Nova vest
Košarka

Nedelja, 06.09.2015.

20:00

Skener: Tačno ono što nam je trebalo

Fizički i psihički reprezentacija Srbije imala je mnogo teži zadatak sa Nemačkom nego na startu Evrobasketa sa Španijom.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Starsport

Uprkos bledoj igri, naši momci nekako su održavali glavu iznad vode, a na kraju majstorijom Nemanje Bjelice došli do trijumfa velikog kao kuća – 68:66.

Utakmica sa Španijom bila je emotivno vrlo naporna, a samo 18 sati kasnije čekao nas je novi izazov – sudar sa Nemcima u kojem smo bili favoriti, pa se i pritisak više osećao.

Sve to učinilo je da gledamo igru Srbije znatno ispod mogućnosti – nije bilo energije i koncentracije u odbrani, zaostajalo se u rotacijama, a u prvom poluvremenu Nemci su se šetali kroz reket. Umor se ogledao i u promašenih nekoliko zicera i slobodnih bacanja.

Srbija je za tri šutirala 4-30 – ovih četiri brine manje, loš dan je uvek moguć, ali čak 30 pokušaja govori o nedostatku drugih rešenja u napadu. Dakle, nedostajala je ravnoteža između spoljne i unutrašnje linije, a na momente je bilo previše soliranja. Uz to, dali smo samo pet poena iz kontranapada.

Ko god se bavio sportom zna da ima dana kada jednostavno ništa ne ide, ali baš tada treba još jače zapeti i boriti se. Naši košarkaši to su učinili kada je bilo neophodno, imali su i malo sreće i fantastičnog Bjelicu.

Ovakva utakmica upravo je ono što je bilo potrebno selekciji Srbije – neće biti ’poletanja’, a nismo ni kažnjeni za slabiju partiju.

Ni da se dogodio poraz, to ne bi bila tragedija niti razlog za depresiju. Naravno, ovako je ipak lepše, zato što se nazire prvo mesto, a možda čak i mogućnost da se neki igrači odmore u poslednjem kolu ako se savlada Turska.

Ali o tome ćemo govoriti kada dođe vreme, sada je važno da je Srbija sebi obezbedila najbolju startnu poziciju i da sa manje tenzije može da čeka predstojeće mečeve.

4 Miloš Teodosić U prve dve utakmice šuterski nije na nivou od prošlog leta, sada je za tri gađao 0-9, a i na oba meča je naš kapiten bio nekarakteristično nervozan već od starta. Vidi se ogromna želja, a Teodosićevo prisustvo na parketu značajno je za ekipu i sa mentalnog aspekta. Možemo da očekujemo da će postepeno podizati formu.

5 Marko Simonović Savršena epizodna uloga – pogodio je sva tri bacanja u poluvremenu u kojem smo se mučili sa penalima , dva puta je preuzeo Novickog i oba puta mu maksimalno otežao poziciju za šut, a uz pet poena, uhvatio je i tri lopte.

6 Ognjen Kuzmić Promašio je dva zicera, ali generalno je utisak o njegovoj igri više nego pozitivan. Uhvatio je sedam lopti i reket nam je delovao izuzetno sigurno sa njime, samo je jednom dozvolio ofanzivni skok. Za očekivati je da se oslobodi kako bude imao više važnih utakmica, pa i da malo odlučnije prihvata loptu i napada. Uz malo sreće, mogao bi da bude otkrovenje EP.

7 Bogdan Bogdanović Iz sebe izvlači maksimum, sada je tri četvrtine odigrao odlično, iako se vidi da zbog povrede leđa igra sa zadrškom, naročito kada krene na prodor. Kao i sve, šut ga nije služio, ali je upisao četiri asistencije.

8 Nemanja Bjelica Bio je tih tokom većeg dela meča, a onda je eksplodirao u završnici – prodor i mudro polaganje levom rukom na drugi obruč, trojka i na kraju flouter sa mnogo osećaja za pobedu na 0,9 sekundi do kraja. “Bjelica je bolji od Mirotića, zna kako da igra, poseduje osećaj koji se ne može naučiti“, tu je poruku jedan NBA skaut poslao amerčkom novinaru Darenu Volfsonu posle meča sa Španijom. Osim osećaja, čini se da je Bjelica razvio i ’ubilački instiknt’. Samo tako nastavi.

9 Stefan Marković Rano je ušao u problem sa faulovima i za tri je šutirao 0-3, ali držao je nivo u odbrani i zabeležio tri asistencije i dve ukradene lopte. Deo je tima koji je uvek neophodan u različitim zamislima.

10 Nikola Kalinić Igrao je samo deset minuta, ali ih je odigrao na visokom nivou – onaj koš posle ofanzivog skoka u trenucima kada smo se mučili bio je tipično kalinićevski i trudio se da unese intenzitet u pomalo letargičnu igru ekipe. Možda je mogao i da dobije priliku u nastavku, pogotovo u trećem periodu, ali dobro, Šampionat je dug i biće prilike.

11 Nemanja Nedović Napadački nije bio tako raspoložen kao u prvoj utakmici, ali su oba njegova koša iz igre došla u važnim trenucima – trojka kada nismo mogli ni da je ’kupimo’, kao i odlučan levi dvokorak u samoj završnici. Ono što raduje više od toga jeste Nedovićeva prisutnost u drugim aspektima igre, što nije uvek slučaj – uhvatio je sedam lopti i bio je briljantan u odbrani (samo je jednom pogrešno procenio, pri skupljanju na Novickom).

12 Dragan Milosavljević Nije ulazio u igru.

13 Miroslav Raduljica Ponovo je bio u kontraritmu na oba kraja parketa, ali vremena za popravni ima više nego dovoljno. Selektor Đorđević s pravom mu veruje, a za ekipu je vrlo važno da Raduljica proradi.

14 Zoran Erceg Opcija sa Bjelicom i njime na centarskim pozicijama pokazala se kao dragocena u napadu – Erceg je sada pogodio važnu trojku i nekoliko puta je “ni iz čega“ iznudio faul. Solidan i u odbrani, uz jedan-dva propusta na skoku. Biće veoma značajan i u nastavku šampionata.

15 Nikola Milutinov Igrao je samo dva i po minuta.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve