Nova vest
Košarka

Sreda, 09.09.2015.

21:16

Mirotićevo pokajanje, šajkača i blistava Srbija

Dan posle incidenta sa cepanjem srpske zastave, Nikola Mirotić se pojavio na treningu sa saigračima.

Izvor: NK

Autor: NK

Default images
B92/NK

Delovao je raspoloženo iako je prethodne večeri i noći usijao društvene mreže.

Kada se trening završio uputio se u svlačionicu kroz miks zonu u kojoj igrači inače daju izjave. Na pokušaje srpskih novinara da ga dozovu, nije reagovao. Pognute glave lagano je prošao, a onda nekoliko trenutaka kasnije se vratio. Smušenog, pokajničkog izraza lica, polako je počeo izlaganje.

„Mogu samo da kažem da mi je mnogo žao. Nijednog trenutka nisam znao da je u pitanju zastava, ne samo srpska nego bila koja druga. Na snimku se može videti, kao što znate, kad izgubite utakmicu, spustiš glavu dole i ideš pravo u svlačionicu. Ja sam spustio glavu dole i odjednom sam video nešto na glavi. To sam uzeo i počeo da cepam, tek kasnije sam video šta sam uradio, da je srpska zastava", rekao je Mirotić.

Srpski centar Miroslav Raduljica je rekao da snimak incidenta nije video, verovatno želeći da izbegne bilo kakvu polemiku. Selektor Đorđević je samo kratko prokomentarisao da veruje u Mirotićevo iskreno izvinjenje.

Elem, ono što je nama košarkaški bilo mnogo važnije počelo je sat i po kasnije. Izlazimo snimatelj i ja ispred hale, a napolju trubači i naši navijači koji slave kao da je pobeda već obezbeđena. Vesela atmosfera i uobičajeni povici kad se igra sa turskom reprezentacijom: „Ko ne skače, taj je Turčin, ooooo...“

Nekoliko metara dalje štand sa zvaničnim suvenirima šampionata, a među njima crna šajkača sa kokardom i to za 20 evra. Kačket Srbije je 15 evra, majice su 20 i 25 evra. Najjeftiniji je privezak za ključeve koji se može kupiti za osam evra.

Utakmica Srbija – Turska igrala se u radno vreme što je uticalo na slabiju posetu turskih navijača, ne i pristalica naše selekcije. Prethodne večeri njih nekoliko stotina bodrilo je Atamanove izabranike protiv Nemačke, a danas jedva nekoliko desetina njih smestilo se na tribinu iza koša napram novinarskih mesta odnosno sa desne strane vašeg ekrana. Daleko manje vatreni nego 19 sati ranije. Na pitanje gde su ostali odgovaraju „Arbeit“.

Tribina iza zapisničnog stola i klupe naše reprezentacije bila je krcata navijačima Srbije. Ceo meč su proveli na nogama pevajući i skandirajući imena srpskih igrača. Kako bi neki igrač ubacio loptu u koš tako bi krenulo glasno skandiranje njegovog imena i nisu se zaustavljali dok im ovaj ne uzvrati pozdravom. Nisu zaboravili ni Marka Ivkovića, navijača Crvene zvezde koji je prošle godine ubijen u Istanbulu kada su crveno-beli igrali sa Galarasarajem. U dva, tri navrata uzvikivali su njegovo ime.

Na terenu novo umetničko delo Miloša Teodosića. Čini mi se da bih i ja, ne baš preterano spretna, pogodila koš nakon njegove asistencije. Razleteli su se naši igrači po terenu. Razbudio se Miroslav Raduljica, koji je kasnije skromno prokomentarisao da je sve to do Tea. Nikola Kalinić je samo nastavio tamo gde je stao dan ranije protiv Islanda. Ne znam koliko često reditelj prenosa prikazuje klupu naše reprezentacije pa ne znam da li imate priliku da vidite, Bogdan Bogdanović stoji tokom cele prve četvrtine, sve dok ne uđe u igru. Pojas zbog problema sa povredom leđa i dalje nosi.

Posle konferencije za medije, ispred novinarske sale za ručavanje zatičem selektora Turske Ergina Atamana koga smo dan ranije snimali zbog najave utakmice. Srdačno, uz osmeh, reče „Dobar dan“ i pre nego što sam stigla bilo šta da zaustim.

Posle sinoćne pobede Italije nad Španijom, s nestrpljenjem se čekao meč sa domaćinom Nemačkom. I priredili su nama novinarima igrači dva tima malo trening. Kako su novinarska mesta u hali udaljena od miks zone stotinak metara, bar 30-ak sekundi pre kraja utakmice moramo da se uputimo ka mestu za davanje izjava, s obzirom da smo daleko od trkačkih sposobnosti Juseina Bolta. Istrčimo mi tako polukrug, kad nekoliko košarkaških sekundi odnosno realnih minuta, vraćaj se nazad na produžetak. Elem, ishod znate. Sutra od 14.30 Srbija i Italija boriće se za prvo mesto u grupi B.

U pres centru počinju kalkulacije. Šta ako budemo B1, a šta ako budemo B2... Raspravu okončava kolega Šarenac rečenicom „Bolje da završimo šampionat sa 9-0, nego 8-1“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve