Nova vest
Košarka

Nedelja, 30.08.2015.

11:28

Dirk, Toni, Sale: Rekordi su u opasnosti

Već smo navikli na to da neke od najvećih zvezda propuštaju reprezentativna takmičenja.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Getty Images

Ipak, mnogo ih je više prisutno kada su evropski šampionati istovremeno i kvalifikacije za olimpijski turnir, tako da ćemo na predstojećem Evrobasketu imati priliku da uživamo u majstorima poput Parkera, Paua Gasola, Novickog... A to znači da i mnogi rekordi dolaze u opasnost da budu oboreni.

Sajt Eurohoops izdvojio je šest.

1. Najbolji strelac

Po ukupnom broju poena na evropskim prvenstvima prvi je trenutno Nikos Galis sa 1033. Ipak, sada će ga prestići Toni Parker (trenutno na 996) i Dirk Novicki (983). U odbranu legendarnog Galisa ide činjenica da je on do svojih 1033 poena došao na samo 33 utakmice – Parker je za sada odigrao 59, a Dirkenštajn 44.

Pau Gasol postigao je 814 poena na 42 utakmice i trenutno je osmi na listi, a ako Pau odigra kako ume, do kraja EP mogao bi da bude četvrti, pošto za Kamilom Brabenecom zaostaje samo 134 poena.

2. Broj utakmica i učešća

Francuska će sigurno proći grupu, a Toni Parker će na drugom mestu prestići Rumuna Mihaija Nedefa po ukupnom broju odiganih utakmica na evropskim prvenstvima. Parker je trenutno na 59, Nedef je upisao pet više, a prvi na večnoj listi je reprezentativac Jugoslavije Krešimir Ćosić sa 69.

Krešo je rekorder i po broju evropskih šampionata na kojima je učestvovao – čak devet, dok će pleju San Antonio Sparsa ovo biti osmo takmičenje.

3. Najviše puta prvi strelac turnira

Dirk Novicki je do sada tri puta bio najbolji strelac EP – 2001, zatim 2005. godine kada je u Beogradu vodio svoj tim do srebrne medalje, a onda i dve godine kasnije. Novicki je već u godinama (37), više se neće baš sve vrteti oko njega, ali ko zna, možda ponovo poče da sipa kao nekada i po četvrti put bude prvi strelac. Za sada je to pošlo za rukom samo Nikosu Galisu (1983, 1987, 1989, 1991).

4. Šampion i kao igrač i kao selektor

Samo ova stavka da se ispuni od svih i mi u Srbiji bićemo presrećni. Aleksandar Đorđević pokušaće da postane prvi čovek kod Panajotisa Janakisa koji je bio evropski prvak kao igrač i kao trener (1987, 2005). Đorđević je kao igrač tri puta osvajao zlatnu medalju – 1991, 1995. i 1997. godine, kada je bio i najkorisniji igrač turnira.

5. MVP turnira

Ponovo se sve vrti oko tri najveće zvezde na predstojećem EP – Novickog, Parkera i Gasola. Njih trojica do sada su po jednom bili najbolji igrači turnira, a do sada je dva puta to uspelo jedino Krešimiru Ćosiću (1971, 1975). Dirk je najbolji bio 2005. godine, kada mu je cela Beogradska Arena dugo aplaudirala kada je izašao iz igre u finalu sa Grčkom. Pau Gasol je 2009. godine bio deo dominantnog izdanja Španije i rutinski osvojenog zlata koje je doneklo zalečilo rane iz 2007. godine, kada je ’Furija’ na svom terenu izgubila u finalu od Rusa onim čuvenim pogotkom Holdena. Parker je bio MVP pre dve godine, kada je bio glavni igrač u pohodu Francuza na zlato i pobedama nad Španijom u polufinalu i Litvanijom u finalu. Toni ima šansu da postane prvi igrač u istoriji sa dva uzastopna MVP priznanja.

6. Najviše medalja

Španci su dugo lovili evropsko zlato, sa njima i Pau Gasol, ali u tom lovu nakupilo se medalja i drugog sjaja – tako stariji Gasol sa evropskih šampionata ima pet medalja (dva zlata, dva srebra i bronzu). Sada doduše nema šansi da izjednači rekord, ali može da se približi Krešimiru Ćosiću i Sergeju Belovu, koji imaju po sedam odličja sa evropskih prvenstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve