Nova vest
Košarka

Nedelja, 13.09.2015.

19:15

Skener: Položen nezgodan ispit

Tvrdo, nervozno, na momente i bez ideje, ali reprezentacija Srbija ostvarila je cilj – pobedila je Finsku (94:81) i plasirala se u četvrtfinale Evrobasketa.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Starsport

Nervoza je bila i očekivana, pošto je ulog bio ogroman, a sav minuli rad postao je beznačajan. To je najočiglednije bilo na početku utakmice – nekoliko puta lopta je ispadala iz ruku našim momcima, promašeno je i nekoliko zicera, desila su nam se tri-četiri nerezonska faula, a u odbrani je bilo i dosta nesporazuma, što je za posledicu imalo otvorene pozicije za šut rivala.

Finska je u prvom poluvremenu pogađala trojke u visokim procentima, ali Srbija je imala fizički superiornog Raduljicu i, što je veoma važno, nije paničila ni kada je protivnik u dva navrata poveo sa sedam poena razlike. U tim trenucima do izražaja je došlo samopouzdanje stečeno pobedama u grupi.

Kako je vreme prolazilo, Srbija se privikavala na atipičnog protivnika, petorka sa Ercegom i Bjelicom bila je pun pogodak, a počeli smo bolje da kontrolišemo skok i da budemo odgovorniji u napadu, smanjen je broj izgubljenih lopti.

Uz to, ružno je reći, ali imali smo malo i sreće zbog povrede Peterija Koponena, najboljeg igrača suparnika, koji od finiša treće četvrtine više nije ulazio u igru.

Na kraju smo Fince dotukli njihovim oružjem – utakmica je prelomljena nizom trojki, a posebno raduje što su veliki udeo u tome imali i igrači iz drugog plana.

Srbija je pokazala zrelost, individualnu i timsku, i ovakva radnički i rudarski izborena pobeda može samo da ohrabruje pred nastavak takmičenja i četvrtfinale sa Češkom.

4 Miloš Teodosić Video je da je protivnik koncentrisao svoju odbranu upravo na njemu – često je udvajan, na piku su centri stalno iskakli, ali Teodosić nije paničio. Nekoliko puta je maestralno pronašao Raduljicu, meč je završio sa devet asistencija, a šut nije forsirao po svaku cenu, već je realizaciju prepustio saigračima za koje se otvorilo više prostora.

5 Marko Simonović Pravi džoker Srbije na ovoj utakmici i postigao je dve trojke u seriji kojom je meč odlučen. Bio je vrlo dobar i u odbrani.

6 Ognjen Kuzmić Proveo je na parketu samo početna tri minuta i delovao je dosta uplašeno. Selektor ga više nije vraćao u igru, što i jeste logično s obzirom na partiju Raduljice i način igre protivnika.

7 Bogdan Bogdanović Bio je loš u prvom poluvremenu, ali je upravo njegova trojka trgla ekipu iz letargije i najavila rafal u narednih nekoliko minuta.

8 Nemanja Bjelica Još jedna doktorska partija – poentirao je na početku kada smo se mučili, nekoliko puta je ’izmislio’ poene kada nismo baš znali šta ćemo s loptom, a ponovo je bio dominantan u vazduhu sa čak 14 skokova.

9 Stefan Marković Njegov najlošiji meč na EP – ne samo zbog tri promašene otvorene trojke, već pre svega zbog nešto slabije igre u odbrani, koja je njego zaštitni znak. Ali imao je pet asistencija i ne treba brinuti, Marković će već od sledeće utakmice biti onaj pravi.

10 Nikola Kalinić Kao i veliki deo ekipe, bio je nervozan na početku, ali je poentirao u vrlo važnom trenutku, kada je rezultat još bio na klackalici u drugom poluvremenu. Dobro je pratio situacije u odbrani i pomagao kada treba.

11 Nemanja Nedović Bila je ovo tiha utakmica za njega, iako je zabeležio pet asistencija. Nije prodirao kao što ume, a bio je i pomalo neodlučan.

12 Dragan Milosavljević Svoj deo posla obavio je perfektno – u drugoj četvrtini doneo je upravo ono što nam je nedostajalo, energiju i čvrstinu u odbrani, a stigao je i da se upiše u strelce.

13 Miroslav Raduljica Na pravi način iskoristio je fizičku nadmoć u odnosu na direktne rivale – lepo se otvarao posle pika, a kada je lakim poenima stekao samopouzdanje, bez problema je rešavao i posle igre leđima. Dao je 27 poena za 19 minuta, to je dovoljan opis Raduljičinog učinka.

14 Zoran Erceg Njegova najbolja utakmica na EP. Imao je propusta u odbrani i skoku, ali sve je nadoknadio, i više od toga, briljantnom partijom u napadu. Pogodio je dve važne trojke i bio je jedan od najzaslužnijih za stvaranje nedostižne razlike.

15 Nikola Milutinov Igrao je samo dva minuta na kraju meča.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve