Nova vest
Košarka

Četvrtak, 03.09.2015.

10:00

D: Bitka za Baltik, Češka i Belgija čekaju ishod

Riga će biti centar baltičke košarke, Letonija, Litvanija i Estonija vodiće poseban rat koji će pokušati da iskoriste Češka, Ukrajina i Belgija.

Izvor: Spasoje Veselinović

Autor:Spasoje Veselinović

Default images
foto: Thinkstock

Ukoliko, prema očekivanjima,”strada” nacionalna selekcija sa plavom štraftom na zastavi, rat će se voditi i među nebaltičkim učesnicima grupe D. Šanse su im gotovo izjednačene.

Favorit: Valančunas u pokušaju da zaseni Sabonisa

Stara slava ne bledi, pogotovo u ovakvoj konkurenciji. Prebogata istorija je jednostavan razlog da se ova selekcija Litvanaca izbori za nešto veliko. Imaju godine, ali imaju i mladost, kao i nova lica koja su proteklih godina blistala u Evroligi.

Prva figura je bez konkurencije Jonas Valančunas, momak koji je već kao tinejdžer nagoveštavao da će se oko njega vrteti ceo litvanski košarkaški svet. Već sada ima odlične reference, ali je ovo tačka gde on mora da dokaže da ima karakter koji može da se uporedi sa Sabonisovim.

Pored sebe ima odlične timske igrače, Kalneitis, Galijus, Mačijulis, Seibutis, Jankunas, Kuzminskas, sve su to košarkaši koji imaju ulogu, ne iskaču iz kalupa, znaju svoj posao. Problem bi mogao da bude nedostatak svežinepošto su svi oni igrali značajne role u svojim timovima protekle sezone.

Prolaz dalje ne bi trebalo da bude upitan, ali činjenica da brane srebro osvojeno u Sloveniji predstavljaće dodatni motiv koji može da bude jači od umora.

Tokom leta su odigrali sjajno, dva puta pobedili Australiju, a jedini poraz nanela im je Hrvatska. U pojedinim analizama predviđa im se plasman u polufinale, rame uz rame sa Srbijom, Španijom i Francuskom.

Nije da im je do košarke...

Najmlađi tim šampionata dolazi iz države koja se teško može nazvati tako. Tenzije u Ukrajini se neće smiriti bar još neko vreme, pa je na reprezentaciji veliki moralni teret.

Nijedan igrač u timu nema više od 28 godina, a na nesuđenom pojačanju Partizana pre nekoliko godina, centru Kirilu Fesenku je da bude osnov tima sastavljenog od igrača koji na pomen ne predstavljaju nikakvu opasnost.

Odlazak Majka Fratela je povukao otkaze Sergeja Gladira, Vjačeslava Kravcova, Sergeja Liščuka, Olekseja Pečerova i Olekseja Lena.

U timu će biti poznato lice sa ovih prostora, Oleksandar Lipovij, a Fesenku će u napadačkim akcijama najveća podrška biti Maksim Pustozvonov i Maksim Kornijenko.

Tradiciju angažovanja Amerikanaca nastavio je Džerom Rendl, pošto je Judžin Džeter sporazumno odbio poziv. Vremena za prilagođavanje bilo je vrlo malo, ali plejmejker ima dovoljno evropskog iskustva da odgovori bar na deo zadataka.

Komšije: Letonci bi da skinu krunu Litvaniji, a Estonija?

Stalna je enigma zašto Estonija nikada nije imala kvalitetnu košarkašku selekciju. Išlo se teritorijalnom analogijom, kad mogu Litvanci i u manjoj meri Letonci, zašto i treći baltički predstavnik nema slične rezultate.

Ogromne pauze između pojavljivanja na velikim takmičenjima potpuno su u drugi plan stavile Estoniju, a tek poneki kvalitetan igrač podseti da se i u ovom delu nekadašnjeg Sovjetskog Saveza nešto dešava između dva obruča.

Kristijan Kangur je jedan od poslednjih, u dresu Montepaskija je beležio sjajne partije u Evroligi. U reprezentaciji je kapiten, prvo i osnovno oružje, pod oba koša. Velike zasluge za plasman na Evrobasket kroz kvalifikacije idu Gertu Dorbeku i Gregoru Arbetu.

Ipak, problem sa kojim se Estonija suočila je slaba igra protiv tvrdih rivala, Bugarska je uspela da je pobedi čistom energijom i jakom odbranom. Stvar karaktera je značajna kod Estonaca, Bugarskoj su potom ubacili 116 poena. Širu priču o estonskoj košarci pronađite na ovom linku.

Upoznali smo se i sa letonskom košarkom, braća Bertans su bila zastupljena u domaćim medijima, ali i još nekolicina momaka sa izrazitim talentom i borilačkim instinktom. Ovo im je osmo prvenstvo za redom, nije bilo većih rezultata, ali redovno stavljaju do znanja da su tu.

Dodatni motiv biće domaćinstvo, treba odbraniti kuću od komšija, a postoje velike šanse da će duel sa Litvanijom odlučiti ko je gazda Baltika. Visoka pozicija Kristapsa Porzingisa dodatno je dala na značaju letonskoj košarci, međutim mlađanog momka neće biti u sastavu.

Ipak, talenta, visine i mršavosti ne manjka, Kaspars Berzins je jedan od igrača koji će morati da preuzmu inicijativu, dok bi Dairis Bertans mogao da preuzme kontrolu od već veterana Janisa Blumsa. Tokom leta je potencijal nagovestio 21-godišnji plejmejker Ingus Jakovič, ali će on sačekati svoju šansu iza Janisa Strelnieksa, bar na startu prvenstva.

Estonija će verovatno ostati da isprati sa tribina svoje komšije, Letonija ima šansu da ugrozi primat Litvanije, bar u teoriji.

Ostali: Belgija sa Lodžeskim, Češka na krilima Veselog i Satoranskog

Belgija kreće možda najjače ikada. U odnosu na turnir od pre dve godine, u sastavu neće biti petorice igrača, koji su ili završili karijere ili se oprostili od reprezentacije. Ipak, godina ne manjka. Ponovo je lider tima Aksel Ervel, a debi će sa 34 godine zabeležiti plejmejker Lionel Bosko.

Zbog njega je selektor Edi Kastels sa spiska eliminisao 20-godišnjeg Emanuela Lekonta.

Najveće ofanzivno oružje tima biće Met Lodžeski. Nije mu se dalo da zaigra na prethodnom Evrobasketu, ali je nastavio sa dobrim igrama u Olimpijakosu i ima nameru da se sa kolegama iz kluba sretne u narednoj fazi takmičenja.

Ako pretpostavimo da će Litvanija i Letonija gotovo sigurno dalje, Belgija se nalazi odmah tu iza, Estonija i Ukrajina bi mogle da se oproste već u prvoj fazi, a na Ervelu i drugovima je samo da ne kiksnu protiv slabijih rivala. Duel sa Češkom će biti presudan u borbi za bolju poziciju pred nastavak.

Češka je na prvi pogled sasvim dobra ekipa, ali će morati mnogo da radi, da bude savršeno ukomponovana da bi se uključila u borbu za sam vrh grupne tabele. Ima fenomenalan atletski potencijal, a dodavanje Blejka Šilba može da znači veoma dobro pojačanje u šutu.

Za dve godine su stariji i iskusniji Tomaš Satoranski i Jan Veseli. Plejmejker je dospeo u krem evropske košarke, Barselona je prošle godine svirala u taktu koji su joj nametali on i Mario Hezonja, dok je bivši košarkaš Partizana u viziji Željka Obradovića postao prva lažna petica u istoriji evropske košarke.

Duel sa Letonijom će u najavi biti spektakularan, a povoljan razvoj okolnosti mogao bi da odvede Češku dalje od očekivanog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve