio sam veoma ponosan. Videlo se da navijači znaju mnogo o košarci”, rekao je tada veliki Dirk.

Pau Gasol:

Stariji i još uvek mnogo uspešniji od braće Gasol je svetski šampion, dvostruki evropski šampion, dvostruki osvajač srebra na Olimpijskim igrama i dvostruki NBA šampion.

On je bez dileme jedna od najvećih legendi u istoriji evropske košarke, a u rodnoj Španiji ga svi uz Rafaela Nadala vide kao najboljeg sportistu kojeg su ikada imali.

I pored ogromnih uspeha u karijeri ostao je na zemlji, što malo kome pođe za rukom. Posle dve neuspešne sezone u Lejkersima i neuspeha na Mundobasketu 2014. godine prešao je u Čikago Bulse i tamo je povratio formu. Imao je prošle sezone najviše dabl-dabl učinaka u NBA, a sa Bulsima je stigao do polufinala istočne konferencije.

S obzirom na izostanak Marka Gasola i Serža Ibake Gasol će sa 35 godina morati da ponese veliki teret na Evrobasketu. Ali, s obzirom na njegov kvalitet i formu iz prošle sezone, kao i na saigrače koje ima, teško je zamisliti završnicu Evrobasketa bez Španije.

Ovo će mu biti 12. veliko takmičenje sa Španijom i šesto Evropsko prvenstvo.

NBA igrači na Evropskom prvenstvu:

Hrvatska:

Bojan Bogdanović (Bruklin Nets)
Mario Hezonja (Orlando Medžik)
Damjan Rudež (Minesota Timbervulvs)

Francuska:

Nikola Batum (Šarlot Hornets)
Boris Dijao (San Antonio Spars)
Evan Furnije (Orlando Medžik)
Rudi Gober (Juta Džez)
Žofri Lovernj (Denver Nagets)
Toni Parker (San Antonio Spars)

Nemačka:

Dirk Novicki (Dalas Maveriks)
Tibor Plajs (Juta Džez)
Denis Šreder (Atlanta Hoks)

Grčka:

Janis Atetokumpo (Milvoki Baks)
Kosta Kufos (Sakramento Kings)
Kostas Papanikolau (Denver Nagets)

Italija:

Andrea Barnjani (Bruklin Nets)
Marko Belineli (Sakramento Kings)
Danilo Galinari (Denver Nagets)

Izrael:

Omri Kaspi (Sakramento Kings)

Litvanija:

Jonas Valančiunas (Toronto Reptors)

Poljska:

Marćin Gortat (Vašington Vizards)

Gruzija:

Zaza Pačulija (Dalas Maveriks)

Srbija:

Nemanja Bjelica (Minesota Timbervulvs)

Španija:

Pau Gasol (Čikago Buls)
Nikola Mirotić (Čikago Buls)

Turska:

Furkan Aldemir (Filadelfija 76ers)
Ersan Iljasova (Detroit Pistons)

Ukrajina:

Aleks Len (Finiks Sans)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve