Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 17.09.2007.

00:50

Kirilenko: "Bili smo mnogo bolji"

Izvor: IK

Autor: IK

Default images

Košarkaška reprezentacija Rusije osvojila je titulu prvaka Evrope u šokantonom finišu finalnog meča sa domaćinom Španijom. Ekipa koja nije važila za velikog favorita da osvoji zlato, stigla je do velikog trijumfa potpuno zasluženo koševima Holdena dve sekunde pre kraja i šokirala 15 hiljada Španaca u dvorani, ali i milione u zemlji koja se pripremala na dvostruko slavlje, posle zlata odbojkaša u Moskvi:

PEPU HERNANDES

“Nismo osvojili titulu to je sport I tako se ponašaju sportisti. Mislim da je naša čitava grupa odradila odličan posao, odlično smo pripremili tim, tim je uvek igrao na maksimalnom nivou, tako je bilo i ovog puta. Bili smo tim koji može da se nosi sa svakim. Ipak morate da znate kako da se ponašate i kad pobeđujete i kad gubite”.

O dramatičnom porazu:

“Možete da zamislite kako se mi osećamo. Specijalno bih se zahvalio svima koji su bili uz nas. Tužni smo zbog toga što nismo ispunili nadu svih Španaca. Osvojili smo titulu prvaka sveta i čitava Španija je očekivala da ćemo biti i prvaci Evrope. Dobro je da u Španiji pričamo o košarci i dobro je da je to nešto što je ova država prihvatila. Mislim da je za nas najbolja stvar što su nas i ostale države prihvatile i što svi misle da imamo odličan tim.

Budućnost ovog tima:

“Tim mora da prati određenu liniju. To smo projektovali sa ovim timom. Sa zlatom na SP i srebrom na EP idemo u pravom smeru. To je ono što smo dugo očekivali. Svi se popravljamo, čak i igrači od 33 godine igraju bolje u reprezentaciji. Nastavićemo da radimo stvari za košarku”.

O vodjenju ekipe:
”Nije bilo previše euforije. Bilo je kritičnih momenata. Trudio sam se da igrači stalno budu na zemlji. Da budemo spremni za takmičenje. Naravno da ću misliti na greške, neću samo čupati kosu. Mi treneri moramo biti samokritični i moramo napraviti analizu svega što se dogodilo na ovom evropskom prvenstvu. Moramo ići napred i mislim da ćemo u tom smeru nastaviti”.

VIKTOR HRIJAPA

“Veoma je dobar osećaj jer je ovo prva zlatna medalja. To je najvažnija stvar, mnogo je bilo dobrih timova, jako takmičenje, možda jače od olimpijskih igara. Bilo je teško igrati protiv domaćeg tima, znali smo da možemo da ih pobedimo. Samo je bilo bitno da odigramo onako kako je trener tražio od nas. Loše smo otvorili, ali smo se kasnije vratili. Španski tim je igrao dobro, ali smo ih pobedili. To je to”.

O najbitnijoj utakmici na šampionatu:

“Svi smo verovali od početka da možemo da odradimo dobar posao. Sve je išlo na našu stranu, na kraju smo stigli da se borimo za medalje. Najbitnija utakmica bila je protiv Francuske. To je bio ključ”.

O toku utakmice:

“U jednom trenutku utakmice igrači pomisle da mogu da odrade sve, ali trener je tu da sve to kontroliše. Ovo nije individualan sport. Na kraju smo se oslobodili pritiska, počeli smo da igramo kolektivno i onda je sve krenulo na našu stranu. Bilo je potrebno odigrati igru kakvu je trener tražio od nas. Na poluvremenu je bilo samo 3 poena. Trebalo je samo tada da radimo posao. To smo pomislili i nastavili smo da radimo dobar posao. Holden je pogodio šut, mogao je da promaši. Dali smo sve od sebe da pobedimo i to se na kraju isplatilo”.

ANDREJ KIRILENKO

“Veoma sam uzbuđen što smo pobedili Španiju na njihovom terenu. Ne što smo pobedili petorku, nego 15 hiljada navijača. Više smo želeli pobedu. Španci imaju odličan tim, ali smo mi večeras bili mnogo bolji”.

O problemima tokom utakmice:
”Bilo je teško jer sam brzo dobio dva faula. Ovde su drugačija pravila i često mi se sviraju neki falulovi koji su dozvoljeni u NBA, zato neki put uđem u problem. Ovde je pet faulova, tamo šest. Želeo bih da izbacim nepotrebne faulove, ali bih istakao da smo mi tim koji je spreman da igra bez mene. To je prava ekipa, svi mogu da nadoknade moj izostanak”.

O istorijskom uspehu za Rusiju:
”Ovo je moj najveći uspeh u karijeri. Ovo je najbolji tim u kome sam ikada igrao. To su moji najbolji drugovi. Zajedno smo rasli, učili, trenirali kod istih trenera. Viktora znam 10 godina, neke 15 godina imam veliku želju uvek da igram za Rusiju. Osvojili smo zlato i zato smo najsrećnija deca na svetu”.

O treneru Davidu Blatu:

”David Blat je odličan trener, sjajno smo sve postavili i pomagali se međusobno. Nekada je bilo problema, razgovarali smo sa njim. On je neki put nas pitao. To je važno da postoji ta vrsta komunikacije, da uvek pronađete izlaz i svake situacije i zato ga pozdravljam”.

DAVID BLAT

Andrej Kirilenko je MVP šampionata i superzvezda ovog tima, ali:

”Viktor Hrjapa je bio jedan od najbitnijih članova našeg tima. Andrej Kirilenko je bio najspektakularniji, ali je Viktor bio ključ našeg uspeha”.

Želeo bih da se zahvalim igračima koji su odlični ljudi kao što su i dobri igrači. Lakše je da radite košarku kada imate takve igrače. Ovo je bila velika borba Davida protiv Golijata. Igrali smo protiv zveri i uspeli smo da pobedimo. Na početku nismo krenuli sjajno, ali je bilo bitno da ostanemo u igri, da bi oni osetili pritisak i nas. Igrali su pred 15.000 ljudi, to je bilo veliko očekivanje i znali smo da možemo do pobede.

Zahvalio bih se Sergeju Tarakanovu koji je bio naš organizator, kao i ostatku stručnog štaba. Tarakanov je višestruki olimpijski šampion i mnogo nam je pomogao. Ovo je prva titula prvaka Evrope Rusije koju simbolizuje otvaranje granica i način na koji su pretvorili organizaciju. Drago mi je da sam bio član te organizacije, nisam sam, sjajan štab. I veoma sam srećan što sam deo istorije.

Morgunov: “Danas je u Moskvi naša odbojkaška reprezentacija izgubila od Španije u finalu Evropskog prvenstva. Ovo je slatka osveta” rekao je Morgunov.

Preko hiljadu navijača španske reprezentacije i pored poraza aplauzom je ispred hale dočekalo svoje igrače, koliko će navijača dočekati ruske reprezentativce u Moskvi, ostaje da se vidi…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve