Utorak, 01.09.2015.

10:00

Naših osam zlata

Svako vreme ima sve heroje, a ovi heroji bili su ti koji su oblikovali Srbiju, a pre toga Jugoslaviju u zemlju košarke.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Naših osam zlata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

Zii

pre 8 godina

Drage komšije, te medalje je osvojila NAŠA zemlja, tako da su to naše medalje i svako ko je smatrao Jugoslaviju za svoju zemlju može da kaže "naše medalje". Nigde u tekstu ne piše da su to medalje Srbije, već naše medalje. Te medalje nisu osvojili Marsovci, već sportisti moje i naše domovine.
Drugo, sve medalje, u svim sportovima, posle 1992. koje je osvojila SRJ se računaju Srbiji koja je jedina naslednica SRJ i SCG. Isti je slučaj recimo sa Češkom i Čehoslovačkom.
Treće, zavisi od sporta do sporta, tj. od međunarodnih federacija, da li se Srbiji računaju medalje ili ne. Recimo u vaterpolu nam se računaju medalje SFRJ jer je tako odlučila FINA. U košarci nam se, nažalost, ne računaju (verovatno da bi Amerikanci bili najtrofejniji, a ne mi), ali je isto tako činjenica da je moja zemlja bila prvak 8 puta...
I da, sve olimpijske medalje SFRJ, SRJ i SCG se računaju Srbiji, jer je Olimpijski komitet Srbije osnovan 1910., a 1912. primljen u Međunarodni olimpijski komitet, da bi kasnije bio preimenovan u Jugoslovenski olimpijski komitet. Posle odvajanja Crne Gore, ponovo je vraćeno staro ime OKS.
Pozdrav svim dobrim ljudima, Jugoslavija u srcu!

jedan Nenad

pre 8 godina

"a posle raspada Jugoslavije ostao je žal što godinu dana kasnije, na Olimpijskim igrama u Barselone, nisu odmerili snage sa ’Timom snova’. "
Najjači utisak.

dex

pre 8 godina

@zgslavac

Verovatno si u pravu, ali Srbija je naslednik Jugoslavije i u dobrom i u losem. Iz tog razloga MOK prevashodno sve jugoslovenske medalje pripisuje Srbiji, kao i SSSR-ove Rusiji. Ne znam doduse kakav je slucaj sa Cehoslovackom.

zgslavac

pre 8 godina

Naravno da su medalje srpske jer se posle raspada sfrj pokazalo ko jedini od njenih bivših naroda zna da igra košarku:2 svetska zlata i 3 evropska za srbe za ostale 0.
(miki, 3. septembar 2015 17:10)

Dakle svi rukometni i nogometni uspjesi Jugoslavije su danas Hrvatski jer se "nakon raspada SFRJ moglo vidjeti tko jedini zna igrati te sportove"? Jel to želiš da kažeš? Usput, Hrvatska je osvojila nekoliko medalja na EP, SP i OI pa nije da baš ne znamo igrati košarku.

Majko mila kakvih sam sve argumenata pročitao, netko razdruživanja republika uspoređuje sa plaćanjem u birtiji i slično. Da odgovorim na najčešći argument (da ne kažem glupost)

Srbija od Berlinskog kongresa ima državnost, i ulaskom u Jugoslaviju nije se toga odrekla. Točno! Ali npr. drugu Jugoslaviju je stvorilo 6 jednakopravnih republika. To je bila državna zajednica a ne teritorij pod Srbijom koji se kasnije odcijepio. Shvatite da se 1991. Slovenija i Hrvatska nisu odvojile od Srbije nego od Jugoslavije pošto nikad nisu ni bile dio teritorija Srbije već Jugoslavije (Ili tvrdite da je to bila velika Srbija? Odlučite se).

Dakle medalje su bile jugoslavenske. Izlaskom Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije ta država nestaje, UN jasno kaže da se raspala na 6 dijelova, da SRJ nije njezin pravni nasljednik već svih 6 republika, i zato sve dijele zajednički vanjski dug, sve su podijelile međusobno zgrade ambasada po svijetu i tako bi trebale i medalje.

To nije teško za shvatiti nego nekima za prihvatiti

PeraQ

pre 8 godina

O obrazu nemoj jer nemaš pojma šta je to, pošto si još na prvoj lekciji: najosnovniji elementi logike i istine!
Napravili smo od klinaca slede?e reprezentativce poslednjih desetak godina: Krsti?,Perovi?,Veli?kovi?,Trikovi?,Bogdan i Milutinov, plus moj favorit Pekovi?.
O Veselom, Žofriju i ostalim ne?u.
(danilo, 3. septembar 2015 16:37)

Kad ti nekom pricas o logici onda to postaje tragikomicno...

Hajdemo malo o elementarnoj logici koja kaze da ne mogu da budu i Bjelica i Bogdan vasi igraci jer je jedan otisao pre osamnaeste godine od vas dok je drugi dosao posle osamnaeste godine kod vas sto ce reci da ste po toj logici mogli samo jednog od njih tj. ili ste stvorili Bjelicu koji je bio vase dete ali su Bogdana u tom slucaju stvorili u Zitko Basketu ili ste stvorili Bogdana ali je u tom slucaju Bjelicu stvorila Zvezda jer je on do dolaska kod Karija bio pravi anionimus, daleko veci nego Bogdan i Kari i Zvezda su jednog takvog anonimusa vratili u zivot i fizicki i psihicki!

Da imas malo logike shvatio bi da sam ja u svom komentaru napisao "da u mladjim kategorijama niste napravili nijednog iole bitnijeg igraca poslednjih godina"!!! Kljucna rec su MLADJE KATEGORIJE i poslednjih godina tako da ne znam zasto pominjes Krstica, Pekovica, Bogdana ili Milutinova kad oni NISU PROSLI VASE MLADJE KATEGORIJE! O Lovernju i Veselom stvarno da ne pricamo jer tek oni nisu...

Prvo trebas da imas funkcionalnu pismenost i shvatis napisano pa onda da mlatis nekom o logici!

Jabilondo

pre 8 godina

Za sve koji govore o vlasništvu medalja, vrlo jednostavno - sve su one naše, tj. nama pripadaju sve medalje zemalja kojima smo mi sami pripadali.

Ako sam se ja radovao medaljama 1989, 1995, 2009, što je meni bitno kako se zvala država i ko ju je činio? Pa čije su to danas medalje, španske možda?

Manite se ćorava posla, nije priča o prisvajanju, jer medalja 1989. pripada i Hrvatima, ona iz 1995 i Crnogorcima, ali sve one takođe, pa i ova 2009 pripada i Srbima. Ko je na ulicu izašao, grizao nokte, tugovao i radovao se, njegova je.

my way

pre 8 godina

Cuj ovo:
"Srbija jedina nije istupila iz Jugoslavije te joj stoga i pripada njeno nasledstvo."
Znaci Srbija je jos u Jugoslaviji?

Imajte bar malo obraza, ne pripadaju nam medalje koje je osvojila SFRJ.
(baki, 04. septembar 2015 05:46)

Obraza? Ko o cemu... Nije vam dosta sve sto ste uradili, vec bi i nasu drzavnost koja traje neprekidno od Berlinskog kongresa da gasite, da ste po vama vi Srbiju stvorili, da nasa drzava postoji otkad vi odlucite. Da, jesmo u Jugoslaviji, pre toga je Jugoslavija bila u Srbiji, da niste vi nesto od toga mozda stvorili?

my way

pre 8 godina

Jeste, novopeceni susedi i ovdasnji delioci necega sto nije vase, najbolje da Srbija nema nijednu medalju, jer je FIBA priznala Kosovo. Mi smo nezavisna drzava od Berlinskog kongresa, nasa drzavnost nije prestala kad je neko usao u sastav nase drzave, a svakako nije ni nastala ni prestala kad je iz nje izasao. Bas kao sto ste i svi vi osim BiH priznavali Kosovo kao novu drzavu i uspostavljali odnose sa njim, tako su drugi priznavali vas 92. (Crnu Goru kasnija naravno), dok SRJ, ni Srbiju nije niko jer smo, kao sto rekoh, drzava od 1878. I ne, niste bili deo Velike Srbije ili ne znam kakve tudje drzave, vec zajednicke i da smo se mi odvojili od Jugoslavije mi bi bili nova drzava, a kontinuitet sa Srbijom stvorenom na Berlinskom kongresu bi bio vas. Mozda zvuci apsurdno, ali tako je i ako cete iskreno i bolje da razmislite, to je i pravedno. Niko vam ne dira u jednu jedinu medalju od vaseg nastanka, ali svoje da dajemo, tj. da ga se odricemo, niti mozemo niti hocemo. Znate da ne mozete da pretendujete na medalje koje nisu vase, pa bi da se one izbrisu, da ne postoje, a time vredjate sve sportiste koji su ucestvovali u njihovom osvajanju.

Alkatel

pre 8 godina

Samo cu pomenuti imena tehnika Fibe Sapera , i genseka Fibe Stankovica . Njihov doprinos medaljama je mnogo veci nego sto mislite . A hiljade trenera na celu sa Profesorom i Zeravicom i njihovom skolom , moglo je tada u svakom kraju Juge da sastavi tim koji bi osvonjio isti broj medalja .

Gordan

pre 8 godina

eh da mi je da se sve ovo ponovi i naravno da sam mladji 20godina

najlepse detinjstvo, ako je bi rat i posle ratna situacija gde nisam imao za kiflu...ali uz ove momke je vredelo odrastati!!! SRBIJAAAAA

baki

pre 8 godina

Cuj ovo:
"Srbija jedina nije istupila iz Jugoslavije te joj stoga i pripada njeno nasledstvo."
Znaci Srbija je jos u Jugoslaviji?

Imajte bar malo obraza, ne pripadaju nam medalje koje je osvojila SFRJ.

Dragan VG

pre 8 godina

@ Nikolla

Pricaj to za Jugoslaviju u svoje ime. Nemoj da generalizujes sve Srbe, zato sto to jednostavno nije istina!
Za mnoge od nas je to bila otadzbina...

nebojsa

pre 8 godina

svi su ponosni iz bivse sfrj na uspehe u kosarci. naravno, samo je hrvatima kiselo.
kiselo im je jer oni nisu nastavuli sa medaljama i nisu slavili pobede.

kako god se one zvale, bile su nase.

Stara kuka

pre 8 godina

Sta je hrvati,pa cija je bila SRJ od 1995 do 2006 i ko je za nju igrao i navijao,da nije bila vaša,da je niste mozda voleli i postovali?Ajde sta placete,medalje su zajedničke do 1995 posle toga naše!

pevix

pre 8 godina

Pa nego cije su medalje ako nisu Srpske? sto se tice vas hrvata, vi ste rekli da ne zelite da imate ista zajednicko sa srbima pa ste se tako i odrekli od medalja, da ne zelite da imate nikakve veze sa srbima, da zelite svoju drzavu sa smanjenim brojem srba u njoj... i svaka vam cast uspeli ste u tome svemu. ali ja stvarno sad ne mogu da razumem sta hocete? idete po srpskim sajtovima, filmovima... da vredjate. imate svoje sajtove, medije, filmove, muziku... pa tamo radite sta hocete, okanite se nas.

miki

pre 8 godina

Naravno da su medalje srpske jer se posle raspada sfrj pokazalo ko jedini od njenih bivsih naroda zna da igra kosarku:2 svetska zlata i 3 evropska za srbe za ostale 0.

vlado

pre 8 godina

hrvati su ogorceni...srbija od 1995 do danas ima 5 zlatnih medalja...ej ..pet.!! hrvati kazu " niste se zvali tada srbija nego jugoslavija zato je crna gora isto tolko odgovorna za zlato" a u svim godinama nije bilo vise od 2 crnogorca u timu..facit: hrvati pate i mnogo ih boli da su srbi osvojili 5( pet) zlatnih medalja i sto su tako najbolja evropska zemlja u kosarci..najveca evropska zemlja u kosarci ako cemo konkretnije..ukupno od 1995 imamo 9 medalja,znate li vi rodjaci sta je imati 9 medalja u kosarci?? to nema ni spanija,ludaci jedni..;) znam da oni pate ,nevoli oni to da citaju i neka ..neka nevole

Beleg

pre 8 godina

nisam znao da moja Crna Gora ima 8 zlata!!! sve medalje sto su osvojene do 2006 su zajednicke medalje, srbije, crne gore, hrvatske, bosne, slovenije i makedonije!! vase medalje su one koje su osojene od 2006!!!
(veliki pijesak BAR, 03. septembar 2015 15:47)

Pa svi vi ste izašli iz zajedničke države, a mi smo nastavili da postojimo kao ta država (nebitno pod kojim imenom), preuzevši pritom i sve dugove.
Pojednostavio sam ti što sam više mogao, pozz i pratite nas preko malih ekrana

Mile JNA

pre 8 godina

@ zgslavac

1. Kad svi odu iz kuce, da zive u stanu, ponesu ponesto sa sobom ali stvari ostanu u kuci kod onog ko je ostao.

2. Ambasade nisu razdeljene vec svaka od novonastalih drzava ima svoju ambasadu.

3. Kad neko resi da samostalno ode red je da sam plati dugove pre nego sto ode a ne da to ostane na onom ko ostane zadnji. Ti kad odes u kafic/kafanu, verovatno po toj logici odes prvi i nikad nista ne platis da bi umesto tebe platio onaj ko ostane poslednji.

4. Najbitnije - Srbija je nasledila SFRJ u UN jer joj je ostala stolica koju je imala SFRJ. Isto je bilo i u MOK i u mnogim drugim medjunarodnim organizacijama i ona je nastavila kontinuitet SFRJ dok su sve ostale drzave usle kao potpuno novonastale drzave i kao takve i nisu imale sta da unesu jer su same odlucile da raskrste sa svim iz prethodne zajednice samo da imaju svoju drzavu

Elem, "Posle Titove smrti, tenzije između političkih elita u Jugoslaviji su rasle, da bi prerasle u ustavnu krizu, koja je 1990. godine dovela do raspada vladajuće partije, a 1991. i proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske 1992. su nezavisnost proglasile Makedonije i Bosna i Hercegovina, a Srbija i Crna Gora su formirale Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je 2002. reformisana i preimenovana u Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora. Nakon referenduma o nezavisnosti i razvrgavanja te zajednice pravni naslednik je 2006. postala Srbija.

PeraQ

pre 8 godina

1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvajača zlatne medalje na takmičenjima koje pominjete, imate reč "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Srbija je zahvaljujući referendumu u Crnoj Gori postala smostalna 21.05.2006. godine.
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomoć ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
(Nem sam k'o riba, 3. septembar 2015 15:13)


Posto si otprilike i pametan kao jedna riba od tri slova, cisto da ti nacrtam kako bi mogao da shvatis!!!

Na osnovu člana 73. tačka 2. Ustava Republike Srbije, a polazeći
od Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora, usvojenom
2002. godine, “utvrđenog prava države članice koja ne iskoristi pravo na istupanje iz državne zajednice Srbija i Crna Gora da nasledi pravo na međunarodno-pravni subjektivitet državne zajednice Srbija i Crna Gora”, Narodna skupština Republike Srbije donela je Odluku o obavezama državnih organa Republike Srbije u ostvarivanju nadležnosti Republike Srbije kao sledbenika državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Službeni glasnik Republike Srbije, br. 48/2006.

Da ne bi mnogo zamarao mozak, najbitnije je ono pod navodnicima!!!

Eto zasto se medalje osvojene u zajednici SCG pripisuju Srbiji, mada ne bih imao nista protiv i da se vama pripise proporcionalno medalja koliko ste sa vasim igracima ucestvovali u njihovom osvajanju, znaci sa cca 5%!

Wllaxy

pre 8 godina

1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvajača zlatne medalje na takmičenjima koje pominjete, imate reč "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomoć ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....
(Nem sam k'o riba glup sam ko som, 3. septembar 2015 15:13)

Susjede, odlucite se vise - hocete li da racunate samo rezultate Srbije kao samostalne drzave znaci u poslednjih osam godina ili rezultate Srbije sa CG u kojoj je Crna Gora imala po jednog do max dva igraca u timu!? Mozes da omalovazavas uspehe Srbije dok je bila u drzavnoj zajednici SCG i negiras recimo Indijanopolis 2002. godine, ali cisto za tvoju informaciju tamo je recimo iz CG bio jedino Drobnjak koji protiv SAD ili Argentine u finalu nije igrao niti jedan minut, dok su 2001. igrali Drobnjak i Scepanovic. Tako je bilo i 1995. i 1997. godine kada je osvojeno zlato svi igraci su bili iz Srbije (racunajuci i Paspalja) sto se lako da proveriti...
Znaci mozes slobodno da se tesis i omalovazavas uspehe Srbije, bilo samostalno ili u zajednici sa CG ali cinjenice su jedno a pored pobrojanih za nas cinjenica je da vi u poslednjih 20 godina nemate ama bas nijednu medalju!

(Wllaxy, 30. avgust 2015 14:30)

Wllaxy

pre 8 godina

1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvaja?a zlatne medalje na takmi?enjima koje pominjete, imate re? "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomo? ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....
(Nem sam k'o riba glup sam ko som, 3. septembar 2015 15:13)

Susjede, odlucite se vise - hocete li da racunate samo rezultate Srbije kao samostalne drzave znaci u poslednjih osam godina ili rezultate Srbije sa CG u kojoj je Crna Gora imala po jednog do max dva igraca u timu!? Mozes da omalovazavas uspehe Srbije dok je bila u drzavnoj zajednici SCG i negiras recimo Indijanopolis 2002. godine, ali cisto za tvoju informaciju tamo je recimo iz CG bio jedino Drobnjak koji protiv SAD ili Argentine u finalu nije igrao niti jedan minut, dok su 2001. igrali Drobnjak i Scepanovic. Tako je bilo i 1995. i 1997. godine kada je osvojeno zlato svi igraci su bili iz Srbije (racunajuci i Paspalja) sto se lako da proveriti...
Znaci mozes slobodno da se tesis i omalovazavas uspehe Srbije, bilo samostalno ili u zajednici sa CG ali cinjenice su jedno a pored pobrojanih za nas cinjenica je da vi u poslednjih 20 godina nemate ama bas nijednu medalju!

Zoc

pre 8 godina

(veliki pijesak BAR, 03. septembar 2015 15:47)

E moj Baranin, kad bi se malo raspitao video bi da je Srbija pravni sukcesor SR Jugoslavije po odlukama UN i Fiba tako da sve medalje od 1992 se pripisuju Srbiji, a vama rezultati od 2006, posto ste vi nova drzava dok mi to nismo. Da je to tako vidi se i po tome sto ste nakon osamostaljivanja vi igrali kvalifikacije od pocetka, dok smo mi nastavili bodovni skor SRJ odnosno SiCG. I to bi svi trebalo da znaju, posebno neinformisani novinari koji idu u krajnost i Srbiji ili pripisuju uspehe SFRJ (ovaj clanak) ili ne pripisuju niti te niti one iz perioda SRJ.
Srbija ima 3 zlata, 1 srebro i bronzu na EP, 2 zlata i jedno srebro (jos jedno pokradeno) na SP, i jedno srebro na OI - zapamtite svi!

vs

pre 8 godina

Neka se svi kite medaljama, šta je loše u tome? Svih 6 republika do `91, a od tada na ovamo (i posle 2006) Srbija i bratska CG. I drago mi je zbog pobeda CG, osim protiv nas.
Crna Gora i Srbija to je jedna familija!
Do zlata srpski junaci!

Marko

pre 8 godina

Sva su mi naša zlata najdraza . I europska i svjetska . Ali mi je najdraže srebro iz finala protiv originalnog dream teama . Ipak mi imamo najvise medalja u europi poslije srba i crnogoraca !

zoran

pre 8 godina

Meni su posebno drage medelje koje su za Srbiju osvajali Slovenci, Hrvati i muslimani. Pa nikada Srbija ne bi imala medalju u ginastici da nije bilo Hrvata. Hvala vam puno sto ste Srbiju obogatili tolikim medaljama. Sami nikad ne bi uspeli.

stefan

pre 8 godina

Smesno je da drzave koje su trazile otcepljenje od Jugodlavije(Hr, BiH, CG, Mk, Slo), sada zele nesto za sebe. Hrvatska postoji od 1991. kada se na silu otcepila, kako onda Hrvati imate obraza da pripisujete sebi medalje koje su osvojene pre 1991. kad Vas tada jednostavno nije bilo. To vazi i za sve ostale "drzave" bivse Jugoslavije. Pet drzava je zatrazilo svoju samostalnost, dobili ste je. Ostala je samo Srbija, kao jedini naslednik. Cak i da je sve nasledila SCG, kasnije je, svi znamo i ona trazile otcepljenje od SRBIJE. Tako da bi bilo najbolje da se pokrijete usima i da ne brukate sebe i svoje nazovi "drzave".

szobi

pre 8 godina

Pazi ovih suseda što se ovde predstavljaju kao Srbi pa pišu komentare tipa:" Ja ne priznajem te medalje od pre 92, jer to nije bila naša samostalna država Srbija!" Ej moji Hrvati...Ko vas ne zna skupo bi vas platio.

Vitez

pre 8 godina

I onda se Srbi ljute kad netko kaze da je Jugoslavija bila uljepsano ime za veliku Srbiju. A evo i danas gledaju na Jugoslaviju kao na Srboslaviju. :D

jovan

pre 8 godina

vidim da se komsije bune kako navodno srbija prisvaja medalje. sada neki komsije pise pogledaj na dresove sta pise. moze na dresovima da pise sta god hoces ali cinjenica je da su 99 % igraca koji su igrali za srj bili zapravo srbi, barem u kosarci.tako da srbija nista ne prisvaja sebi. kada je rec o srbiji u kosarci e onda vi nama spominjete neko prisvajanje.a kada za vas igraju mulaomoervic,draper,tamo jos neki amerikanac,pa samir,srna,halilovic itd onda to nije prisvajanje? a malo je cudno da su srbi jedini narod u ex-yu posle 95 godine koji osvaja medalje u kosarci bez obzira da li se drzava zvala srj,scg ili srb.tamo gde su srbi tamo su i medalje u kosarci.

BILD

pre 8 godina

@pero
Ajde ne lupetaj.
Gluplji komentar dugo nisam procito.
Mi smo na vrhu i bez njih.
Sta ce nam uopste u repezentaciji oni, oni koji su se odcepili od jugoslavije i pljunuli na Srbiju.l

PeraQ

pre 8 godina

nisam znao da moja Crna Gora ima 8 zlata!!! sve medalje sto su osvojene do 2006 su zajednicke medalje, srbije, crne gore, hrvatske, bosne, slovenije i makedonije!! vase medalje su one koje su osojene od 2006!!!
(veliki pijesak BAR, 3. septembar 2015 15:47)

Evo i tebi da otvorim oci...

Na osnovu člana 73. tačka 2. Ustava Republike Srbije, a polazeći
od Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora, usvojenom
2002. godine, “utvrđenog prava države članice koja ne iskoristi pravo na istupanje iz državne zajednice Srbija i Crna Gora da nasledi pravo na međunarodno-pravni subjektivitet državne zajednice Srbija i Crna Gora”, Narodna skupština Republike Srbije donela je Odluku o obavezama državnih organa Republike Srbije u ostvarivanju nadležnosti Republike Srbije kao sledbenika državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Službeni glasnik Republike Srbije, br. 48/2006.

Da ne bi mnogo zamarao mozak, najbitnije je ono pod navodnicima!!!

Eto zasto se medalje osvojene u zajednici SCG pripisuju Srbiji, mada ne bih imao nista protiv i da se vama pripise proporcionalno medalja koliko ste sa vasim igracima ucestvovali u njihovom osvajanju, znaci sa cca 5%!

NS

pre 8 godina

Gde danas srpska kosarkaska repezentacija, a gde su te zemlje koje su se odcepile od Jugoslavije ???
Srpska kosarkaskja repezentacija je na vrhu, svi ostali u EXYu su na dnu. Mnogi nemogu ni da se valifikuju, oni nesrecni koji odu na takmicenje ispadnu u grunoj fazi takmicenja.
Naravno da su sva zlata srpska.

Nikolla

pre 8 godina

Ja bih se tih medalja pod imenom Jugoslavija javno odrekao. Iako svi znamo da su Srbi bili glavni igraci u toj reprezentaciji. Jugoslavija je nesto sto u nasim srpskim srcima izaziva ogromnu gorcinu, greska koja nas je skupo kostala. Tako da to ime treba sto pre zaboraviti. Kao sto je zaboravljaju oni kojima je donela drzavu( Slovenija, Hrvatska), tako trebamo i mi, koje je upropastila.

danilo

pre 8 godina

E moj Danilo bez obraza!!!

"... niste napravili nijednog iole bitnijeg igraca poslednjih godina vec da ste sve pokrali od drugih a pre svega od FMP-a (Macvan, Raduljica, Musli, Djekic, Miljenovic, Bogdanovic koji je kod vas dosao sa 18 godina itd)!!!
(PeraQ, 3. septembar 2015 15:55)

O obrazu nemoj jer nemaš pojma šta je to, pošto si još na prvoj lekciji: najosnovniji elementi logike i istine!

Bjelica jeste Partizanovo dete i sam je izjavio da mu je dan kada je raspuštena njegova generacija bio najgori dan u životu.
Za njega lično jer procenjeno da ima slaba kolena i da neće izdržati.
Naša greška i mi smo je platili.
Ko hoće s tim da polemiše, najpre da dobije potvrdu od nadležnih organa.
Bogdan je došao kod nas sa 18 godina a Bjelica kod vas u 21.
Po vašoj čuvenoj logici Bogdan je bio već gotov igrač a Bjelica u pelenama, nije znao da vodi loptu?
Napravili smo od klinaca sledeće reprezentativce poslednjih desetak godina:
Krstić,Perović,Veličković,Triković,Bogdan i Milutinov, plus moj favorit Peković.
O Veselom, Žofriju i ostalim neću.
Koje je to igrače napravila u istom periodu Zvezda a da su došli u nju sa 18 godina, nepoznati klinci?
Znamo da je Nedović morao da umakne od vas u 21. godini jer mu taj isti Kari nije davao uopšte da igra, celu sezonu!
I gotova vaša priča o stvorenim mladim igračima.

zgslavac

pre 8 godina

znaci drzavne dugove mozemo da prisvojimo, a medalje ne? e pa ne moze i jare i pare drage komsije!
(seljo, 3. septembar 2015 15:34)

Baš obrnuto, vanjski dug plaćamo svi (ako nisi znao) a medalje ste uzeli sebi. To se ove obraz. Usput, moglo bi se pitati odakle taj vanjski dug, pošto je išao na nerazvijene zemlje, a ne na Sloveniju i Hrvatsku.

Mhotkombharata

pre 8 godina

Da se SFRJ kojim slucajem obrukao protiv SAD 60 razlike ne vjerujem da bi napisali Najvece sportsko ponizenje Srbije u istoriji.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Janez, 3. septembar 2015 15:23)


Janez, vi prvo trebate da dodjete u situaciju da igrate u borbi za medalje protiv tih SAD pa posle drzis pridike nekom drugom.

U stvari, prvo trebate nekako da dodjete do polufinala bilo kog takmicenja posto je to za vas misaona imenica...

Darko

pre 8 godina

@Statisticar Vikepedija je toliko nebitna i niko je ne smatra za ozbiljan izbor. Nama je na fakultetu bilo zabranjeno da je koristimo kao literaturu za pisanje radova,jm jer tamo svako moze da okaci sta zeli, jer njihovi administratori objavljuju gotovo sve. SRJ je pravna naslednica SFRJ,a Srbija je naslednica SRJ (odbosno SCV), jer Srbija nije izasla ni iz jedne drzave, vec su se drugi cepali i hteli svoje drzave, a sada bi da svojataju nasa zlata.

Dragan

pre 8 godina

Lep tekst koji ste morali da uprskate sa:a naredna tri se najradije sećamo.
A ko to? Jugoslavija više ne postoji,i
svestan sam toga,ali je to bila 'naša
država' nekada i nemojte da mi je
dirate. Svih zlatnih medalja se najradije
sećam i mislim da je to normalno. Bili smo i jača košarkaška i fudbalska i ekonomska i politička država nekada!!!

Tuvlauu

pre 8 godina

Realno za Jugoslaviju su svi znali, od Eskima do Aboridžina. Za Srbiju retko ko je čuo , a kamoli da zna gde se nalazi. Brkaju nas sa Sibirom i Sirijom....

veliki pijesak BAR

pre 8 godina

nisam znao da moja Crna Gora ima 8 zlata!!! sve medalje sto su osvojene do 2006 su zajednicke medalje, srbije, crne gore, hrvatske, bosne, slovenije i makedonije!! vase medalje su one koje su osojene od 2006!!!

Ivan Seničić

pre 8 godina

Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....
(Nem sam k'o riba, 3. septembar 2015 15:13)

Ako ćemo tako, kao samostalna država imamo evropsko srebro i svetsko srebro. A vi koliko imate medalja od kada ste samostalna država, moćna Crna Goro?

PeraQ

pre 8 godina

Eto naš Bjelica(jbg..Partizanovo dete i navijač!)40 godina posle Moke konačno vrlo bitan igrač u osvajanju zlata i stvaranju istorije.
Jes' da se čekalo dugo, ali može biti slatko?
(danilo, 3. septembar 2015 14:55)

E moj Danilo bez obraza!!!

Stvarno treba da nemas ni trunke obzira pa da za igraca (u ovom slucaju Bjelicu) koji kao neperspektivan nije dobio ni trunku sanse kod vas, kojeg ste oterali kao pionira iz vaseg kluba i kome ste zbog pogresne procene umalo upropastili karijeru proglasis za "vaseg"!!!
"2000. године дошао до ширег списка за пионирску репрезентацију, међутим управа Партизана је распустила читаву генерацију 1988. годиште и фокусирала се на 1989. годиште коју је прогласила талентованијом."
Da nije bilo Zvezde i Karija koji su ga vratili u zivot propao bi jos jedan igrac.
Btw. lepo je sto kazes da je Bjelica vas, jer bi po slicnoj analogiji konacno to znacilo da indirektno priznajes da u mladjim kategorijama niste napravili nijednog iole bitnijeg igraca poslednjih godina vec da ste sve pokrali od drugih a pre svega od FMP-a (Macvan, Raduljica, Musli, Djekic, Miljenovic, Bogdanovic koji je kod vas dosao sa 18 godina itd)!!!

MJ11

pre 8 godina

Srbija zvanično nije nasledik SFR Jugoslavije iako je Rusija naslednik SSSR-a (mi smo manji i slabiji pa sa nama mogu tako) zato što je navodno došlo do disolucije tj. do raspada a ne otcepljenja(mada je očigledno da su se države otcepile od Jugoskavije)ali Srbija jeste naslednik SRJ/SCG.Prema tome Srbiji bi trebalo da se računaju sve medalje posle 1995.E sad što se tiče Olimpijskih medalja tu je druga situacija jer je Olimpijski komitet Srbije osnovan 1910. pa preimenovan u Jugoslovenski pa se zbog toga Srbiji račnaju sve medalje na OI od 1912. pa na dalje.

Wllaxy

pre 8 godina

Smiješno. 
1995. se dogodila jedna od najvećih krađa u košarci, ali na štetu Litve, u finalu. 
U najveće krađe spada i pobjeda Španjolske protiv Hrvatske u četvrtfinalu u Beogradu na prvenstvu Europe. 15-20 spornih situacija --> sve su otišle na stranu Španjolske koja je bila organizator sljedećeg svjetskog prvenstva i morala je pobijediti.
(Rale, 03. septembar 2015 14:48)

Tužno!

Iste te 1995. godine se takođe dogodila i najveća bruka u istoriji košarke kada je jedna reprezentacija pobegla sa postolja ali pošto ipak negde ima Boga ta reprezentacija se nikad više nije vratila na postolje!

Btw. lepo je kad već govoriš o krađama da si zaboravio da pomeneš meč Turska - Srbija u polufinalu SP 2010. godine u Turskoj!

Mijo

pre 8 godina

Interesantno kako je Hrvatima, kada govirimo o akciji JNA 1991. , Srbija u potpunosti pravni naslednik SFRJ, a kada govorimo o medaljama onda nije... Sta hocete vi vise?

blaza

pre 8 godina

Meni su zlata 95 god. i 2001 najdraza.Prvo zbog pobede nad mocnom Litvanijom i Sabonisom i zbog povlacenja Hrvata sa dodele i tad i sad kad je bilo vaterpolo ne mogu da se pomire da smo bolji od njih.A drugo zlato zato smo sve lagano gazili sve redom i na kraju Turke domacine i zakucavanje Scepanovica-hahaha

Nem sam k'o riba

pre 8 godina

@Divos, 3. septembar 2015 14:28
1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvajača zlatne medalje na takmičenjima koje pominjete, imate reč "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Srbija je zahvaljujući referendumu u Crnoj Gori postala smostalna 21.05.2006. godine.
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomoć ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....

Realan samo

pre 8 godina

Realno, medalje SFRJ nisu naše nego zajedničke. Ali kad mi kažu da nisu ni ove posle '91, ne znam da li da se smejem ili plačem. Argumenti, Drobnjak odigrao maestralno utakmicu i po, a Ščepa 3 utakmice...

ferdinand

pre 8 godina

Retka prilika da se vide sva tri košarkaša Crvene zvezde koja su igrala za reprezentaciju.
(translucent, 03. septembar 2015 14:07)

Sram te bilo... Na vesti o reprezentaciji, ti prebrojavas ko je iz kog kluba. Dok je takvih kao ti, ovako ce nam biti. A od 2000. na ovamo prebroj koliko je igraca iz Partizana, a koliko iz klubova FMP, CZV, Hemofarm, Vojvodina, ako ces bas u "sitna crevca" !!! Najmanje je iz tzv. Partizanove skole. Do 2000. je ogromna vecina bila iz Partizana, ali ja sam i te reprezentacije voleo i pljuvao TV kad im nije islo, kad su krale sudije, kad su Grci navijali za Litvance '95. itd... Bez obzira sto su bili Partizanovi igraci.

@Ed

pre 8 godina

Zlato Atina 95 mi je najdraze. Grcka publika protiv nas i ono cuveno "uzeo si trofej Paspalje".. A ekipa istorijski dobra, Djordjevic, Danilovic, Savic, Divac su bili nosioci a sa njima sledeca generacija Bodiroga, Rebraca, Tomasevic.. Ocajni za pobedom Litvanci i Hrvati koji su se toliko nesportski poneli da je to najveca sramota u svetu sporta. Cak je i Hitler morao na Olimpijadi 36 da cestita crnom trkacu (Dzesi Dzejms ako se secam) iz Sjedinjenih drzava medalju a Hrvati su otisli.

Da ne zavrsim komentar u losem tonu ostace zapamceno zakucavanje Danilovica preko Sabonisa, neverovatno. :)

Onokao..

pre 8 godina

Samo da se javim da sam stigao iz prodavnice i da sam kupio punu kutiju maramica, tako da rvati mogu bezu grize savesti da pocnu da placu oko prisvajanja medalja iz proslosti...

zgslavac

pre 8 godina

Dakle redovno MVP ili u prvoj petorci prvenstva bili Krešimir Ćosić, Mirko Novosel, Dalipagć, Petrović, važne role igrali Kukoć, Rađa...osim Hrvata Zdovc, Delibašić. Ali medalje su srpske?

Mnogi komentiraju da je SRJ pravni nasljednik SFRJ. To je notorna laž! Postoji rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a iz 1993. godine koja to jasno i izričito kaže. Pravne nasljednice SFRJ su svih šest republika.

Ako ne vjerujete, evo vam nekoliko pitanja. 1. Ako je SRJ pravni nasljednik SFRJ, može li se svim ovim medaljama danas kititi i CG? Ili je opet nekom magijom po raspadu SiCG sve pripalo Srbiji?

2. Ako je Srbija pravni nasljednik SFRJ, zašto su onda jugoslavenske ambasade razdijeljene među 6 republika?

3. Najvažnije: ako je Srbija jedini pravni nasljednik SFRJ, zašto onda nije preuzela kompletan njen vanjski dug, nego ga plaćaju svih 6 država? Medalje ste prisvojili a vanjski dug podijelili, viteški nema šta.

Nismo bili dovoljno civilizirani da se raspadnemo u miru kao Čehoslovačka, niti smo ni danas na njihovoj razini, pošto se rezultati Čehoslovačke pišu i Slovačkoj i Češkoj, a kod nas Srbija sve pripisuje sebi.

pero

pre 8 godina

evo bas sad citam ovo i pade mi na pamet sta da se nije desilo ono sto se desilo 90-ih, sta bi sad radili sa izborom igraca, kad ocemo da se pobijemo dal Milutinov ili stimac.

Milos Teodosic; Bojan Bogdanovic; Nikola Pekovic; Goran Dragic; Nemanja Bjelica; Ante Tomic; Miroslav Raduljica; Mario Hezonja; Dario Saric; Boban Marjanovic; Jusuf Nurkic; Bogdan Bogdanovic; Mirza Teletovic; Zoran Erceg; Nikola Mirotic(verovatno); Nikola Vucevic; Zoran Dragic; Miro Bilan; Vlado Ilijevski; Sasa Pavlovic; Nemanja Nedovic; Ognjen Kuzmic; Roko Leni Ukic..............

Đorđe

pre 8 godina

Evropska prvenstva gledam od Zagreba 1989 i to mi je bilo jedno od najdražih. Igrali smo maestralno, na čelu sa neverovatnim Draženom. Ono je bila poezija kako smo igrali tada.
Ali ipak najdraže je zlato u Atini 1995. A dobro se sećam da smo jedva prošli kvalifikacije. Na produžetke smo dobili Bugarsku, što je neverovatno. A onda rapsodija! Videlo se sa koliko žara i energije su igrali momci tada. Sve okolnosti, sankcije, rat, nepravedno izbacivanje sa OI u Barseloni, pojačale su emocije kako kod igrača, tako i kod naroda. Tada se zaista osetilo jedinstvo čitave nacije, što dokazuje i onaj neverovatan doček ispred Skupštine i to krajnje spontan. Posle godina terora, nepravde, bar za trenutak smo se osetili kao pobednici.
A sa košarkaške strane možda i najkvalitetnije finale ikada. Antalogijska utakmica. Đorđevićevih 9 trojki, zakucavanje Danilovića preko Sabonisa... A Litvanija je imala baš jak sastav: Marčuljonis, Sabonis, Kurtinaitis... ma mnogo moćan tim. Ali ipak za naše šampione, nedovoljno dobar.

baki

pre 8 godina

Racunam samo zlata od Atine. Pre toga, to je bila neka druga zemlja. Voleo sam je i navijao svim srcem za nju, ali ta zemlja vise ne postoji. Ja ne zelim te trofeje, ne pripadaju mi.

danilo

pre 8 godina

Neretko protrče blesavi komentari tipa:
"Naša košarka nikada nije imala uspeha od kada glavnu reč vode igrači Partizana?!"
Na sreću, evo kratkog putovanja kroz naše evropske uspehe:
Kroz svih 8 zlata samo jedno, jedino bitno ime iz Zvezde:
Veliki Moka Slavnić!
Sve ostalo partizanovci i Dalmatinci, a od kada smo sami,partizanovci i Bodiroga.
Dejan je inače veliki partizanovac, pa po kriterijumima naših uplakanih,kao da je igrač Partizana.
Voleo bih sada - radi bratstva medju onima sa istorijom i onima bez nje- da opet osvojimo zlato pa da naši uplakani mogu reći:
Eto naš Bjelica(jbg..Partizanovo dete i navijač!)40 godina posle Moke konačno vrlo bitan igrač u osvajanju zlata i stvaranju istorije.
Jes' da se čekalo dugo, ali može biti slatko?

Milutin Pejanović

pre 8 godina

Odličan članak, ali molim Vas da obratite pažnju koje snimke kačite, s obzirom da se na snimku iz Atine 1995. vrte samo poeni koje su Litvanci davali.Naravno, mislim da je to previd na koji Vam treba skrenuti pažnju.

Igor

pre 8 godina

A zasto Srbija ne bi ,,prisvajala'' medalje?
Ako se recimo Katalonija sutra odvoji od Spanije, je l' onda i Spanija gubi sve medalje i krece ispocetka?
Niko vas nije terao da se odvajate.

Rale

pre 8 godina

Smiješno.
1995. se dogodila jedna od najvećih krađa u košarci, ali na štetu Litve, u finalu.
U najveće krađe spada i pobjeda Španjolske protiv Hrvatske u četvrtfinalu u Beogradu na prvenstvu Europe. 15-20 spornih situacija --> sve su otišle na stranu Španjolske koja je bila organizator sljedećeg svjetskog prvenstva i morala je pobijediti.

vUcA

pre 8 godina

Ja znam da je srbija najveca kosarkaska nacija u regiji ali stvarno nije lijepo da pribraja sebi medalje koje su osvajane prije 1990 kao SFRJ!!!
(..., 3. septembar 2015 14:16)
A da li je lepo izdati svoju domovinu. Srbija jedina nije istupila iz Jugoslavije te joj stoga i pripada njeno nasledstvo.

...

pre 8 godina

Ja znam da je srbija najveca kosarkaska nacija u regiji ali stvarno nije lijepo da pribraja sebi medalje koje su osvajane prije 1990 kao SFRJ!!!

ja

pre 8 godina

Ne znam zasto racunamo medalje koje nismo osvojili kao Srbija ( kad i fiba ne racuna )? ja racunam ono sto smo osvojili od 1992 u svim sportovima, pre toga me ne zanima.

Prodigy

pre 8 godina

Mi smo posle 2002 morali da uzmemo jos koje zlato,olako smo se odricali nekih igraca,kao npr. Stojakovic koji je trebao da bude lider tima jos dugo godina,ni Radmanovic se nije naigrao,Vujanic,Rakocevic i jos mnogo njih...svi su mladi zavrsili reprezentativne karijere a mogli su pruziti jos dosta toga.Ne znam dal su krivi igraci,selektori ili KSS,ali evidentno je da smo procerdali deset godina bez veze,a nije moralo tako da bude.Uzmimo primer Spanije i Argentine,jednom Gasolu,Navaru,Skoli i Djinobiliju nije bilo tesko da igraju tolike godine,a nama su igraci isli u penziju sa nepunih 30 god.I dan danas mi je krivo zbog toga.

Đorđe

pre 8 godina

Evropska prvenstva gledam od Zagreba 1989 i to mi je bilo jedno od najdražih. Igrali smo maestralno, na čelu sa neverovatnim Draženom. Ono je bila poezija kako smo igrali tada.
Ali ipak najdraže je zlato u Atini 1995. A dobro se sećam da smo jedva prošli kvalifikacije. Na produžetke smo dobili Bugarsku, što je neverovatno. A onda rapsodija! Videlo se sa koliko žara i energije su igrali momci tada. Sve okolnosti, sankcije, rat, nepravedno izbacivanje sa OI u Barseloni, pojačale su emocije kako kod igrača, tako i kod naroda. Tada se zaista osetilo jedinstvo čitave nacije, što dokazuje i onaj neverovatan doček ispred Skupštine i to krajnje spontan. Posle godina terora, nepravde, bar za trenutak smo se osetili kao pobednici.
A sa košarkaške strane možda i najkvalitetnije finale ikada. Antalogijska utakmica. Đorđevićevih 9 trojki, zakucavanje Danilovića preko Sabonisa... A Litvanija je imala baš jak sastav: Marčuljonis, Sabonis, Kurtinaitis... ma mnogo moćan tim. Ali ipak za naše šampione, nedovoljno dobar.

cro

pre 8 godina

Srbija nasljeđuje uspjehe SFRJ,haha, da nije bilo Hrvata ne bi nikad osvojili(i obrnuto.Hrvati ne bi bez Srba),tako da je smiješno,napišite Krešimir Ćosić je bio nezaustavljiv za sve,donio zlato,i onda napišete da ste vi nasljednici?!

ALEKSANDAR

pre 8 godina

Gledao sam tu generaciju 89‘ i 91‘ .To je bilo milina gledati,kakva je to moc bila...Ali najdraza mi je 95.Sa mnogo muke smo se kvalifikovali,i posle svih desavanja,sankcija,muke napacenog naroda,dolazi to zlato ni iz cega a puno ponosa,inata,srece...Kao da nam se ne znam sta dobro dogodilo,to je bila najveca radost za neku medalju jednog naroda u istoriji sporta.

Divos

pre 8 godina

Србија је наследница оне Југе, која и тако беше у неким западним круговима доживљавана као проширена Србија, па како је наследила "грехе" те Југе, наследила је и успехе.
Наравно, 5 од тих злата припадају тој Југи и у тим златима су уградили много тога, године рада, одрицања, ентузијазма и многи са простора Хрватске, БиХ, Словеније, и то наравно ваља уважавати.
Ипак, Србија је и самостално, сада већ без привесака освојила 3 злата (1995, 1997, 2001), и иако су сва злата драга, једно нам је некако највише остало у сећању, наравно оно у колевци цивилизације, Атини 1995-е.

Беше по много чему посебно, беше то након злочиначких санција силника наметнутих једној земљи, поносних, пркосних и загуљених људи, беше ту и пуно ината, жеље да се докаже васколиком свету да се кошарка у земљи Србији није заборавила играти, беше и много набоја, позитивне енергије. И следи блистави низ од 9 победа, и величанствено финале, и незаборавна партија једног омаленог плејмејкера.

То ће првенство остати упамћено по још много чему, по бестидном бексту једне репрезентације са постоља (побегоше ко пи*ке са постоља, и никад се не вратише), нешто незабележено у историји спорта, по срамном понашању грчке публике која је извиждала химну победника, али ми ћемо га памтити само по добром. Беше то и почетак најблиставије ере српске кошарке, која ће кулминацију имати у земљи Индијани 2002-е.
Како год, то је историја, сада је 2015-а, "Орловима" много среће на ЕП.

Statističar

pre 8 godina

8 zlata? Opet svojatanje? Jedino mi to tako gledamo. Ostali se smeju. Na Wikipedia stranici fino piše da ni Srbija ni Hrvatska nemaju zlatne medalje na Euro Basketima (link dole). Ima samo Jugoslavija (pet ona prva sa petokrakom i tri ona veštačka srpsko-crnogorska), a u ovoj prvoj reprezentaciji su kao što znamo igrali i Bosanci i Hrvati i Slovenci i Crnogorci, a bogami i poneki Makedonac. Između ostalog piše i ovo:

"Soviet Union (as of 1992) and Yugoslavia (as of 2006) are defunct. No team carried over the records of the Soviet Union and Yugoslavia."

Evo linka za one koji žele da vide stvari objektivno:
https://en.wikipedia.org/wiki/EuroBasket

Divos

pre 8 godina

Србија је наследница оне Југе, која и тако беше у неким западним круговима доживљавана као проширена Србија, па како је наследила "грехе" те Југе, наследила је и успехе.
Наравно, 5 од тих злата припадају тој Југи и у тим златима су уградили много тога, године рада, одрицања, ентузијазма и многи са простора Хрватске, БиХ, Словеније, и то наравно ваља уважавати.
Ипак, Србија је и самостално, сада већ без привесака освојила 3 злата (1995, 1997, 2001), и иако су сва злата драга, једно нам је некако највише остало у сећању, наравно оно у колевци цивилизације, Атини 1995-е.

Беше по много чему посебно, беше то након злочиначких санција силника наметнутих једној земљи, поносних, пркосних и загуљених људи, беше ту и пуно ината, жеље да се докаже васколиком свету да се кошарка у земљи Србији није заборавила играти, беше и много набоја, позитивне енергије. И следи блистави низ од 9 победа, и величанствено финале, и незаборавна партија једног омаленог плејмејкера.

То ће првенство остати упамћено по још много чему, по бестидном бексту једне репрезентације са постоља (побегоше ко пи*ке са постоља, и никад се не вратише), нешто незабележено у историји спорта, по срамном понашању грчке публике која је извиждала химну победника, али ми ћемо га памтити само по добром. Беше то и почетак најблиставије ере српске кошарке, која ће кулминацију имати у земљи Индијани 2002-е.
Како год, то је историја, сада је 2015-а, "Орловима" много среће на ЕП.

vUcA

pre 8 godina

Ja znam da je srbija najveca kosarkaska nacija u regiji ali stvarno nije lijepo da pribraja sebi medalje koje su osvajane prije 1990 kao SFRJ!!!
(..., 3. septembar 2015 14:16)
A da li je lepo izdati svoju domovinu. Srbija jedina nije istupila iz Jugoslavije te joj stoga i pripada njeno nasledstvo.

Igor

pre 8 godina

A zasto Srbija ne bi ,,prisvajala'' medalje?
Ako se recimo Katalonija sutra odvoji od Spanije, je l' onda i Spanija gubi sve medalje i krece ispocetka?
Niko vas nije terao da se odvajate.

Wllaxy

pre 8 godina

Smiješno. 
1995. se dogodila jedna od najvećih krađa u košarci, ali na štetu Litve, u finalu. 
U najveće krađe spada i pobjeda Španjolske protiv Hrvatske u četvrtfinalu u Beogradu na prvenstvu Europe. 15-20 spornih situacija --> sve su otišle na stranu Španjolske koja je bila organizator sljedećeg svjetskog prvenstva i morala je pobijediti.
(Rale, 03. septembar 2015 14:48)

Tužno!

Iste te 1995. godine se takođe dogodila i najveća bruka u istoriji košarke kada je jedna reprezentacija pobegla sa postolja ali pošto ipak negde ima Boga ta reprezentacija se nikad više nije vratila na postolje!

Btw. lepo je kad već govoriš o krađama da si zaboravio da pomeneš meč Turska - Srbija u polufinalu SP 2010. godine u Turskoj!

Mijo

pre 8 godina

Interesantno kako je Hrvatima, kada govirimo o akciji JNA 1991. , Srbija u potpunosti pravni naslednik SFRJ, a kada govorimo o medaljama onda nije... Sta hocete vi vise?

Prodigy

pre 8 godina

Mi smo posle 2002 morali da uzmemo jos koje zlato,olako smo se odricali nekih igraca,kao npr. Stojakovic koji je trebao da bude lider tima jos dugo godina,ni Radmanovic se nije naigrao,Vujanic,Rakocevic i jos mnogo njih...svi su mladi zavrsili reprezentativne karijere a mogli su pruziti jos dosta toga.Ne znam dal su krivi igraci,selektori ili KSS,ali evidentno je da smo procerdali deset godina bez veze,a nije moralo tako da bude.Uzmimo primer Spanije i Argentine,jednom Gasolu,Navaru,Skoli i Djinobiliju nije bilo tesko da igraju tolike godine,a nama su igraci isli u penziju sa nepunih 30 god.I dan danas mi je krivo zbog toga.

Darko

pre 8 godina

@Statisticar Vikepedija je toliko nebitna i niko je ne smatra za ozbiljan izbor. Nama je na fakultetu bilo zabranjeno da je koristimo kao literaturu za pisanje radova,jm jer tamo svako moze da okaci sta zeli, jer njihovi administratori objavljuju gotovo sve. SRJ je pravna naslednica SFRJ,a Srbija je naslednica SRJ (odbosno SCV), jer Srbija nije izasla ni iz jedne drzave, vec su se drugi cepali i hteli svoje drzave, a sada bi da svojataju nasa zlata.

ALEKSANDAR

pre 8 godina

Gledao sam tu generaciju 89‘ i 91‘ .To je bilo milina gledati,kakva je to moc bila...Ali najdraza mi je 95.Sa mnogo muke smo se kvalifikovali,i posle svih desavanja,sankcija,muke napacenog naroda,dolazi to zlato ni iz cega a puno ponosa,inata,srece...Kao da nam se ne znam sta dobro dogodilo,to je bila najveca radost za neku medalju jednog naroda u istoriji sporta.

Ivan Seničić

pre 8 godina

Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....
(Nem sam k'o riba, 3. septembar 2015 15:13)

Ako ćemo tako, kao samostalna država imamo evropsko srebro i svetsko srebro. A vi koliko imate medalja od kada ste samostalna država, moćna Crna Goro?

ferdinand

pre 8 godina

Retka prilika da se vide sva tri košarkaša Crvene zvezde koja su igrala za reprezentaciju.
(translucent, 03. septembar 2015 14:07)

Sram te bilo... Na vesti o reprezentaciji, ti prebrojavas ko je iz kog kluba. Dok je takvih kao ti, ovako ce nam biti. A od 2000. na ovamo prebroj koliko je igraca iz Partizana, a koliko iz klubova FMP, CZV, Hemofarm, Vojvodina, ako ces bas u "sitna crevca" !!! Najmanje je iz tzv. Partizanove skole. Do 2000. je ogromna vecina bila iz Partizana, ali ja sam i te reprezentacije voleo i pljuvao TV kad im nije islo, kad su krale sudije, kad su Grci navijali za Litvance '95. itd... Bez obzira sto su bili Partizanovi igraci.

@Ed

pre 8 godina

Zlato Atina 95 mi je najdraze. Grcka publika protiv nas i ono cuveno "uzeo si trofej Paspalje".. A ekipa istorijski dobra, Djordjevic, Danilovic, Savic, Divac su bili nosioci a sa njima sledeca generacija Bodiroga, Rebraca, Tomasevic.. Ocajni za pobedom Litvanci i Hrvati koji su se toliko nesportski poneli da je to najveca sramota u svetu sporta. Cak je i Hitler morao na Olimpijadi 36 da cestita crnom trkacu (Dzesi Dzejms ako se secam) iz Sjedinjenih drzava medalju a Hrvati su otisli.

Da ne zavrsim komentar u losem tonu ostace zapamceno zakucavanje Danilovica preko Sabonisa, neverovatno. :)

Milutin Pejanović

pre 8 godina

Odličan članak, ali molim Vas da obratite pažnju koje snimke kačite, s obzirom da se na snimku iz Atine 1995. vrte samo poeni koje su Litvanci davali.Naravno, mislim da je to previd na koji Vam treba skrenuti pažnju.

vlado

pre 8 godina

hrvati su ogorceni...srbija od 1995 do danas ima 5 zlatnih medalja...ej ..pet.!! hrvati kazu " niste se zvali tada srbija nego jugoslavija zato je crna gora isto tolko odgovorna za zlato" a u svim godinama nije bilo vise od 2 crnogorca u timu..facit: hrvati pate i mnogo ih boli da su srbi osvojili 5( pet) zlatnih medalja i sto su tako najbolja evropska zemlja u kosarci..najveca evropska zemlja u kosarci ako cemo konkretnije..ukupno od 1995 imamo 9 medalja,znate li vi rodjaci sta je imati 9 medalja u kosarci?? to nema ni spanija,ludaci jedni..;) znam da oni pate ,nevoli oni to da citaju i neka ..neka nevole

Onokao..

pre 8 godina

Samo da se javim da sam stigao iz prodavnice i da sam kupio punu kutiju maramica, tako da rvati mogu bezu grize savesti da pocnu da placu oko prisvajanja medalja iz proslosti...

Wllaxy

pre 8 godina

1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvaja?a zlatne medalje na takmi?enjima koje pominjete, imate re? "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomo? ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....
(Nem sam k'o riba glup sam ko som, 3. septembar 2015 15:13)

Susjede, odlucite se vise - hocete li da racunate samo rezultate Srbije kao samostalne drzave znaci u poslednjih osam godina ili rezultate Srbije sa CG u kojoj je Crna Gora imala po jednog do max dva igraca u timu!? Mozes da omalovazavas uspehe Srbije dok je bila u drzavnoj zajednici SCG i negiras recimo Indijanopolis 2002. godine, ali cisto za tvoju informaciju tamo je recimo iz CG bio jedino Drobnjak koji protiv SAD ili Argentine u finalu nije igrao niti jedan minut, dok su 2001. igrali Drobnjak i Scepanovic. Tako je bilo i 1995. i 1997. godine kada je osvojeno zlato svi igraci su bili iz Srbije (racunajuci i Paspalja) sto se lako da proveriti...
Znaci mozes slobodno da se tesis i omalovazavas uspehe Srbije, bilo samostalno ili u zajednici sa CG ali cinjenice su jedno a pored pobrojanih za nas cinjenica je da vi u poslednjih 20 godina nemate ama bas nijednu medalju!

...

pre 8 godina

Ja znam da je srbija najveca kosarkaska nacija u regiji ali stvarno nije lijepo da pribraja sebi medalje koje su osvajane prije 1990 kao SFRJ!!!

Đorđe

pre 8 godina

Evropska prvenstva gledam od Zagreba 1989 i to mi je bilo jedno od najdražih. Igrali smo maestralno, na čelu sa neverovatnim Draženom. Ono je bila poezija kako smo igrali tada.
Ali ipak najdraže je zlato u Atini 1995. A dobro se sećam da smo jedva prošli kvalifikacije. Na produžetke smo dobili Bugarsku, što je neverovatno. A onda rapsodija! Videlo se sa koliko žara i energije su igrali momci tada. Sve okolnosti, sankcije, rat, nepravedno izbacivanje sa OI u Barseloni, pojačale su emocije kako kod igrača, tako i kod naroda. Tada se zaista osetilo jedinstvo čitave nacije, što dokazuje i onaj neverovatan doček ispred Skupštine i to krajnje spontan. Posle godina terora, nepravde, bar za trenutak smo se osetili kao pobednici.
A sa košarkaške strane možda i najkvalitetnije finale ikada. Antalogijska utakmica. Đorđevićevih 9 trojki, zakucavanje Danilovića preko Sabonisa... A Litvanija je imala baš jak sastav: Marčuljonis, Sabonis, Kurtinaitis... ma mnogo moćan tim. Ali ipak za naše šampione, nedovoljno dobar.

szobi

pre 8 godina

Pazi ovih suseda što se ovde predstavljaju kao Srbi pa pišu komentare tipa:" Ja ne priznajem te medalje od pre 92, jer to nije bila naša samostalna država Srbija!" Ej moji Hrvati...Ko vas ne zna skupo bi vas platio.

PeraQ

pre 8 godina

nisam znao da moja Crna Gora ima 8 zlata!!! sve medalje sto su osvojene do 2006 su zajednicke medalje, srbije, crne gore, hrvatske, bosne, slovenije i makedonije!! vase medalje su one koje su osojene od 2006!!!
(veliki pijesak BAR, 3. septembar 2015 15:47)

Evo i tebi da otvorim oci...

Na osnovu člana 73. tačka 2. Ustava Republike Srbije, a polazeći
od Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora, usvojenom
2002. godine, “utvrđenog prava države članice koja ne iskoristi pravo na istupanje iz državne zajednice Srbija i Crna Gora da nasledi pravo na međunarodno-pravni subjektivitet državne zajednice Srbija i Crna Gora”, Narodna skupština Republike Srbije donela je Odluku o obavezama državnih organa Republike Srbije u ostvarivanju nadležnosti Republike Srbije kao sledbenika državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Službeni glasnik Republike Srbije, br. 48/2006.

Da ne bi mnogo zamarao mozak, najbitnije je ono pod navodnicima!!!

Eto zasto se medalje osvojene u zajednici SCG pripisuju Srbiji, mada ne bih imao nista protiv i da se vama pripise proporcionalno medalja koliko ste sa vasim igracima ucestvovali u njihovom osvajanju, znaci sa cca 5%!

Realan samo

pre 8 godina

Realno, medalje SFRJ nisu naše nego zajedničke. Ali kad mi kažu da nisu ni ove posle '91, ne znam da li da se smejem ili plačem. Argumenti, Drobnjak odigrao maestralno utakmicu i po, a Ščepa 3 utakmice...

Mhotkombharata

pre 8 godina

Da se SFRJ kojim slucajem obrukao protiv SAD 60 razlike ne vjerujem da bi napisali Najvece sportsko ponizenje Srbije u istoriji.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Janez, 3. septembar 2015 15:23)


Janez, vi prvo trebate da dodjete u situaciju da igrate u borbi za medalje protiv tih SAD pa posle drzis pridike nekom drugom.

U stvari, prvo trebate nekako da dodjete do polufinala bilo kog takmicenja posto je to za vas misaona imenica...

Dragan

pre 8 godina

Lep tekst koji ste morali da uprskate sa:a naredna tri se najradije sećamo.
A ko to? Jugoslavija više ne postoji,i
svestan sam toga,ali je to bila 'naša
država' nekada i nemojte da mi je
dirate. Svih zlatnih medalja se najradije
sećam i mislim da je to normalno. Bili smo i jača košarkaška i fudbalska i ekonomska i politička država nekada!!!

Stara kuka

pre 8 godina

Sta je hrvati,pa cija je bila SRJ od 1995 do 2006 i ko je za nju igrao i navijao,da nije bila vaša,da je niste mozda voleli i postovali?Ajde sta placete,medalje su zajedničke do 1995 posle toga naše!

pevix

pre 8 godina

Pa nego cije su medalje ako nisu Srpske? sto se tice vas hrvata, vi ste rekli da ne zelite da imate ista zajednicko sa srbima pa ste se tako i odrekli od medalja, da ne zelite da imate nikakve veze sa srbima, da zelite svoju drzavu sa smanjenim brojem srba u njoj... i svaka vam cast uspeli ste u tome svemu. ali ja stvarno sad ne mogu da razumem sta hocete? idete po srpskim sajtovima, filmovima... da vredjate. imate svoje sajtove, medije, filmove, muziku... pa tamo radite sta hocete, okanite se nas.

cro

pre 8 godina

Srbija nasljeđuje uspjehe SFRJ,haha, da nije bilo Hrvata ne bi nikad osvojili(i obrnuto.Hrvati ne bi bez Srba),tako da je smiješno,napišite Krešimir Ćosić je bio nezaustavljiv za sve,donio zlato,i onda napišete da ste vi nasljednici?!

blaza

pre 8 godina

Meni su zlata 95 god. i 2001 najdraza.Prvo zbog pobede nad mocnom Litvanijom i Sabonisom i zbog povlacenja Hrvata sa dodele i tad i sad kad je bilo vaterpolo ne mogu da se pomire da smo bolji od njih.A drugo zlato zato smo sve lagano gazili sve redom i na kraju Turke domacine i zakucavanje Scepanovica-hahaha

baki

pre 8 godina

Racunam samo zlata od Atine. Pre toga, to je bila neka druga zemlja. Voleo sam je i navijao svim srcem za nju, ali ta zemlja vise ne postoji. Ja ne zelim te trofeje, ne pripadaju mi.

Statističar

pre 8 godina

8 zlata? Opet svojatanje? Jedino mi to tako gledamo. Ostali se smeju. Na Wikipedia stranici fino piše da ni Srbija ni Hrvatska nemaju zlatne medalje na Euro Basketima (link dole). Ima samo Jugoslavija (pet ona prva sa petokrakom i tri ona veštačka srpsko-crnogorska), a u ovoj prvoj reprezentaciji su kao što znamo igrali i Bosanci i Hrvati i Slovenci i Crnogorci, a bogami i poneki Makedonac. Između ostalog piše i ovo:

"Soviet Union (as of 1992) and Yugoslavia (as of 2006) are defunct. No team carried over the records of the Soviet Union and Yugoslavia."

Evo linka za one koji žele da vide stvari objektivno:
https://en.wikipedia.org/wiki/EuroBasket

Mile JNA

pre 8 godina

@ zgslavac

1. Kad svi odu iz kuce, da zive u stanu, ponesu ponesto sa sobom ali stvari ostanu u kuci kod onog ko je ostao.

2. Ambasade nisu razdeljene vec svaka od novonastalih drzava ima svoju ambasadu.

3. Kad neko resi da samostalno ode red je da sam plati dugove pre nego sto ode a ne da to ostane na onom ko ostane zadnji. Ti kad odes u kafic/kafanu, verovatno po toj logici odes prvi i nikad nista ne platis da bi umesto tebe platio onaj ko ostane poslednji.

4. Najbitnije - Srbija je nasledila SFRJ u UN jer joj je ostala stolica koju je imala SFRJ. Isto je bilo i u MOK i u mnogim drugim medjunarodnim organizacijama i ona je nastavila kontinuitet SFRJ dok su sve ostale drzave usle kao potpuno novonastale drzave i kao takve i nisu imale sta da unesu jer su same odlucile da raskrste sa svim iz prethodne zajednice samo da imaju svoju drzavu

Elem, "Posle Titove smrti, tenzije između političkih elita u Jugoslaviji su rasle, da bi prerasle u ustavnu krizu, koja je 1990. godine dovela do raspada vladajuće partije, a 1991. i proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske 1992. su nezavisnost proglasile Makedonije i Bosna i Hercegovina, a Srbija i Crna Gora su formirale Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je 2002. reformisana i preimenovana u Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora. Nakon referenduma o nezavisnosti i razvrgavanja te zajednice pravni naslednik je 2006. postala Srbija.

zgslavac

pre 8 godina

Dakle redovno MVP ili u prvoj petorci prvenstva bili Krešimir Ćosić, Mirko Novosel, Dalipagć, Petrović, važne role igrali Kukoć, Rađa...osim Hrvata Zdovc, Delibašić. Ali medalje su srpske?

Mnogi komentiraju da je SRJ pravni nasljednik SFRJ. To je notorna laž! Postoji rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a iz 1993. godine koja to jasno i izričito kaže. Pravne nasljednice SFRJ su svih šest republika.

Ako ne vjerujete, evo vam nekoliko pitanja. 1. Ako je SRJ pravni nasljednik SFRJ, može li se svim ovim medaljama danas kititi i CG? Ili je opet nekom magijom po raspadu SiCG sve pripalo Srbiji?

2. Ako je Srbija pravni nasljednik SFRJ, zašto su onda jugoslavenske ambasade razdijeljene među 6 republika?

3. Najvažnije: ako je Srbija jedini pravni nasljednik SFRJ, zašto onda nije preuzela kompletan njen vanjski dug, nego ga plaćaju svih 6 država? Medalje ste prisvojili a vanjski dug podijelili, viteški nema šta.

Nismo bili dovoljno civilizirani da se raspadnemo u miru kao Čehoslovačka, niti smo ni danas na njihovoj razini, pošto se rezultati Čehoslovačke pišu i Slovačkoj i Češkoj, a kod nas Srbija sve pripisuje sebi.

PeraQ

pre 8 godina

1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvajača zlatne medalje na takmičenjima koje pominjete, imate reč "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Srbija je zahvaljujući referendumu u Crnoj Gori postala smostalna 21.05.2006. godine.
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomoć ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
(Nem sam k'o riba, 3. septembar 2015 15:13)


Posto si otprilike i pametan kao jedna riba od tri slova, cisto da ti nacrtam kako bi mogao da shvatis!!!

Na osnovu člana 73. tačka 2. Ustava Republike Srbije, a polazeći
od Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora, usvojenom
2002. godine, “utvrđenog prava države članice koja ne iskoristi pravo na istupanje iz državne zajednice Srbija i Crna Gora da nasledi pravo na međunarodno-pravni subjektivitet državne zajednice Srbija i Crna Gora”, Narodna skupština Republike Srbije donela je Odluku o obavezama državnih organa Republike Srbije u ostvarivanju nadležnosti Republike Srbije kao sledbenika državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Službeni glasnik Republike Srbije, br. 48/2006.

Da ne bi mnogo zamarao mozak, najbitnije je ono pod navodnicima!!!

Eto zasto se medalje osvojene u zajednici SCG pripisuju Srbiji, mada ne bih imao nista protiv i da se vama pripise proporcionalno medalja koliko ste sa vasim igracima ucestvovali u njihovom osvajanju, znaci sa cca 5%!

Đorđe

pre 8 godina

Evropska prvenstva gledam od Zagreba 1989 i to mi je bilo jedno od najdražih. Igrali smo maestralno, na čelu sa neverovatnim Draženom. Ono je bila poezija kako smo igrali tada.
Ali ipak najdraže je zlato u Atini 1995. A dobro se sećam da smo jedva prošli kvalifikacije. Na produžetke smo dobili Bugarsku, što je neverovatno. A onda rapsodija! Videlo se sa koliko žara i energije su igrali momci tada. Sve okolnosti, sankcije, rat, nepravedno izbacivanje sa OI u Barseloni, pojačale su emocije kako kod igrača, tako i kod naroda. Tada se zaista osetilo jedinstvo čitave nacije, što dokazuje i onaj neverovatan doček ispred Skupštine i to krajnje spontan. Posle godina terora, nepravde, bar za trenutak smo se osetili kao pobednici.
A sa košarkaške strane možda i najkvalitetnije finale ikada. Antalogijska utakmica. Đorđevićevih 9 trojki, zakucavanje Danilovića preko Sabonisa... A Litvanija je imala baš jak sastav: Marčuljonis, Sabonis, Kurtinaitis... ma mnogo moćan tim. Ali ipak za naše šampione, nedovoljno dobar.

danilo

pre 8 godina

Neretko protrče blesavi komentari tipa:
"Naša košarka nikada nije imala uspeha od kada glavnu reč vode igrači Partizana?!"
Na sreću, evo kratkog putovanja kroz naše evropske uspehe:
Kroz svih 8 zlata samo jedno, jedino bitno ime iz Zvezde:
Veliki Moka Slavnić!
Sve ostalo partizanovci i Dalmatinci, a od kada smo sami,partizanovci i Bodiroga.
Dejan je inače veliki partizanovac, pa po kriterijumima naših uplakanih,kao da je igrač Partizana.
Voleo bih sada - radi bratstva medju onima sa istorijom i onima bez nje- da opet osvojimo zlato pa da naši uplakani mogu reći:
Eto naš Bjelica(jbg..Partizanovo dete i navijač!)40 godina posle Moke konačno vrlo bitan igrač u osvajanju zlata i stvaranju istorije.
Jes' da se čekalo dugo, ali može biti slatko?

jovan

pre 8 godina

vidim da se komsije bune kako navodno srbija prisvaja medalje. sada neki komsije pise pogledaj na dresove sta pise. moze na dresovima da pise sta god hoces ali cinjenica je da su 99 % igraca koji su igrali za srj bili zapravo srbi, barem u kosarci.tako da srbija nista ne prisvaja sebi. kada je rec o srbiji u kosarci e onda vi nama spominjete neko prisvajanje.a kada za vas igraju mulaomoervic,draper,tamo jos neki amerikanac,pa samir,srna,halilovic itd onda to nije prisvajanje? a malo je cudno da su srbi jedini narod u ex-yu posle 95 godine koji osvaja medalje u kosarci bez obzira da li se drzava zvala srj,scg ili srb.tamo gde su srbi tamo su i medalje u kosarci.

zoran

pre 8 godina

Meni su posebno drage medelje koje su za Srbiju osvajali Slovenci, Hrvati i muslimani. Pa nikada Srbija ne bi imala medalju u ginastici da nije bilo Hrvata. Hvala vam puno sto ste Srbiju obogatili tolikim medaljama. Sami nikad ne bi uspeli.

ja

pre 8 godina

Ne znam zasto racunamo medalje koje nismo osvojili kao Srbija ( kad i fiba ne racuna )? ja racunam ono sto smo osvojili od 1992 u svim sportovima, pre toga me ne zanima.

stefan

pre 8 godina

Smesno je da drzave koje su trazile otcepljenje od Jugodlavije(Hr, BiH, CG, Mk, Slo), sada zele nesto za sebe. Hrvatska postoji od 1991. kada se na silu otcepila, kako onda Hrvati imate obraza da pripisujete sebi medalje koje su osvojene pre 1991. kad Vas tada jednostavno nije bilo. To vazi i za sve ostale "drzave" bivse Jugoslavije. Pet drzava je zatrazilo svoju samostalnost, dobili ste je. Ostala je samo Srbija, kao jedini naslednik. Cak i da je sve nasledila SCG, kasnije je, svi znamo i ona trazile otcepljenje od SRBIJE. Tako da bi bilo najbolje da se pokrijete usima i da ne brukate sebe i svoje nazovi "drzave".

nebojsa

pre 8 godina

svi su ponosni iz bivse sfrj na uspehe u kosarci. naravno, samo je hrvatima kiselo.
kiselo im je jer oni nisu nastavuli sa medaljama i nisu slavili pobede.

kako god se one zvale, bile su nase.

PeraQ

pre 8 godina

Eto naš Bjelica(jbg..Partizanovo dete i navijač!)40 godina posle Moke konačno vrlo bitan igrač u osvajanju zlata i stvaranju istorije.
Jes' da se čekalo dugo, ali može biti slatko?
(danilo, 3. septembar 2015 14:55)

E moj Danilo bez obraza!!!

Stvarno treba da nemas ni trunke obzira pa da za igraca (u ovom slucaju Bjelicu) koji kao neperspektivan nije dobio ni trunku sanse kod vas, kojeg ste oterali kao pionira iz vaseg kluba i kome ste zbog pogresne procene umalo upropastili karijeru proglasis za "vaseg"!!!
"2000. године дошао до ширег списка за пионирску репрезентацију, међутим управа Партизана је распустила читаву генерацију 1988. годиште и фокусирала се на 1989. годиште коју је прогласила талентованијом."
Da nije bilo Zvezde i Karija koji su ga vratili u zivot propao bi jos jedan igrac.
Btw. lepo je sto kazes da je Bjelica vas, jer bi po slicnoj analogiji konacno to znacilo da indirektno priznajes da u mladjim kategorijama niste napravili nijednog iole bitnijeg igraca poslednjih godina vec da ste sve pokrali od drugih a pre svega od FMP-a (Macvan, Raduljica, Musli, Djekic, Miljenovic, Bogdanovic koji je kod vas dosao sa 18 godina itd)!!!

miki

pre 8 godina

Naravno da su medalje srpske jer se posle raspada sfrj pokazalo ko jedini od njenih bivsih naroda zna da igra kosarku:2 svetska zlata i 3 evropska za srbe za ostale 0.

pero

pre 8 godina

evo bas sad citam ovo i pade mi na pamet sta da se nije desilo ono sto se desilo 90-ih, sta bi sad radili sa izborom igraca, kad ocemo da se pobijemo dal Milutinov ili stimac.

Milos Teodosic; Bojan Bogdanovic; Nikola Pekovic; Goran Dragic; Nemanja Bjelica; Ante Tomic; Miroslav Raduljica; Mario Hezonja; Dario Saric; Boban Marjanovic; Jusuf Nurkic; Bogdan Bogdanovic; Mirza Teletovic; Zoran Erceg; Nikola Mirotic(verovatno); Nikola Vucevic; Zoran Dragic; Miro Bilan; Vlado Ilijevski; Sasa Pavlovic; Nemanja Nedovic; Ognjen Kuzmic; Roko Leni Ukic..............

Tuvlauu

pre 8 godina

Realno za Jugoslaviju su svi znali, od Eskima do Aboridžina. Za Srbiju retko ko je čuo , a kamoli da zna gde se nalazi. Brkaju nas sa Sibirom i Sirijom....

veliki pijesak BAR

pre 8 godina

nisam znao da moja Crna Gora ima 8 zlata!!! sve medalje sto su osvojene do 2006 su zajednicke medalje, srbije, crne gore, hrvatske, bosne, slovenije i makedonije!! vase medalje su one koje su osojene od 2006!!!

Wllaxy

pre 8 godina

1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvajača zlatne medalje na takmičenjima koje pominjete, imate reč "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomoć ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....
(Nem sam k'o riba glup sam ko som, 3. septembar 2015 15:13)

Susjede, odlucite se vise - hocete li da racunate samo rezultate Srbije kao samostalne drzave znaci u poslednjih osam godina ili rezultate Srbije sa CG u kojoj je Crna Gora imala po jednog do max dva igraca u timu!? Mozes da omalovazavas uspehe Srbije dok je bila u drzavnoj zajednici SCG i negiras recimo Indijanopolis 2002. godine, ali cisto za tvoju informaciju tamo je recimo iz CG bio jedino Drobnjak koji protiv SAD ili Argentine u finalu nije igrao niti jedan minut, dok su 2001. igrali Drobnjak i Scepanovic. Tako je bilo i 1995. i 1997. godine kada je osvojeno zlato svi igraci su bili iz Srbije (racunajuci i Paspalja) sto se lako da proveriti...
Znaci mozes slobodno da se tesis i omalovazavas uspehe Srbije, bilo samostalno ili u zajednici sa CG ali cinjenice su jedno a pored pobrojanih za nas cinjenica je da vi u poslednjih 20 godina nemate ama bas nijednu medalju!

(Wllaxy, 30. avgust 2015 14:30)

NS

pre 8 godina

Gde danas srpska kosarkaska repezentacija, a gde su te zemlje koje su se odcepile od Jugoslavije ???
Srpska kosarkaskja repezentacija je na vrhu, svi ostali u EXYu su na dnu. Mnogi nemogu ni da se valifikuju, oni nesrecni koji odu na takmicenje ispadnu u grunoj fazi takmicenja.
Naravno da su sva zlata srpska.

Beleg

pre 8 godina

nisam znao da moja Crna Gora ima 8 zlata!!! sve medalje sto su osvojene do 2006 su zajednicke medalje, srbije, crne gore, hrvatske, bosne, slovenije i makedonije!! vase medalje su one koje su osojene od 2006!!!
(veliki pijesak BAR, 03. septembar 2015 15:47)

Pa svi vi ste izašli iz zajedničke države, a mi smo nastavili da postojimo kao ta država (nebitno pod kojim imenom), preuzevši pritom i sve dugove.
Pojednostavio sam ti što sam više mogao, pozz i pratite nas preko malih ekrana

Jabilondo

pre 8 godina

Za sve koji govore o vlasništvu medalja, vrlo jednostavno - sve su one naše, tj. nama pripadaju sve medalje zemalja kojima smo mi sami pripadali.

Ako sam se ja radovao medaljama 1989, 1995, 2009, što je meni bitno kako se zvala država i ko ju je činio? Pa čije su to danas medalje, španske možda?

Manite se ćorava posla, nije priča o prisvajanju, jer medalja 1989. pripada i Hrvatima, ona iz 1995 i Crnogorcima, ali sve one takođe, pa i ova 2009 pripada i Srbima. Ko je na ulicu izašao, grizao nokte, tugovao i radovao se, njegova je.

Rale

pre 8 godina

Smiješno.
1995. se dogodila jedna od najvećih krađa u košarci, ali na štetu Litve, u finalu.
U najveće krađe spada i pobjeda Španjolske protiv Hrvatske u četvrtfinalu u Beogradu na prvenstvu Europe. 15-20 spornih situacija --> sve su otišle na stranu Španjolske koja je bila organizator sljedećeg svjetskog prvenstva i morala je pobijediti.

Nem sam k'o riba

pre 8 godina

@Divos, 3. septembar 2015 14:28
1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvajača zlatne medalje na takmičenjima koje pominjete, imate reč "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Srbija je zahvaljujući referendumu u Crnoj Gori postala smostalna 21.05.2006. godine.
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomoć ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....

Vitez

pre 8 godina

I onda se Srbi ljute kad netko kaze da je Jugoslavija bila uljepsano ime za veliku Srbiju. A evo i danas gledaju na Jugoslaviju kao na Srboslaviju. :D

MJ11

pre 8 godina

Srbija zvanično nije nasledik SFR Jugoslavije iako je Rusija naslednik SSSR-a (mi smo manji i slabiji pa sa nama mogu tako) zato što je navodno došlo do disolucije tj. do raspada a ne otcepljenja(mada je očigledno da su se države otcepile od Jugoskavije)ali Srbija jeste naslednik SRJ/SCG.Prema tome Srbiji bi trebalo da se računaju sve medalje posle 1995.E sad što se tiče Olimpijskih medalja tu je druga situacija jer je Olimpijski komitet Srbije osnovan 1910. pa preimenovan u Jugoslovenski pa se zbog toga Srbiji račnaju sve medalje na OI od 1912. pa na dalje.

Zoc

pre 8 godina

(veliki pijesak BAR, 03. septembar 2015 15:47)

E moj Baranin, kad bi se malo raspitao video bi da je Srbija pravni sukcesor SR Jugoslavije po odlukama UN i Fiba tako da sve medalje od 1992 se pripisuju Srbiji, a vama rezultati od 2006, posto ste vi nova drzava dok mi to nismo. Da je to tako vidi se i po tome sto ste nakon osamostaljivanja vi igrali kvalifikacije od pocetka, dok smo mi nastavili bodovni skor SRJ odnosno SiCG. I to bi svi trebalo da znaju, posebno neinformisani novinari koji idu u krajnost i Srbiji ili pripisuju uspehe SFRJ (ovaj clanak) ili ne pripisuju niti te niti one iz perioda SRJ.
Srbija ima 3 zlata, 1 srebro i bronzu na EP, 2 zlata i jedno srebro (jos jedno pokradeno) na SP, i jedno srebro na OI - zapamtite svi!

zgslavac

pre 8 godina

znaci drzavne dugove mozemo da prisvojimo, a medalje ne? e pa ne moze i jare i pare drage komsije!
(seljo, 3. septembar 2015 15:34)

Baš obrnuto, vanjski dug plaćamo svi (ako nisi znao) a medalje ste uzeli sebi. To se ove obraz. Usput, moglo bi se pitati odakle taj vanjski dug, pošto je išao na nerazvijene zemlje, a ne na Sloveniju i Hrvatsku.

vs

pre 8 godina

Neka se svi kite medaljama, šta je loše u tome? Svih 6 republika do `91, a od tada na ovamo (i posle 2006) Srbija i bratska CG. I drago mi je zbog pobeda CG, osim protiv nas.
Crna Gora i Srbija to je jedna familija!
Do zlata srpski junaci!

my way

pre 8 godina

Cuj ovo:
"Srbija jedina nije istupila iz Jugoslavije te joj stoga i pripada njeno nasledstvo."
Znaci Srbija je jos u Jugoslaviji?

Imajte bar malo obraza, ne pripadaju nam medalje koje je osvojila SFRJ.
(baki, 04. septembar 2015 05:46)

Obraza? Ko o cemu... Nije vam dosta sve sto ste uradili, vec bi i nasu drzavnost koja traje neprekidno od Berlinskog kongresa da gasite, da ste po vama vi Srbiju stvorili, da nasa drzava postoji otkad vi odlucite. Da, jesmo u Jugoslaviji, pre toga je Jugoslavija bila u Srbiji, da niste vi nesto od toga mozda stvorili?

Zii

pre 8 godina

Drage komšije, te medalje je osvojila NAŠA zemlja, tako da su to naše medalje i svako ko je smatrao Jugoslaviju za svoju zemlju može da kaže "naše medalje". Nigde u tekstu ne piše da su to medalje Srbije, već naše medalje. Te medalje nisu osvojili Marsovci, već sportisti moje i naše domovine.
Drugo, sve medalje, u svim sportovima, posle 1992. koje je osvojila SRJ se računaju Srbiji koja je jedina naslednica SRJ i SCG. Isti je slučaj recimo sa Češkom i Čehoslovačkom.
Treće, zavisi od sporta do sporta, tj. od međunarodnih federacija, da li se Srbiji računaju medalje ili ne. Recimo u vaterpolu nam se računaju medalje SFRJ jer je tako odlučila FINA. U košarci nam se, nažalost, ne računaju (verovatno da bi Amerikanci bili najtrofejniji, a ne mi), ali je isto tako činjenica da je moja zemlja bila prvak 8 puta...
I da, sve olimpijske medalje SFRJ, SRJ i SCG se računaju Srbiji, jer je Olimpijski komitet Srbije osnovan 1910., a 1912. primljen u Međunarodni olimpijski komitet, da bi kasnije bio preimenovan u Jugoslovenski olimpijski komitet. Posle odvajanja Crne Gore, ponovo je vraćeno staro ime OKS.
Pozdrav svim dobrim ljudima, Jugoslavija u srcu!

Nikolla

pre 8 godina

Ja bih se tih medalja pod imenom Jugoslavija javno odrekao. Iako svi znamo da su Srbi bili glavni igraci u toj reprezentaciji. Jugoslavija je nesto sto u nasim srpskim srcima izaziva ogromnu gorcinu, greska koja nas je skupo kostala. Tako da to ime treba sto pre zaboraviti. Kao sto je zaboravljaju oni kojima je donela drzavu( Slovenija, Hrvatska), tako trebamo i mi, koje je upropastila.

danilo

pre 8 godina

E moj Danilo bez obraza!!!

"... niste napravili nijednog iole bitnijeg igraca poslednjih godina vec da ste sve pokrali od drugih a pre svega od FMP-a (Macvan, Raduljica, Musli, Djekic, Miljenovic, Bogdanovic koji je kod vas dosao sa 18 godina itd)!!!
(PeraQ, 3. septembar 2015 15:55)

O obrazu nemoj jer nemaš pojma šta je to, pošto si još na prvoj lekciji: najosnovniji elementi logike i istine!

Bjelica jeste Partizanovo dete i sam je izjavio da mu je dan kada je raspuštena njegova generacija bio najgori dan u životu.
Za njega lično jer procenjeno da ima slaba kolena i da neće izdržati.
Naša greška i mi smo je platili.
Ko hoće s tim da polemiše, najpre da dobije potvrdu od nadležnih organa.
Bogdan je došao kod nas sa 18 godina a Bjelica kod vas u 21.
Po vašoj čuvenoj logici Bogdan je bio već gotov igrač a Bjelica u pelenama, nije znao da vodi loptu?
Napravili smo od klinaca sledeće reprezentativce poslednjih desetak godina:
Krstić,Perović,Veličković,Triković,Bogdan i Milutinov, plus moj favorit Peković.
O Veselom, Žofriju i ostalim neću.
Koje je to igrače napravila u istom periodu Zvezda a da su došli u nju sa 18 godina, nepoznati klinci?
Znamo da je Nedović morao da umakne od vas u 21. godini jer mu taj isti Kari nije davao uopšte da igra, celu sezonu!
I gotova vaša priča o stvorenim mladim igračima.

BILD

pre 8 godina

@pero
Ajde ne lupetaj.
Gluplji komentar dugo nisam procito.
Mi smo na vrhu i bez njih.
Sta ce nam uopste u repezentaciji oni, oni koji su se odcepili od jugoslavije i pljunuli na Srbiju.l

my way

pre 8 godina

Jeste, novopeceni susedi i ovdasnji delioci necega sto nije vase, najbolje da Srbija nema nijednu medalju, jer je FIBA priznala Kosovo. Mi smo nezavisna drzava od Berlinskog kongresa, nasa drzavnost nije prestala kad je neko usao u sastav nase drzave, a svakako nije ni nastala ni prestala kad je iz nje izasao. Bas kao sto ste i svi vi osim BiH priznavali Kosovo kao novu drzavu i uspostavljali odnose sa njim, tako su drugi priznavali vas 92. (Crnu Goru kasnija naravno), dok SRJ, ni Srbiju nije niko jer smo, kao sto rekoh, drzava od 1878. I ne, niste bili deo Velike Srbije ili ne znam kakve tudje drzave, vec zajednicke i da smo se mi odvojili od Jugoslavije mi bi bili nova drzava, a kontinuitet sa Srbijom stvorenom na Berlinskom kongresu bi bio vas. Mozda zvuci apsurdno, ali tako je i ako cete iskreno i bolje da razmislite, to je i pravedno. Niko vam ne dira u jednu jedinu medalju od vaseg nastanka, ali svoje da dajemo, tj. da ga se odricemo, niti mozemo niti hocemo. Znate da ne mozete da pretendujete na medalje koje nisu vase, pa bi da se one izbrisu, da ne postoje, a time vredjate sve sportiste koji su ucestvovali u njihovom osvajanju.

jedan Nenad

pre 8 godina

"a posle raspada Jugoslavije ostao je žal što godinu dana kasnije, na Olimpijskim igrama u Barselone, nisu odmerili snage sa ’Timom snova’. "
Najjači utisak.

Marko

pre 8 godina

Sva su mi naša zlata najdraza . I europska i svjetska . Ali mi je najdraže srebro iz finala protiv originalnog dream teama . Ipak mi imamo najvise medalja u europi poslije srba i crnogoraca !

zgslavac

pre 8 godina

Naravno da su medalje srpske jer se posle raspada sfrj pokazalo ko jedini od njenih bivših naroda zna da igra košarku:2 svetska zlata i 3 evropska za srbe za ostale 0.
(miki, 3. septembar 2015 17:10)

Dakle svi rukometni i nogometni uspjesi Jugoslavije su danas Hrvatski jer se "nakon raspada SFRJ moglo vidjeti tko jedini zna igrati te sportove"? Jel to želiš da kažeš? Usput, Hrvatska je osvojila nekoliko medalja na EP, SP i OI pa nije da baš ne znamo igrati košarku.

Majko mila kakvih sam sve argumenata pročitao, netko razdruživanja republika uspoređuje sa plaćanjem u birtiji i slično. Da odgovorim na najčešći argument (da ne kažem glupost)

Srbija od Berlinskog kongresa ima državnost, i ulaskom u Jugoslaviju nije se toga odrekla. Točno! Ali npr. drugu Jugoslaviju je stvorilo 6 jednakopravnih republika. To je bila državna zajednica a ne teritorij pod Srbijom koji se kasnije odcijepio. Shvatite da se 1991. Slovenija i Hrvatska nisu odvojile od Srbije nego od Jugoslavije pošto nikad nisu ni bile dio teritorija Srbije već Jugoslavije (Ili tvrdite da je to bila velika Srbija? Odlučite se).

Dakle medalje su bile jugoslavenske. Izlaskom Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije ta država nestaje, UN jasno kaže da se raspala na 6 dijelova, da SRJ nije njezin pravni nasljednik već svih 6 republika, i zato sve dijele zajednički vanjski dug, sve su podijelile međusobno zgrade ambasada po svijetu i tako bi trebale i medalje.

To nije teško za shvatiti nego nekima za prihvatiti

baki

pre 8 godina

Cuj ovo:
"Srbija jedina nije istupila iz Jugoslavije te joj stoga i pripada njeno nasledstvo."
Znaci Srbija je jos u Jugoslaviji?

Imajte bar malo obraza, ne pripadaju nam medalje koje je osvojila SFRJ.

Gordan

pre 8 godina

eh da mi je da se sve ovo ponovi i naravno da sam mladji 20godina

najlepse detinjstvo, ako je bi rat i posle ratna situacija gde nisam imao za kiflu...ali uz ove momke je vredelo odrastati!!! SRBIJAAAAA

PeraQ

pre 8 godina

O obrazu nemoj jer nemaš pojma šta je to, pošto si još na prvoj lekciji: najosnovniji elementi logike i istine!
Napravili smo od klinaca slede?e reprezentativce poslednjih desetak godina: Krsti?,Perovi?,Veli?kovi?,Trikovi?,Bogdan i Milutinov, plus moj favorit Pekovi?.
O Veselom, Žofriju i ostalim ne?u.
(danilo, 3. septembar 2015 16:37)

Kad ti nekom pricas o logici onda to postaje tragikomicno...

Hajdemo malo o elementarnoj logici koja kaze da ne mogu da budu i Bjelica i Bogdan vasi igraci jer je jedan otisao pre osamnaeste godine od vas dok je drugi dosao posle osamnaeste godine kod vas sto ce reci da ste po toj logici mogli samo jednog od njih tj. ili ste stvorili Bjelicu koji je bio vase dete ali su Bogdana u tom slucaju stvorili u Zitko Basketu ili ste stvorili Bogdana ali je u tom slucaju Bjelicu stvorila Zvezda jer je on do dolaska kod Karija bio pravi anionimus, daleko veci nego Bogdan i Kari i Zvezda su jednog takvog anonimusa vratili u zivot i fizicki i psihicki!

Da imas malo logike shvatio bi da sam ja u svom komentaru napisao "da u mladjim kategorijama niste napravili nijednog iole bitnijeg igraca poslednjih godina"!!! Kljucna rec su MLADJE KATEGORIJE i poslednjih godina tako da ne znam zasto pominjes Krstica, Pekovica, Bogdana ili Milutinova kad oni NISU PROSLI VASE MLADJE KATEGORIJE! O Lovernju i Veselom stvarno da ne pricamo jer tek oni nisu...

Prvo trebas da imas funkcionalnu pismenost i shvatis napisano pa onda da mlatis nekom o logici!

dex

pre 8 godina

@zgslavac

Verovatno si u pravu, ali Srbija je naslednik Jugoslavije i u dobrom i u losem. Iz tog razloga MOK prevashodno sve jugoslovenske medalje pripisuje Srbiji, kao i SSSR-ove Rusiji. Ne znam doduse kakav je slucaj sa Cehoslovackom.

Dragan VG

pre 8 godina

@ Nikolla

Pricaj to za Jugoslaviju u svoje ime. Nemoj da generalizujes sve Srbe, zato sto to jednostavno nije istina!
Za mnoge od nas je to bila otadzbina...

Alkatel

pre 8 godina

Samo cu pomenuti imena tehnika Fibe Sapera , i genseka Fibe Stankovica . Njihov doprinos medaljama je mnogo veci nego sto mislite . A hiljade trenera na celu sa Profesorom i Zeravicom i njihovom skolom , moglo je tada u svakom kraju Juge da sastavi tim koji bi osvonjio isti broj medalja .

...

pre 8 godina

Ja znam da je srbija najveca kosarkaska nacija u regiji ali stvarno nije lijepo da pribraja sebi medalje koje su osvajane prije 1990 kao SFRJ!!!

Rale

pre 8 godina

Smiješno.
1995. se dogodila jedna od najvećih krađa u košarci, ali na štetu Litve, u finalu.
U najveće krađe spada i pobjeda Španjolske protiv Hrvatske u četvrtfinalu u Beogradu na prvenstvu Europe. 15-20 spornih situacija --> sve su otišle na stranu Španjolske koja je bila organizator sljedećeg svjetskog prvenstva i morala je pobijediti.

Nem sam k'o riba

pre 8 godina

@Divos, 3. septembar 2015 14:28
1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvajača zlatne medalje na takmičenjima koje pominjete, imate reč "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Srbija je zahvaljujući referendumu u Crnoj Gori postala smostalna 21.05.2006. godine.
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomoć ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....

cro

pre 8 godina

Srbija nasljeđuje uspjehe SFRJ,haha, da nije bilo Hrvata ne bi nikad osvojili(i obrnuto.Hrvati ne bi bez Srba),tako da je smiješno,napišite Krešimir Ćosić je bio nezaustavljiv za sve,donio zlato,i onda napišete da ste vi nasljednici?!

Statističar

pre 8 godina

8 zlata? Opet svojatanje? Jedino mi to tako gledamo. Ostali se smeju. Na Wikipedia stranici fino piše da ni Srbija ni Hrvatska nemaju zlatne medalje na Euro Basketima (link dole). Ima samo Jugoslavija (pet ona prva sa petokrakom i tri ona veštačka srpsko-crnogorska), a u ovoj prvoj reprezentaciji su kao što znamo igrali i Bosanci i Hrvati i Slovenci i Crnogorci, a bogami i poneki Makedonac. Između ostalog piše i ovo:

"Soviet Union (as of 1992) and Yugoslavia (as of 2006) are defunct. No team carried over the records of the Soviet Union and Yugoslavia."

Evo linka za one koji žele da vide stvari objektivno:
https://en.wikipedia.org/wiki/EuroBasket

zgslavac

pre 8 godina

Dakle redovno MVP ili u prvoj petorci prvenstva bili Krešimir Ćosić, Mirko Novosel, Dalipagć, Petrović, važne role igrali Kukoć, Rađa...osim Hrvata Zdovc, Delibašić. Ali medalje su srpske?

Mnogi komentiraju da je SRJ pravni nasljednik SFRJ. To je notorna laž! Postoji rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a iz 1993. godine koja to jasno i izričito kaže. Pravne nasljednice SFRJ su svih šest republika.

Ako ne vjerujete, evo vam nekoliko pitanja. 1. Ako je SRJ pravni nasljednik SFRJ, može li se svim ovim medaljama danas kititi i CG? Ili je opet nekom magijom po raspadu SiCG sve pripalo Srbiji?

2. Ako je Srbija pravni nasljednik SFRJ, zašto su onda jugoslavenske ambasade razdijeljene među 6 republika?

3. Najvažnije: ako je Srbija jedini pravni nasljednik SFRJ, zašto onda nije preuzela kompletan njen vanjski dug, nego ga plaćaju svih 6 država? Medalje ste prisvojili a vanjski dug podijelili, viteški nema šta.

Nismo bili dovoljno civilizirani da se raspadnemo u miru kao Čehoslovačka, niti smo ni danas na njihovoj razini, pošto se rezultati Čehoslovačke pišu i Slovačkoj i Češkoj, a kod nas Srbija sve pripisuje sebi.

veliki pijesak BAR

pre 8 godina

nisam znao da moja Crna Gora ima 8 zlata!!! sve medalje sto su osvojene do 2006 su zajednicke medalje, srbije, crne gore, hrvatske, bosne, slovenije i makedonije!! vase medalje su one koje su osojene od 2006!!!

baki

pre 8 godina

Racunam samo zlata od Atine. Pre toga, to je bila neka druga zemlja. Voleo sam je i navijao svim srcem za nju, ali ta zemlja vise ne postoji. Ja ne zelim te trofeje, ne pripadaju mi.

ja

pre 8 godina

Ne znam zasto racunamo medalje koje nismo osvojili kao Srbija ( kad i fiba ne racuna )? ja racunam ono sto smo osvojili od 1992 u svim sportovima, pre toga me ne zanima.

danilo

pre 8 godina

Neretko protrče blesavi komentari tipa:
"Naša košarka nikada nije imala uspeha od kada glavnu reč vode igrači Partizana?!"
Na sreću, evo kratkog putovanja kroz naše evropske uspehe:
Kroz svih 8 zlata samo jedno, jedino bitno ime iz Zvezde:
Veliki Moka Slavnić!
Sve ostalo partizanovci i Dalmatinci, a od kada smo sami,partizanovci i Bodiroga.
Dejan je inače veliki partizanovac, pa po kriterijumima naših uplakanih,kao da je igrač Partizana.
Voleo bih sada - radi bratstva medju onima sa istorijom i onima bez nje- da opet osvojimo zlato pa da naši uplakani mogu reći:
Eto naš Bjelica(jbg..Partizanovo dete i navijač!)40 godina posle Moke konačno vrlo bitan igrač u osvajanju zlata i stvaranju istorije.
Jes' da se čekalo dugo, ali može biti slatko?

Tuvlauu

pre 8 godina

Realno za Jugoslaviju su svi znali, od Eskima do Aboridžina. Za Srbiju retko ko je čuo , a kamoli da zna gde se nalazi. Brkaju nas sa Sibirom i Sirijom....

Vitez

pre 8 godina

I onda se Srbi ljute kad netko kaze da je Jugoslavija bila uljepsano ime za veliku Srbiju. A evo i danas gledaju na Jugoslaviju kao na Srboslaviju. :D

pero

pre 8 godina

evo bas sad citam ovo i pade mi na pamet sta da se nije desilo ono sto se desilo 90-ih, sta bi sad radili sa izborom igraca, kad ocemo da se pobijemo dal Milutinov ili stimac.

Milos Teodosic; Bojan Bogdanovic; Nikola Pekovic; Goran Dragic; Nemanja Bjelica; Ante Tomic; Miroslav Raduljica; Mario Hezonja; Dario Saric; Boban Marjanovic; Jusuf Nurkic; Bogdan Bogdanovic; Mirza Teletovic; Zoran Erceg; Nikola Mirotic(verovatno); Nikola Vucevic; Zoran Dragic; Miro Bilan; Vlado Ilijevski; Sasa Pavlovic; Nemanja Nedovic; Ognjen Kuzmic; Roko Leni Ukic..............

zgslavac

pre 8 godina

znaci drzavne dugove mozemo da prisvojimo, a medalje ne? e pa ne moze i jare i pare drage komsije!
(seljo, 3. septembar 2015 15:34)

Baš obrnuto, vanjski dug plaćamo svi (ako nisi znao) a medalje ste uzeli sebi. To se ove obraz. Usput, moglo bi se pitati odakle taj vanjski dug, pošto je išao na nerazvijene zemlje, a ne na Sloveniju i Hrvatsku.

Nikolla

pre 8 godina

Ja bih se tih medalja pod imenom Jugoslavija javno odrekao. Iako svi znamo da su Srbi bili glavni igraci u toj reprezentaciji. Jugoslavija je nesto sto u nasim srpskim srcima izaziva ogromnu gorcinu, greska koja nas je skupo kostala. Tako da to ime treba sto pre zaboraviti. Kao sto je zaboravljaju oni kojima je donela drzavu( Slovenija, Hrvatska), tako trebamo i mi, koje je upropastila.

zoran

pre 8 godina

Meni su posebno drage medelje koje su za Srbiju osvajali Slovenci, Hrvati i muslimani. Pa nikada Srbija ne bi imala medalju u ginastici da nije bilo Hrvata. Hvala vam puno sto ste Srbiju obogatili tolikim medaljama. Sami nikad ne bi uspeli.

vUcA

pre 8 godina

Ja znam da je srbija najveca kosarkaska nacija u regiji ali stvarno nije lijepo da pribraja sebi medalje koje su osvajane prije 1990 kao SFRJ!!!
(..., 3. septembar 2015 14:16)
A da li je lepo izdati svoju domovinu. Srbija jedina nije istupila iz Jugoslavije te joj stoga i pripada njeno nasledstvo.

vs

pre 8 godina

Neka se svi kite medaljama, šta je loše u tome? Svih 6 republika do `91, a od tada na ovamo (i posle 2006) Srbija i bratska CG. I drago mi je zbog pobeda CG, osim protiv nas.
Crna Gora i Srbija to je jedna familija!
Do zlata srpski junaci!

Realan samo

pre 8 godina

Realno, medalje SFRJ nisu naše nego zajedničke. Ali kad mi kažu da nisu ni ove posle '91, ne znam da li da se smejem ili plačem. Argumenti, Drobnjak odigrao maestralno utakmicu i po, a Ščepa 3 utakmice...

Marko

pre 8 godina

Sva su mi naša zlata najdraza . I europska i svjetska . Ali mi je najdraže srebro iz finala protiv originalnog dream teama . Ipak mi imamo najvise medalja u europi poslije srba i crnogoraca !

Igor

pre 8 godina

A zasto Srbija ne bi ,,prisvajala'' medalje?
Ako se recimo Katalonija sutra odvoji od Spanije, je l' onda i Spanija gubi sve medalje i krece ispocetka?
Niko vas nije terao da se odvajate.

danilo

pre 8 godina

E moj Danilo bez obraza!!!

"... niste napravili nijednog iole bitnijeg igraca poslednjih godina vec da ste sve pokrali od drugih a pre svega od FMP-a (Macvan, Raduljica, Musli, Djekic, Miljenovic, Bogdanovic koji je kod vas dosao sa 18 godina itd)!!!
(PeraQ, 3. septembar 2015 15:55)

O obrazu nemoj jer nemaš pojma šta je to, pošto si još na prvoj lekciji: najosnovniji elementi logike i istine!

Bjelica jeste Partizanovo dete i sam je izjavio da mu je dan kada je raspuštena njegova generacija bio najgori dan u životu.
Za njega lično jer procenjeno da ima slaba kolena i da neće izdržati.
Naša greška i mi smo je platili.
Ko hoće s tim da polemiše, najpre da dobije potvrdu od nadležnih organa.
Bogdan je došao kod nas sa 18 godina a Bjelica kod vas u 21.
Po vašoj čuvenoj logici Bogdan je bio već gotov igrač a Bjelica u pelenama, nije znao da vodi loptu?
Napravili smo od klinaca sledeće reprezentativce poslednjih desetak godina:
Krstić,Perović,Veličković,Triković,Bogdan i Milutinov, plus moj favorit Peković.
O Veselom, Žofriju i ostalim neću.
Koje je to igrače napravila u istom periodu Zvezda a da su došli u nju sa 18 godina, nepoznati klinci?
Znamo da je Nedović morao da umakne od vas u 21. godini jer mu taj isti Kari nije davao uopšte da igra, celu sezonu!
I gotova vaša priča o stvorenim mladim igračima.

Darko

pre 8 godina

@Statisticar Vikepedija je toliko nebitna i niko je ne smatra za ozbiljan izbor. Nama je na fakultetu bilo zabranjeno da je koristimo kao literaturu za pisanje radova,jm jer tamo svako moze da okaci sta zeli, jer njihovi administratori objavljuju gotovo sve. SRJ je pravna naslednica SFRJ,a Srbija je naslednica SRJ (odbosno SCV), jer Srbija nije izasla ni iz jedne drzave, vec su se drugi cepali i hteli svoje drzave, a sada bi da svojataju nasa zlata.

Divos

pre 8 godina

Србија је наследница оне Југе, која и тако беше у неким западним круговима доживљавана као проширена Србија, па како је наследила "грехе" те Југе, наследила је и успехе.
Наравно, 5 од тих злата припадају тој Југи и у тим златима су уградили много тога, године рада, одрицања, ентузијазма и многи са простора Хрватске, БиХ, Словеније, и то наравно ваља уважавати.
Ипак, Србија је и самостално, сада већ без привесака освојила 3 злата (1995, 1997, 2001), и иако су сва злата драга, једно нам је некако највише остало у сећању, наравно оно у колевци цивилизације, Атини 1995-е.

Беше по много чему посебно, беше то након злочиначких санција силника наметнутих једној земљи, поносних, пркосних и загуљених људи, беше ту и пуно ината, жеље да се докаже васколиком свету да се кошарка у земљи Србији није заборавила играти, беше и много набоја, позитивне енергије. И следи блистави низ од 9 победа, и величанствено финале, и незаборавна партија једног омаленог плејмејкера.

То ће првенство остати упамћено по још много чему, по бестидном бексту једне репрезентације са постоља (побегоше ко пи*ке са постоља, и никад се не вратише), нешто незабележено у историји спорта, по срамном понашању грчке публике која је извиждала химну победника, али ми ћемо га памтити само по добром. Беше то и почетак најблиставије ере српске кошарке, која ће кулминацију имати у земљи Индијани 2002-е.
Како год, то је историја, сада је 2015-а, "Орловима" много среће на ЕП.

ferdinand

pre 8 godina

Retka prilika da se vide sva tri košarkaša Crvene zvezde koja su igrala za reprezentaciju.
(translucent, 03. septembar 2015 14:07)

Sram te bilo... Na vesti o reprezentaciji, ti prebrojavas ko je iz kog kluba. Dok je takvih kao ti, ovako ce nam biti. A od 2000. na ovamo prebroj koliko je igraca iz Partizana, a koliko iz klubova FMP, CZV, Hemofarm, Vojvodina, ako ces bas u "sitna crevca" !!! Najmanje je iz tzv. Partizanove skole. Do 2000. je ogromna vecina bila iz Partizana, ali ja sam i te reprezentacije voleo i pljuvao TV kad im nije islo, kad su krale sudije, kad su Grci navijali za Litvance '95. itd... Bez obzira sto su bili Partizanovi igraci.

Mijo

pre 8 godina

Interesantno kako je Hrvatima, kada govirimo o akciji JNA 1991. , Srbija u potpunosti pravni naslednik SFRJ, a kada govorimo o medaljama onda nije... Sta hocete vi vise?

Onokao..

pre 8 godina

Samo da se javim da sam stigao iz prodavnice i da sam kupio punu kutiju maramica, tako da rvati mogu bezu grize savesti da pocnu da placu oko prisvajanja medalja iz proslosti...

zgslavac

pre 8 godina

Naravno da su medalje srpske jer se posle raspada sfrj pokazalo ko jedini od njenih bivših naroda zna da igra košarku:2 svetska zlata i 3 evropska za srbe za ostale 0.
(miki, 3. septembar 2015 17:10)

Dakle svi rukometni i nogometni uspjesi Jugoslavije su danas Hrvatski jer se "nakon raspada SFRJ moglo vidjeti tko jedini zna igrati te sportove"? Jel to želiš da kažeš? Usput, Hrvatska je osvojila nekoliko medalja na EP, SP i OI pa nije da baš ne znamo igrati košarku.

Majko mila kakvih sam sve argumenata pročitao, netko razdruživanja republika uspoređuje sa plaćanjem u birtiji i slično. Da odgovorim na najčešći argument (da ne kažem glupost)

Srbija od Berlinskog kongresa ima državnost, i ulaskom u Jugoslaviju nije se toga odrekla. Točno! Ali npr. drugu Jugoslaviju je stvorilo 6 jednakopravnih republika. To je bila državna zajednica a ne teritorij pod Srbijom koji se kasnije odcijepio. Shvatite da se 1991. Slovenija i Hrvatska nisu odvojile od Srbije nego od Jugoslavije pošto nikad nisu ni bile dio teritorija Srbije već Jugoslavije (Ili tvrdite da je to bila velika Srbija? Odlučite se).

Dakle medalje su bile jugoslavenske. Izlaskom Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije ta država nestaje, UN jasno kaže da se raspala na 6 dijelova, da SRJ nije njezin pravni nasljednik već svih 6 republika, i zato sve dijele zajednički vanjski dug, sve su podijelile međusobno zgrade ambasada po svijetu i tako bi trebale i medalje.

To nije teško za shvatiti nego nekima za prihvatiti

Wllaxy

pre 8 godina

Smiješno. 
1995. se dogodila jedna od najvećih krađa u košarci, ali na štetu Litve, u finalu. 
U najveće krađe spada i pobjeda Španjolske protiv Hrvatske u četvrtfinalu u Beogradu na prvenstvu Europe. 15-20 spornih situacija --> sve su otišle na stranu Španjolske koja je bila organizator sljedećeg svjetskog prvenstva i morala je pobijediti.
(Rale, 03. septembar 2015 14:48)

Tužno!

Iste te 1995. godine se takođe dogodila i najveća bruka u istoriji košarke kada je jedna reprezentacija pobegla sa postolja ali pošto ipak negde ima Boga ta reprezentacija se nikad više nije vratila na postolje!

Btw. lepo je kad već govoriš o krađama da si zaboravio da pomeneš meč Turska - Srbija u polufinalu SP 2010. godine u Turskoj!

Dragan

pre 8 godina

Lep tekst koji ste morali da uprskate sa:a naredna tri se najradije sećamo.
A ko to? Jugoslavija više ne postoji,i
svestan sam toga,ali je to bila 'naša
država' nekada i nemojte da mi je
dirate. Svih zlatnih medalja se najradije
sećam i mislim da je to normalno. Bili smo i jača košarkaška i fudbalska i ekonomska i politička država nekada!!!

NS

pre 8 godina

Gde danas srpska kosarkaska repezentacija, a gde su te zemlje koje su se odcepile od Jugoslavije ???
Srpska kosarkaskja repezentacija je na vrhu, svi ostali u EXYu su na dnu. Mnogi nemogu ni da se valifikuju, oni nesrecni koji odu na takmicenje ispadnu u grunoj fazi takmicenja.
Naravno da su sva zlata srpska.

jovan

pre 8 godina

vidim da se komsije bune kako navodno srbija prisvaja medalje. sada neki komsije pise pogledaj na dresove sta pise. moze na dresovima da pise sta god hoces ali cinjenica je da su 99 % igraca koji su igrali za srj bili zapravo srbi, barem u kosarci.tako da srbija nista ne prisvaja sebi. kada je rec o srbiji u kosarci e onda vi nama spominjete neko prisvajanje.a kada za vas igraju mulaomoervic,draper,tamo jos neki amerikanac,pa samir,srna,halilovic itd onda to nije prisvajanje? a malo je cudno da su srbi jedini narod u ex-yu posle 95 godine koji osvaja medalje u kosarci bez obzira da li se drzava zvala srj,scg ili srb.tamo gde su srbi tamo su i medalje u kosarci.

szobi

pre 8 godina

Pazi ovih suseda što se ovde predstavljaju kao Srbi pa pišu komentare tipa:" Ja ne priznajem te medalje od pre 92, jer to nije bila naša samostalna država Srbija!" Ej moji Hrvati...Ko vas ne zna skupo bi vas platio.

pevix

pre 8 godina

Pa nego cije su medalje ako nisu Srpske? sto se tice vas hrvata, vi ste rekli da ne zelite da imate ista zajednicko sa srbima pa ste se tako i odrekli od medalja, da ne zelite da imate nikakve veze sa srbima, da zelite svoju drzavu sa smanjenim brojem srba u njoj... i svaka vam cast uspeli ste u tome svemu. ali ja stvarno sad ne mogu da razumem sta hocete? idete po srpskim sajtovima, filmovima... da vredjate. imate svoje sajtove, medije, filmove, muziku... pa tamo radite sta hocete, okanite se nas.

Ivan Seničić

pre 8 godina

Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....
(Nem sam k'o riba, 3. septembar 2015 15:13)

Ako ćemo tako, kao samostalna država imamo evropsko srebro i svetsko srebro. A vi koliko imate medalja od kada ste samostalna država, moćna Crna Goro?

baki

pre 8 godina

Cuj ovo:
"Srbija jedina nije istupila iz Jugoslavije te joj stoga i pripada njeno nasledstvo."
Znaci Srbija je jos u Jugoslaviji?

Imajte bar malo obraza, ne pripadaju nam medalje koje je osvojila SFRJ.

Alkatel

pre 8 godina

Samo cu pomenuti imena tehnika Fibe Sapera , i genseka Fibe Stankovica . Njihov doprinos medaljama je mnogo veci nego sto mislite . A hiljade trenera na celu sa Profesorom i Zeravicom i njihovom skolom , moglo je tada u svakom kraju Juge da sastavi tim koji bi osvonjio isti broj medalja .

Prodigy

pre 8 godina

Mi smo posle 2002 morali da uzmemo jos koje zlato,olako smo se odricali nekih igraca,kao npr. Stojakovic koji je trebao da bude lider tima jos dugo godina,ni Radmanovic se nije naigrao,Vujanic,Rakocevic i jos mnogo njih...svi su mladi zavrsili reprezentativne karijere a mogli su pruziti jos dosta toga.Ne znam dal su krivi igraci,selektori ili KSS,ali evidentno je da smo procerdali deset godina bez veze,a nije moralo tako da bude.Uzmimo primer Spanije i Argentine,jednom Gasolu,Navaru,Skoli i Djinobiliju nije bilo tesko da igraju tolike godine,a nama su igraci isli u penziju sa nepunih 30 god.I dan danas mi je krivo zbog toga.

@Ed

pre 8 godina

Zlato Atina 95 mi je najdraze. Grcka publika protiv nas i ono cuveno "uzeo si trofej Paspalje".. A ekipa istorijski dobra, Djordjevic, Danilovic, Savic, Divac su bili nosioci a sa njima sledeca generacija Bodiroga, Rebraca, Tomasevic.. Ocajni za pobedom Litvanci i Hrvati koji su se toliko nesportski poneli da je to najveca sramota u svetu sporta. Cak je i Hitler morao na Olimpijadi 36 da cestita crnom trkacu (Dzesi Dzejms ako se secam) iz Sjedinjenih drzava medalju a Hrvati su otisli.

Da ne zavrsim komentar u losem tonu ostace zapamceno zakucavanje Danilovica preko Sabonisa, neverovatno. :)

Mile JNA

pre 8 godina

@ zgslavac

1. Kad svi odu iz kuce, da zive u stanu, ponesu ponesto sa sobom ali stvari ostanu u kuci kod onog ko je ostao.

2. Ambasade nisu razdeljene vec svaka od novonastalih drzava ima svoju ambasadu.

3. Kad neko resi da samostalno ode red je da sam plati dugove pre nego sto ode a ne da to ostane na onom ko ostane zadnji. Ti kad odes u kafic/kafanu, verovatno po toj logici odes prvi i nikad nista ne platis da bi umesto tebe platio onaj ko ostane poslednji.

4. Najbitnije - Srbija je nasledila SFRJ u UN jer joj je ostala stolica koju je imala SFRJ. Isto je bilo i u MOK i u mnogim drugim medjunarodnim organizacijama i ona je nastavila kontinuitet SFRJ dok su sve ostale drzave usle kao potpuno novonastale drzave i kao takve i nisu imale sta da unesu jer su same odlucile da raskrste sa svim iz prethodne zajednice samo da imaju svoju drzavu

Elem, "Posle Titove smrti, tenzije između političkih elita u Jugoslaviji su rasle, da bi prerasle u ustavnu krizu, koja je 1990. godine dovela do raspada vladajuće partije, a 1991. i proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske 1992. su nezavisnost proglasile Makedonije i Bosna i Hercegovina, a Srbija i Crna Gora su formirale Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je 2002. reformisana i preimenovana u Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora. Nakon referenduma o nezavisnosti i razvrgavanja te zajednice pravni naslednik je 2006. postala Srbija.

stefan

pre 8 godina

Smesno je da drzave koje su trazile otcepljenje od Jugodlavije(Hr, BiH, CG, Mk, Slo), sada zele nesto za sebe. Hrvatska postoji od 1991. kada se na silu otcepila, kako onda Hrvati imate obraza da pripisujete sebi medalje koje su osvojene pre 1991. kad Vas tada jednostavno nije bilo. To vazi i za sve ostale "drzave" bivse Jugoslavije. Pet drzava je zatrazilo svoju samostalnost, dobili ste je. Ostala je samo Srbija, kao jedini naslednik. Cak i da je sve nasledila SCG, kasnije je, svi znamo i ona trazile otcepljenje od SRBIJE. Tako da bi bilo najbolje da se pokrijete usima i da ne brukate sebe i svoje nazovi "drzave".

vlado

pre 8 godina

hrvati su ogorceni...srbija od 1995 do danas ima 5 zlatnih medalja...ej ..pet.!! hrvati kazu " niste se zvali tada srbija nego jugoslavija zato je crna gora isto tolko odgovorna za zlato" a u svim godinama nije bilo vise od 2 crnogorca u timu..facit: hrvati pate i mnogo ih boli da su srbi osvojili 5( pet) zlatnih medalja i sto su tako najbolja evropska zemlja u kosarci..najveca evropska zemlja u kosarci ako cemo konkretnije..ukupno od 1995 imamo 9 medalja,znate li vi rodjaci sta je imati 9 medalja u kosarci?? to nema ni spanija,ludaci jedni..;) znam da oni pate ,nevoli oni to da citaju i neka ..neka nevole

PeraQ

pre 8 godina

Eto naš Bjelica(jbg..Partizanovo dete i navijač!)40 godina posle Moke konačno vrlo bitan igrač u osvajanju zlata i stvaranju istorije.
Jes' da se čekalo dugo, ali može biti slatko?
(danilo, 3. septembar 2015 14:55)

E moj Danilo bez obraza!!!

Stvarno treba da nemas ni trunke obzira pa da za igraca (u ovom slucaju Bjelicu) koji kao neperspektivan nije dobio ni trunku sanse kod vas, kojeg ste oterali kao pionira iz vaseg kluba i kome ste zbog pogresne procene umalo upropastili karijeru proglasis za "vaseg"!!!
"2000. године дошао до ширег списка за пионирску репрезентацију, међутим управа Партизана је распустила читаву генерацију 1988. годиште и фокусирала се на 1989. годиште коју је прогласила талентованијом."
Da nije bilo Zvezde i Karija koji su ga vratili u zivot propao bi jos jedan igrac.
Btw. lepo je sto kazes da je Bjelica vas, jer bi po slicnoj analogiji konacno to znacilo da indirektno priznajes da u mladjim kategorijama niste napravili nijednog iole bitnijeg igraca poslednjih godina vec da ste sve pokrali od drugih a pre svega od FMP-a (Macvan, Raduljica, Musli, Djekic, Miljenovic, Bogdanovic koji je kod vas dosao sa 18 godina itd)!!!

PeraQ

pre 8 godina

nisam znao da moja Crna Gora ima 8 zlata!!! sve medalje sto su osvojene do 2006 su zajednicke medalje, srbije, crne gore, hrvatske, bosne, slovenije i makedonije!! vase medalje su one koje su osojene od 2006!!!
(veliki pijesak BAR, 3. septembar 2015 15:47)

Evo i tebi da otvorim oci...

Na osnovu člana 73. tačka 2. Ustava Republike Srbije, a polazeći
od Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora, usvojenom
2002. godine, “utvrđenog prava države članice koja ne iskoristi pravo na istupanje iz državne zajednice Srbija i Crna Gora da nasledi pravo na međunarodno-pravni subjektivitet državne zajednice Srbija i Crna Gora”, Narodna skupština Republike Srbije donela je Odluku o obavezama državnih organa Republike Srbije u ostvarivanju nadležnosti Republike Srbije kao sledbenika državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Službeni glasnik Republike Srbije, br. 48/2006.

Da ne bi mnogo zamarao mozak, najbitnije je ono pod navodnicima!!!

Eto zasto se medalje osvojene u zajednici SCG pripisuju Srbiji, mada ne bih imao nista protiv i da se vama pripise proporcionalno medalja koliko ste sa vasim igracima ucestvovali u njihovom osvajanju, znaci sa cca 5%!

my way

pre 8 godina

Cuj ovo:
"Srbija jedina nije istupila iz Jugoslavije te joj stoga i pripada njeno nasledstvo."
Znaci Srbija je jos u Jugoslaviji?

Imajte bar malo obraza, ne pripadaju nam medalje koje je osvojila SFRJ.
(baki, 04. septembar 2015 05:46)

Obraza? Ko o cemu... Nije vam dosta sve sto ste uradili, vec bi i nasu drzavnost koja traje neprekidno od Berlinskog kongresa da gasite, da ste po vama vi Srbiju stvorili, da nasa drzava postoji otkad vi odlucite. Da, jesmo u Jugoslaviji, pre toga je Jugoslavija bila u Srbiji, da niste vi nesto od toga mozda stvorili?

Beleg

pre 8 godina

nisam znao da moja Crna Gora ima 8 zlata!!! sve medalje sto su osvojene do 2006 su zajednicke medalje, srbije, crne gore, hrvatske, bosne, slovenije i makedonije!! vase medalje su one koje su osojene od 2006!!!
(veliki pijesak BAR, 03. septembar 2015 15:47)

Pa svi vi ste izašli iz zajedničke države, a mi smo nastavili da postojimo kao ta država (nebitno pod kojim imenom), preuzevši pritom i sve dugove.
Pojednostavio sam ti što sam više mogao, pozz i pratite nas preko malih ekrana

Wllaxy

pre 8 godina

1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvaja?a zlatne medalje na takmi?enjima koje pominjete, imate re? "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomo? ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....
(Nem sam k'o riba glup sam ko som, 3. septembar 2015 15:13)

Susjede, odlucite se vise - hocete li da racunate samo rezultate Srbije kao samostalne drzave znaci u poslednjih osam godina ili rezultate Srbije sa CG u kojoj je Crna Gora imala po jednog do max dva igraca u timu!? Mozes da omalovazavas uspehe Srbije dok je bila u drzavnoj zajednici SCG i negiras recimo Indijanopolis 2002. godine, ali cisto za tvoju informaciju tamo je recimo iz CG bio jedino Drobnjak koji protiv SAD ili Argentine u finalu nije igrao niti jedan minut, dok su 2001. igrali Drobnjak i Scepanovic. Tako je bilo i 1995. i 1997. godine kada je osvojeno zlato svi igraci su bili iz Srbije (racunajuci i Paspalja) sto se lako da proveriti...
Znaci mozes slobodno da se tesis i omalovazavas uspehe Srbije, bilo samostalno ili u zajednici sa CG ali cinjenice su jedno a pored pobrojanih za nas cinjenica je da vi u poslednjih 20 godina nemate ama bas nijednu medalju!

miki

pre 8 godina

Naravno da su medalje srpske jer se posle raspada sfrj pokazalo ko jedini od njenih bivsih naroda zna da igra kosarku:2 svetska zlata i 3 evropska za srbe za ostale 0.

nebojsa

pre 8 godina

svi su ponosni iz bivse sfrj na uspehe u kosarci. naravno, samo je hrvatima kiselo.
kiselo im je jer oni nisu nastavuli sa medaljama i nisu slavili pobede.

kako god se one zvale, bile su nase.

Dragan VG

pre 8 godina

@ Nikolla

Pricaj to za Jugoslaviju u svoje ime. Nemoj da generalizujes sve Srbe, zato sto to jednostavno nije istina!
Za mnoge od nas je to bila otadzbina...

MJ11

pre 8 godina

Srbija zvanično nije nasledik SFR Jugoslavije iako je Rusija naslednik SSSR-a (mi smo manji i slabiji pa sa nama mogu tako) zato što je navodno došlo do disolucije tj. do raspada a ne otcepljenja(mada je očigledno da su se države otcepile od Jugoskavije)ali Srbija jeste naslednik SRJ/SCG.Prema tome Srbiji bi trebalo da se računaju sve medalje posle 1995.E sad što se tiče Olimpijskih medalja tu je druga situacija jer je Olimpijski komitet Srbije osnovan 1910. pa preimenovan u Jugoslovenski pa se zbog toga Srbiji račnaju sve medalje na OI od 1912. pa na dalje.

Zoc

pre 8 godina

(veliki pijesak BAR, 03. septembar 2015 15:47)

E moj Baranin, kad bi se malo raspitao video bi da je Srbija pravni sukcesor SR Jugoslavije po odlukama UN i Fiba tako da sve medalje od 1992 se pripisuju Srbiji, a vama rezultati od 2006, posto ste vi nova drzava dok mi to nismo. Da je to tako vidi se i po tome sto ste nakon osamostaljivanja vi igrali kvalifikacije od pocetka, dok smo mi nastavili bodovni skor SRJ odnosno SiCG. I to bi svi trebalo da znaju, posebno neinformisani novinari koji idu u krajnost i Srbiji ili pripisuju uspehe SFRJ (ovaj clanak) ili ne pripisuju niti te niti one iz perioda SRJ.
Srbija ima 3 zlata, 1 srebro i bronzu na EP, 2 zlata i jedno srebro (jos jedno pokradeno) na SP, i jedno srebro na OI - zapamtite svi!

Stara kuka

pre 8 godina

Sta je hrvati,pa cija je bila SRJ od 1995 do 2006 i ko je za nju igrao i navijao,da nije bila vaša,da je niste mozda voleli i postovali?Ajde sta placete,medalje su zajedničke do 1995 posle toga naše!

ALEKSANDAR

pre 8 godina

Gledao sam tu generaciju 89‘ i 91‘ .To je bilo milina gledati,kakva je to moc bila...Ali najdraza mi je 95.Sa mnogo muke smo se kvalifikovali,i posle svih desavanja,sankcija,muke napacenog naroda,dolazi to zlato ni iz cega a puno ponosa,inata,srece...Kao da nam se ne znam sta dobro dogodilo,to je bila najveca radost za neku medalju jednog naroda u istoriji sporta.

blaza

pre 8 godina

Meni su zlata 95 god. i 2001 najdraza.Prvo zbog pobede nad mocnom Litvanijom i Sabonisom i zbog povlacenja Hrvata sa dodele i tad i sad kad je bilo vaterpolo ne mogu da se pomire da smo bolji od njih.A drugo zlato zato smo sve lagano gazili sve redom i na kraju Turke domacine i zakucavanje Scepanovica-hahaha

BILD

pre 8 godina

@pero
Ajde ne lupetaj.
Gluplji komentar dugo nisam procito.
Mi smo na vrhu i bez njih.
Sta ce nam uopste u repezentaciji oni, oni koji su se odcepili od jugoslavije i pljunuli na Srbiju.l

PeraQ

pre 8 godina

O obrazu nemoj jer nemaš pojma šta je to, pošto si još na prvoj lekciji: najosnovniji elementi logike i istine!
Napravili smo od klinaca slede?e reprezentativce poslednjih desetak godina: Krsti?,Perovi?,Veli?kovi?,Trikovi?,Bogdan i Milutinov, plus moj favorit Pekovi?.
O Veselom, Žofriju i ostalim ne?u.
(danilo, 3. septembar 2015 16:37)

Kad ti nekom pricas o logici onda to postaje tragikomicno...

Hajdemo malo o elementarnoj logici koja kaze da ne mogu da budu i Bjelica i Bogdan vasi igraci jer je jedan otisao pre osamnaeste godine od vas dok je drugi dosao posle osamnaeste godine kod vas sto ce reci da ste po toj logici mogli samo jednog od njih tj. ili ste stvorili Bjelicu koji je bio vase dete ali su Bogdana u tom slucaju stvorili u Zitko Basketu ili ste stvorili Bogdana ali je u tom slucaju Bjelicu stvorila Zvezda jer je on do dolaska kod Karija bio pravi anionimus, daleko veci nego Bogdan i Kari i Zvezda su jednog takvog anonimusa vratili u zivot i fizicki i psihicki!

Da imas malo logike shvatio bi da sam ja u svom komentaru napisao "da u mladjim kategorijama niste napravili nijednog iole bitnijeg igraca poslednjih godina"!!! Kljucna rec su MLADJE KATEGORIJE i poslednjih godina tako da ne znam zasto pominjes Krstica, Pekovica, Bogdana ili Milutinova kad oni NISU PROSLI VASE MLADJE KATEGORIJE! O Lovernju i Veselom stvarno da ne pricamo jer tek oni nisu...

Prvo trebas da imas funkcionalnu pismenost i shvatis napisano pa onda da mlatis nekom o logici!

dex

pre 8 godina

@zgslavac

Verovatno si u pravu, ali Srbija je naslednik Jugoslavije i u dobrom i u losem. Iz tog razloga MOK prevashodno sve jugoslovenske medalje pripisuje Srbiji, kao i SSSR-ove Rusiji. Ne znam doduse kakav je slucaj sa Cehoslovackom.

Đorđe

pre 8 godina

Evropska prvenstva gledam od Zagreba 1989 i to mi je bilo jedno od najdražih. Igrali smo maestralno, na čelu sa neverovatnim Draženom. Ono je bila poezija kako smo igrali tada.
Ali ipak najdraže je zlato u Atini 1995. A dobro se sećam da smo jedva prošli kvalifikacije. Na produžetke smo dobili Bugarsku, što je neverovatno. A onda rapsodija! Videlo se sa koliko žara i energije su igrali momci tada. Sve okolnosti, sankcije, rat, nepravedno izbacivanje sa OI u Barseloni, pojačale su emocije kako kod igrača, tako i kod naroda. Tada se zaista osetilo jedinstvo čitave nacije, što dokazuje i onaj neverovatan doček ispred Skupštine i to krajnje spontan. Posle godina terora, nepravde, bar za trenutak smo se osetili kao pobednici.
A sa košarkaške strane možda i najkvalitetnije finale ikada. Antalogijska utakmica. Đorđevićevih 9 trojki, zakucavanje Danilovića preko Sabonisa... A Litvanija je imala baš jak sastav: Marčuljonis, Sabonis, Kurtinaitis... ma mnogo moćan tim. Ali ipak za naše šampione, nedovoljno dobar.

Wllaxy

pre 8 godina

1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvajača zlatne medalje na takmičenjima koje pominjete, imate reč "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomoć ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
Srbija, kao samostalna država, ima ekvivalentan broj osvojenih medalja, kao recimo Moldavija, Lihtenštajn, Andora, San Marino, Farska Ostrva....
(Nem sam k'o riba glup sam ko som, 3. septembar 2015 15:13)

Susjede, odlucite se vise - hocete li da racunate samo rezultate Srbije kao samostalne drzave znaci u poslednjih osam godina ili rezultate Srbije sa CG u kojoj je Crna Gora imala po jednog do max dva igraca u timu!? Mozes da omalovazavas uspehe Srbije dok je bila u drzavnoj zajednici SCG i negiras recimo Indijanopolis 2002. godine, ali cisto za tvoju informaciju tamo je recimo iz CG bio jedino Drobnjak koji protiv SAD ili Argentine u finalu nije igrao niti jedan minut, dok su 2001. igrali Drobnjak i Scepanovic. Tako je bilo i 1995. i 1997. godine kada je osvojeno zlato svi igraci su bili iz Srbije (racunajuci i Paspalja) sto se lako da proveriti...
Znaci mozes slobodno da se tesis i omalovazavas uspehe Srbije, bilo samostalno ili u zajednici sa CG ali cinjenice su jedno a pored pobrojanih za nas cinjenica je da vi u poslednjih 20 godina nemate ama bas nijednu medalju!

(Wllaxy, 30. avgust 2015 14:30)

Mhotkombharata

pre 8 godina

Da se SFRJ kojim slucajem obrukao protiv SAD 60 razlike ne vjerujem da bi napisali Najvece sportsko ponizenje Srbije u istoriji.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Janez, 3. septembar 2015 15:23)


Janez, vi prvo trebate da dodjete u situaciju da igrate u borbi za medalje protiv tih SAD pa posle drzis pridike nekom drugom.

U stvari, prvo trebate nekako da dodjete do polufinala bilo kog takmicenja posto je to za vas misaona imenica...

my way

pre 8 godina

Jeste, novopeceni susedi i ovdasnji delioci necega sto nije vase, najbolje da Srbija nema nijednu medalju, jer je FIBA priznala Kosovo. Mi smo nezavisna drzava od Berlinskog kongresa, nasa drzavnost nije prestala kad je neko usao u sastav nase drzave, a svakako nije ni nastala ni prestala kad je iz nje izasao. Bas kao sto ste i svi vi osim BiH priznavali Kosovo kao novu drzavu i uspostavljali odnose sa njim, tako su drugi priznavali vas 92. (Crnu Goru kasnija naravno), dok SRJ, ni Srbiju nije niko jer smo, kao sto rekoh, drzava od 1878. I ne, niste bili deo Velike Srbije ili ne znam kakve tudje drzave, vec zajednicke i da smo se mi odvojili od Jugoslavije mi bi bili nova drzava, a kontinuitet sa Srbijom stvorenom na Berlinskom kongresu bi bio vas. Mozda zvuci apsurdno, ali tako je i ako cete iskreno i bolje da razmislite, to je i pravedno. Niko vam ne dira u jednu jedinu medalju od vaseg nastanka, ali svoje da dajemo, tj. da ga se odricemo, niti mozemo niti hocemo. Znate da ne mozete da pretendujete na medalje koje nisu vase, pa bi da se one izbrisu, da ne postoje, a time vredjate sve sportiste koji su ucestvovali u njihovom osvajanju.

Milutin Pejanović

pre 8 godina

Odličan članak, ali molim Vas da obratite pažnju koje snimke kačite, s obzirom da se na snimku iz Atine 1995. vrte samo poeni koje su Litvanci davali.Naravno, mislim da je to previd na koji Vam treba skrenuti pažnju.

Đorđe

pre 8 godina

Evropska prvenstva gledam od Zagreba 1989 i to mi je bilo jedno od najdražih. Igrali smo maestralno, na čelu sa neverovatnim Draženom. Ono je bila poezija kako smo igrali tada.
Ali ipak najdraže je zlato u Atini 1995. A dobro se sećam da smo jedva prošli kvalifikacije. Na produžetke smo dobili Bugarsku, što je neverovatno. A onda rapsodija! Videlo se sa koliko žara i energije su igrali momci tada. Sve okolnosti, sankcije, rat, nepravedno izbacivanje sa OI u Barseloni, pojačale su emocije kako kod igrača, tako i kod naroda. Tada se zaista osetilo jedinstvo čitave nacije, što dokazuje i onaj neverovatan doček ispred Skupštine i to krajnje spontan. Posle godina terora, nepravde, bar za trenutak smo se osetili kao pobednici.
A sa košarkaške strane možda i najkvalitetnije finale ikada. Antalogijska utakmica. Đorđevićevih 9 trojki, zakucavanje Danilovića preko Sabonisa... A Litvanija je imala baš jak sastav: Marčuljonis, Sabonis, Kurtinaitis... ma mnogo moćan tim. Ali ipak za naše šampione, nedovoljno dobar.

PeraQ

pre 8 godina

1995, 1997 i 2001. u imenu zemlje osvajača zlatne medalje na takmičenjima koje pominjete, imate reč "Jugoslavija" - Savezna Republika Jugoslavija!
Ni "S" od Srbije!
Srbija je zahvaljujući referendumu u Crnoj Gori postala smostalna 21.05.2006. godine.
Dakle, od tih osam zlata, nijedno nije srpsko! Sva zlata su osvojena uz pomoć ljudi koji danas imaju svoje država, i koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, i koji ne žive u granicama Republike Srbije.
(Nem sam k'o riba, 3. septembar 2015 15:13)


Posto si otprilike i pametan kao jedna riba od tri slova, cisto da ti nacrtam kako bi mogao da shvatis!!!

Na osnovu člana 73. tačka 2. Ustava Republike Srbije, a polazeći
od Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora, usvojenom
2002. godine, “utvrđenog prava države članice koja ne iskoristi pravo na istupanje iz državne zajednice Srbija i Crna Gora da nasledi pravo na međunarodno-pravni subjektivitet državne zajednice Srbija i Crna Gora”, Narodna skupština Republike Srbije donela je Odluku o obavezama državnih organa Republike Srbije u ostvarivanju nadležnosti Republike Srbije kao sledbenika državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Službeni glasnik Republike Srbije, br. 48/2006.

Da ne bi mnogo zamarao mozak, najbitnije je ono pod navodnicima!!!

Eto zasto se medalje osvojene u zajednici SCG pripisuju Srbiji, mada ne bih imao nista protiv i da se vama pripise proporcionalno medalja koliko ste sa vasim igracima ucestvovali u njihovom osvajanju, znaci sa cca 5%!

Gordan

pre 8 godina

eh da mi je da se sve ovo ponovi i naravno da sam mladji 20godina

najlepse detinjstvo, ako je bi rat i posle ratna situacija gde nisam imao za kiflu...ali uz ove momke je vredelo odrastati!!! SRBIJAAAAA

Jabilondo

pre 8 godina

Za sve koji govore o vlasništvu medalja, vrlo jednostavno - sve su one naše, tj. nama pripadaju sve medalje zemalja kojima smo mi sami pripadali.

Ako sam se ja radovao medaljama 1989, 1995, 2009, što je meni bitno kako se zvala država i ko ju je činio? Pa čije su to danas medalje, španske možda?

Manite se ćorava posla, nije priča o prisvajanju, jer medalja 1989. pripada i Hrvatima, ona iz 1995 i Crnogorcima, ali sve one takođe, pa i ova 2009 pripada i Srbima. Ko je na ulicu izašao, grizao nokte, tugovao i radovao se, njegova je.

Zii

pre 8 godina

Drage komšije, te medalje je osvojila NAŠA zemlja, tako da su to naše medalje i svako ko je smatrao Jugoslaviju za svoju zemlju može da kaže "naše medalje". Nigde u tekstu ne piše da su to medalje Srbije, već naše medalje. Te medalje nisu osvojili Marsovci, već sportisti moje i naše domovine.
Drugo, sve medalje, u svim sportovima, posle 1992. koje je osvojila SRJ se računaju Srbiji koja je jedina naslednica SRJ i SCG. Isti je slučaj recimo sa Češkom i Čehoslovačkom.
Treće, zavisi od sporta do sporta, tj. od međunarodnih federacija, da li se Srbiji računaju medalje ili ne. Recimo u vaterpolu nam se računaju medalje SFRJ jer je tako odlučila FINA. U košarci nam se, nažalost, ne računaju (verovatno da bi Amerikanci bili najtrofejniji, a ne mi), ali je isto tako činjenica da je moja zemlja bila prvak 8 puta...
I da, sve olimpijske medalje SFRJ, SRJ i SCG se računaju Srbiji, jer je Olimpijski komitet Srbije osnovan 1910., a 1912. primljen u Međunarodni olimpijski komitet, da bi kasnije bio preimenovan u Jugoslovenski olimpijski komitet. Posle odvajanja Crne Gore, ponovo je vraćeno staro ime OKS.
Pozdrav svim dobrim ljudima, Jugoslavija u srcu!

jedan Nenad

pre 8 godina

"a posle raspada Jugoslavije ostao je žal što godinu dana kasnije, na Olimpijskim igrama u Barselone, nisu odmerili snage sa ’Timom snova’. "
Najjači utisak.