Nova vest
Košarka

Subota, 05.09.2015.

22:30

Skener: Potvrda visokih ambicija

Govorili su naši momci da im se igra košarka, ona prava takmičarska, i to je izbijalo iz svakog njihovog pokreta na premijeri Evrobasketa.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Srbija je odigrala drsko, u visokom ritmu i sa ogromnim samopouzdanjem, a to je za posledicu imalo trijumf nad moćnom Španijom – 80:70.

Obe ekipe bile su nervozne na početku meča, ali stepen energije bio je znatno viši kod izabranika Aleksandra Đorđevića. To je rezultovalo dominacijom u skoku (44-32) i manjim brojem otvorenih šuteva za protivnika, kao i sa nekoliko rampi i ukradenih lopti iz drugog plana.

U odbrani je malo škripalo jedino pri odbrani reketa posle pika i na prodoru, a odbrambeno smo jedan na jedan bili sjajni, sa izuzetkom završnice i fantastičnog Gasola.

U napadu je Srbija igrala u idealnom tempu – brzo, ali ne i brzopleto, uglavnom su birana prava rešenja kada ubrzati ritam, a kada odigrati nešto smirenije. Bilo je tu i istaknutih individualnih rešenja, a ubuduće će sigurno biti i više izgrađenih akcija u pozicionom napadu.

Osim svega gorenavedenog, jedan od odlučujućih faktora pobede bio je i šut za tri poena – Srbija je šutirala 9-23, a Španija 3-19.

Velika pobeda Orlova na početku, baš kao i 2009. godine poražena je Španija, i sada sa pravom može da se govori o eventualnom osvajanju prvog mesta u grupi.

Momci konstantno podižu lestvicu očekivanja, tako da će i pritisak sada biti srazmerno veći, pa je zato od izuzetne važnosti ne podleći euforiji. U nedelju od 15 časova čeka nas jednako važan meč, sa domaćinom Nemačkom.

4 Miloš Teodosić Prvo poluvreme odigrao je nervozno, videla se ogromna želja, a i Ljulj i Ribas donekle su ga zatvorili agresivnom odbranom. Ipak, očigledno je da naša igra sa Teom i bez njega nije ista, a u drugom poluvremenu je proradio i dao značajan doprinos pobedi – 12 poena, 5 skokova i 4 asistencije, uz onu važnu rampu u finišu.

5 Marko Simonović Odigrao je nepun minut.

6 Ognjen Kuzmić Pokazao je da na ovom Šampionatu može da donese ono što je potrebno Srbiji – pametnu odbranu i skok. Ima dugačke ruke, čak je ukrao loptu Ljulju u driblingu, što je sve samo ne jednostavno. Nema nikakav kredit kod sudija, prekršaji su mu olako svirani, ali zadovoljio je i nagovestio da će biti još bolji u nastavku EP.

7 Bogdan Bogdanović Kao što se i govorilo pred EP, Bogdan je u Fenerbahčeu napredovao u elementima koji mu ranije nisu bili jača strana, pa je sada svrestraniji igrač. Solidna odbrana, pet asistencija, kao i ono na šta nas je navikao – trojka u prelomnim momentima.

8 Nemanja Bjelica Očigledno je veliko samopouzdanje posle fenomenalne klupske sezone. I kada nema svoj dan, Bjelica je u krajnem zbiru skoro uvek koristan za ekipu, a sada je i te kako bio njegov dan – pogodio je kada god je trebalo, i to iz ne baš lakih pozicija, bio vrlo jak u prodoru i dominantan u skoku. Partija za desetku.

9 Stefan Marković Uvek deluje iz senke, ali njegov značaj za ekipu je nemerljiv. Pogodio je dva puta iz igre – jednom se ponudio Bjelici kada je ovaj bio u bezizlaznoj situaciji, a drugi put je poentirao posle ulaza kada nismo znali šta ćemo sa loptom. Te sitnice vrlo su važne, a sitnica svakako nije to što je odigrao fantastičnu odbranu na Rodrigesu, uz jednu ’živu’ ukradenu u periodu kada smo se mučili.

10 Nikola Kalinić Kao i uvek, u odbrani je bio koristan u raznim situacijama – na pomoći, na preuzimanju, u direktnom obračunu sa čuvarima. Uhvatio je pet lopti i donosio energiju timu.

11 Nemanja Nedović Baš kao i na staru EP 2013. godine i meča sa Litvanijom, Nedović je odigrao perfektno Sa deset uzastopnih poena vratio nas je u igru u prvom poluvremenu, a u nastavku je bio izuzetan i u odbrani. Šut iz igre 6-6, tri asistencije i ono što je najvažnije – bez izgubljene lopte.

12 Dragan Milosavljević Igrao je samo četiri minuta, ali dao je vrlo važan koš sa kapice, na zonu protivnika. Raduje i odlučnost sa kojom je uzeo taj šut.

13 Miroslav Raduljica Nije imao svoj dan. U odbrani se mučio sa brzim centrima rivala, a u napadu je nekoliko puta promašio uprkos dobroj poziciji. Biće bolji u nastavku.

14 Zoran Erceg Konačno je dočekao da zaigra za nacionalni tim na velikom takmičenju i videlo se koliko mu je stalo. Delovalo je da tačno zna svoju ulogu, što nije uvek bio slučaj na pripremama, a u našoj seriji u trećem periodu bio je možda i ključni košarkaš na oba kraja parketa. Njegova dobra igra naročito je značajna pred nastavak EP, on bi mogao da bude ’iks faktor’ Srbije na važnim mećčevima.

15 Nikola Milutinov Nije ulazio u igru.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve